Ianuarie, cea mai lungă lună a anului? Cum să-i faci față

SANYO DIGITAL CAMERA

Ianuarie pare să fie întotdeauna cea mai lungă lună din an! Este în regulă să ne simțim puțin prost la începutul anului, am sărbătorit Crăciunul și Anul Nou, dar acum ce urmează? Cele 31 de zile ale lunii ianuarie arată ca ziua de „luni”! Ianuarie urmează după cea mai aglomerată lună a anului. Decembrie are, de asemenea, 31 de zile, dar pe parcursul acesteia este un flux constant de evenimente: „Reluarea muncii după vacanța de Crăciun poate duce la plictiseală (în comparație cu distracția în vacanța de Crăciun), care la rândul său va da impresia că în ianuarie timpul încetinește”, explică Zhenguang Cai, absolvent al University College London, care studiază percepția timpului.

Ianuarie presupune doar muncă. Și de aceea ianuarie pare atât de lent. Obținerea plăcerii pare a fi principalul predictor al faptului dacă timpul se mișcă încet sau rapid. Acest fenomen se explică cel mai ușor prin ipoteza orelor cu dopamină, care afirmă că nivelurile mai ridicate de dopamină, un neurotransmițător din creier asociat cu motivația și recompensarea, îți accelerează ceasul intern, dând impresia că timpul trece mai repede.

Cu toate acestea, ianuarie este un moment minunat pentru a-ți curăța mintea de gânduri negative, pentru a lua decizii și pentru a încerca ceva nou. Iată șase modalități ușoare de a combate anxietatea din ianuarie și de a te înveseli! 

Planifică o călătorie

Nu trebuie neapărat să pleci într-un loc cald și însorit (deși acest lucru ajută întotdeauna), mai ales că e tot mai complicat în contextul pandemiei, dar experții spun că planificarea unei călătorii pentru anul care vine te poate face mai fericit. Planificarea unei ieșiri sau a unui weekend este suficientă pentru a elimina endorfine. Tulburarea afectivă sezonieră (SAD) este o afecțiune de care suferă mulți oameni în această perioadă a anului, așa că faptul că urmează ceva interesant te poate menține pe linia de plutire.

Lunea albastră

A treia zi de luni a anului din luna ianuarie a fost supranumită „lunea albastră” și se pretinde a fi cea mai deprimantă zi a anului. Acum, dacă știi asta, ai putea să planifici ceva distractiv de făcut după serviciu cu prietenii, chiar dacă e doar un call pe zoom, sau să-ți pregătești cina preferată.

Exerciții

Nu este nevoie să mergi la sală și să plătești o taxă costisitoare pentru a te menține în formă și sănătos. Cel puțin 30 de minute de exerciții fizice moderate în fiecare zi te vor ajuta să-ți menții o greutate echilibrată.

Poate fi yoga, mersul pe jos sau chiar să încerci ceva nou, ca alergatul. S-a demonstrat că exercițiile fizice eliberează hormonul fericirii serotonina – deci continuă să te miști!

Fă ordine

Ianuarie este un moment excelent pentru a elimina toxinele din corpul nostru, a scăpa de dezordinea din minte și din viață. Cine a zis că faimoasa curățenie de primăvară nu poate începe în ianuarie?

Aranjează lucrurile pe rafturi, în dulapurile de bucătărie și pe masă. Spune la revedere unui pulover pe care nu l-ai mai purtat de mai bine de un an. Schimbarea garderobei și donarea hainelor nedorite poate face minuni pentru bunăstarea ta mintală!

Stabilește obiective realiste

Să nu îți faci griji dacă ai încălcat deja una dintre rezoluțiile pe care le-ai făcut de Anul Nou! Gândește-te la ceea ce vrei să înveți și să realizezi anul acesta și stabilește câteva obiective autentice pentru a lucra. Dacă dorești cu adevărat să îți îndeplinești obiectivele, încearcă să nu stabilești standarde prea înalte, ca să nu te simți dezamăgit/ă.

Cere ajutor

Uneori e normal să nu mai poți face față proastei dispoziții, pe timp de iarnă și pandemie. Nu trebuie să te sfiești să ceri ajutor de la profesioniști atunci când simți că nu mai poți. Un psiholog te poate ajuta să înțelegi prin ce treci și-ți poate oferi instrumentele necesare ca să te simți mai bine. Poți începe aici.

Sursa: generalandmedical.com

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.