A IV-a reuniune trilaterala RM-UE-Ucraina

Comunicat de presa

La 31 ianuarie curent, la Bruxelles, a avut loc cea dea IV-a reuniune trilaterala RM-UE-Ucraina, axata pe problemele de frontiera moldo-ucraineana. Delegatia Republicii Moldova a fost condusa de Viceministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, doamna Eugenia Kistruga.

Principalele subiecte discutate s-au referit la rezultatele obtinute de ambele state la demarcarea frontierei, realizarea controlului comun la cele cinci puncte de trecere a frontierei de stat, subliniind necesitatea acestuia la celelalte doua puncte de trecere ramase „Maiaki-Palanca-Udobnoe” si „Cuciurgan-Pervomaisk”.

Un alt subiect important inclus pe agenda reuniunii a fost examinarea modalitatilor de realizare a mecanismului de schimb de informatii privind fluxul de bunuri si persoane ce traverseaza frontiera moldo-ucraineana.

in acest context, reprezentantii celor doua state au fost de acord cu necesitatea implementarii in Republica Moldova si Ucraina a Sistemului European Sud-Estic de schimb al mesajelor (SEMS) propus de catre Comisia Europeana si utilizat in prezent in unele tari balcanice. Partile au convenit asupra identificarii la nivel trilateral a mecanismelor concrete de implementare a SEMS.

in cadrul discutiilor respective, seful Misiunii UE de asistenta la frontiera moldo-ucraineana, domnul Ferenc Banfi, a informat participantii despre activitatile si problemele din teritoriu, despre sarcinile prevazute in Memorandumul trilateral de intelegere semnat intre RM-UE-Ucraina, cit si despre perspectivele de cooperare.

Au fost puse in discutie si actiunile ce se refera la implementarea si realizarea Declaratiei Comune a Prim-ministrilor Moldovei si Ucrainei din 30 decembrie 2005 privind schimbul comercial-economic la frontiera de stat moldo-ucraneana. UE a salutat vointa comuna a partilor de a pune in aplicare cit de curind posibil a Declaratiei respective, subliniind importanta transparentei si bunei cooperari intre RM si Ucraina.

Delegatia moldoveneasca a prezentat Comisiei Europene proiecte de asistenta privind managementul de frontiera la nivel de servicii de graniceri si vamal.

Pe parcursul reuniunii Comisia Europeana a manifestat interes deosebit pentru sustinerea eforturilor autoritatilor moldovenesti si ucrainene in contextul cooperarii la frontiera de stat comuna, in special privind demarcarea frontierei de stat moldo-ucrainene, de realizare a controlului comun la punctele de trecere a frontierei, cit si de implementare a Sistemului European Sud-Estic de schimb al mesajelor (SEMS).

Serviciul de presa al MAEIE
01.02.06.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.