Ucraina este convinsa de necesitatea indeplinirii angajamentelor asumate la Istanbul

Kievul a salutat aprecierea data de Parlamentul de la Chisinau initiativelor ucrainene privind reglementarea transnistreana si considera necesara indeplinirea, de catre parti, a angajamentelor asumate la summit-ul OSCE de la Istanbul, din 1999, a declarat seful adjunct al Serviciului de Presa al MAE ucrainean Dmitri Svistkov.

In cadrul unei conferinte de presa, sustinuta marti, la Kiev, Svistkov a mentionat ca Ucraina are o atitudine pozitiva fata de disponibilitatea partii moldovenesti de a incepe realizarea planului ucrainean de reglementare a conflictului transnistrean, in special in ceea ce priveste democratizarea Transnistriei. El a spus ca Ucraina spera ca Uniunea Europeana, Consiliul Europei, OSCE si alte parti interesate sa contribuie la acest proces. "Partea ucraineana este convinsa in necesitatea indeplinirii complete, de catre toate partile, a angajamentelor asumate la Istanbul, realizarea carora va impulsiona reglementarea asa-ziselor conflicte inghetate, in special a celui transnistrean", a declarat Svistkov.

Oficialul ucrainean a mai spus ca autoritatile de la Kiev asteapta ca MAE rus sa prezinte in timpul apropiat o reactie oficiala a Federatiei Ruse la planul ucrainean de reglementare a problemei transnistrene. El a reamintit ca in cadrul consultarilor bilaterale, din 9 iunie curent, partea rusa a declarat ca nu are obiectii principiale fata de initiativele ucrainene si ca "este dispusa sa lucreze in aceasta directie".

Svistkov a declarat ca Ucraina spera ca administratia tiraspoleana sa-si prezinte in timpul apropiat viziunea asupra realizarii initiativelor ucrainene. // AP FLUX.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.