A doua cea mai mare bancă din România investește în sectorul bancar din Republica Moldova

A doua cea mai mare bancă din România, a devenit acţionar al Victoriabank, a treia bancă din Republica Moldova din punct de vedere al activelor, având o participaţie de peste 66% împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Banca Transilvania (BT) este astfel primul investitor bancar străin de pe piaţa din Republica Moldova din ultimii zece ani, potrivit News.ro.

”BT şi BERD sunt acţionari majoritari ai Victoriabank şi parteneri strategici pentru susţinerea antreprenorilor şi economiei Republicii Moldova”, arată un comunicat al băncii, transmis marţi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Banca Transilvania a anunţat în noiembrie 2017 planul de a investi în Republica Moldova, iar între timp a primit aprobarea pentru achiziţie din partea autorităţilor de supraveghere din România şi Republica Moldova – Banca Naţională a României, Banca Naţională a Moldovei şi Consiliul Concurenţei din Republica Moldova.

În ceea ce priveşte priorităţile Băncii Transilvania pentru Victoriabank, ca acţionar împreună cu BERD, acestea sunt: susţinerea mediului de afaceri privat din Republica Moldova, în special sectorul IMM şi micro; dezvoltarea unei palete de produse şi servicii pentru persoanele fizice; alinierea culturii organizaţionale şi guvernanţei corporatiste Victoriabank la cele ale Grupului Financiar Banca Transilvania; implicare în dezvoltarea profesională a persoanelor cu spirit întreprinzător din Republica Moldova prin întâlniri şi cursuri organizate de BT Club.

Victoriabank are aproape 30 de ani de activitate, 540.000 de clienţi, 1.400 de angajaţi şi aproape 100 de sedii.

Banca Transilvania, a doua cea mai mare bancă din România, are 2,2 milioane de clienţi, peste 7.000 de persoane în echipă şi peste 500 de sedii.

Banca Transilvania are o capitalizare de 9,96 miliarde lei.

Banca Transilvania a depăşit în 2016 în premieră BRD şi a urcat pe poziţia a doua în clasamentul băncilor româneşti după valoarea activelor, în urma BCR, care a rămas liderul pieţei.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.