28 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 367 cazuri noi de infectare și cinci decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

367 cazuri noi de infectare și cinci decese

367 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 21 în Transnistria. Din numărul total de cazuri, 5 cazuri sunt de import – România-2, un caz – Italia, Federația Rusă – un caz, Turcia – un caz. Cazurile au fost confirmate în urma procesării a 1829 de teste. Astfel, bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 23 521 cazuri. Din numărul total de cazuri, 19 sunt în rândul lucrătorilor medicali: medici-7, asistenți medicali-11, personal auxiliar-1.

Până la ziua de azi, 16 462 persoane s-au tratat de COVID-19. Totodată, ministerul a informat despre înregistrarea altor două decese provocate de COVID-19. Aceasta pe lângă cele trei anunțate în dimineața zilei. Bilanul victimelor a ajuns la 753.

OMS și USAID au livrat frigidere de laborator și distilatoare de apă rețelei naționale de laboratoare

25 frigidere de laborator și 12 distilatoare de apă au fost procurate și livrate astăzi Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Acțiunea face parte din activitățile comune ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și USAID ca răspuns la pandemia COVID-19. Astfel, echipamentele vor fi distribuite tuturor Centrelor de Sănătate Publică teritoriale: CSP Chișinău, CSP Orhei, CSP Soroca, CSP Edineț, CSP Căușeni, CSP Ungheni, CSP Cahul, CSP Comrat, CSP Hâncești, CSP Bălți.

Frigiderele moderne de laborator vor permite păstrarea în condiții sigure a probelor biologice colectate pentru testarea la COVID-19, inclusiv altor probe de laborator, precum și a reactivelor pentru tehnicile de biologie moleculară. Distilatoarele pentru purificarea apei din apeductul centralizat vor asigura calitatea apei la reconstituirea reactivilor și vor asigura procedurilor de laborator conform cerințelor. Valoarea donației de astăzi constituie 60.000 dolari.

Centrele de Tineret din ţară vor beneficia de echipamente de protecție împotriva COVID-19

 44 de Centre de tineret din raioanele și zonele rurale ale țării vor primi câte un lot de produse de protecție și dezinfectanți pentru lucrătorii de tineret, în scopul prevenirii și combaterii epidemiei cauzate de COVID-19. Acțiunea are loc în cadrul Fondului comun privind dezvoltarea Centrelor de tineret și consolidarea participării și implicării civice a tinerilor din Republica Moldova al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare și Fondului Națiunilor Unite pentru Populație. În total, au fost donate 2420 de măști reutilizabile, 46 termometre cu infraroșu și 585 litri de dezinfectanți, precum și 666 pachete cu șervețele umede cu alcool pentru dezinfecția suprafețelor de lucru în cadrul Centrelor de tineret și 324 litri săpun lichid, produse ce contribuie la respectarea recomandărilor privind măsurile de protecție împotriva la COVID-19. Lotul valorează peste 133 mii lei.

Cetățenii RM pot intra de astăzi în Bulgaria cu prezentarea testului COVID-19

Ambasada Republicii Moldova în Bulgaria a informat că, în conformitate cu un ordin al Ministerului Sănătății de la Sofia,  cetățenilor Republicii Moldova le este permisă intrarea în Republica Bulgaria, începând cu 28 iulie 2020, la prezentarea testului PCR la COVID-19 în limba engleză. Testul trebuie efectuat cu cel mult 72 ore înainte de intrarea în Bulgaria.

Cel de-al treilea studiu clinic destinat tratamentului COVID-19 a fost aprobat în Moldova

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a aprobat cel de-al treilea studiu clinic destinat tratamentului infecției COVID-19. Studiuleste unul internațional, multicentric, care se desfășoară în paralel în 35 de centre din Uniunea Europeană și SUA. Inițiator și coordonator al acestor studii este Universitatea Stanford din Statele Unite, producătorii medicamentului fiind două companii farmaceutice germane. Preparatul are o acțiune antivirală, fiind un compus nou, care și-a demonstrat eficacitatea și siguranța la dozele de cercetare administrate la pacienții diagnosticați cu infecția COVID-19 (gravitate moderat-severă). În Republica Moldova, studiul clinic se va desfășura în 3 centre de studiu din cadrul Spitalului de boli infecțioase „Toma Ciorbă”, la inițiativa S.C. „Clinical Trial Center SRL”, România. Anterior, AMDM a aprobat încă două studii clinice pe COVID-19, care prevăd administrarea produsului de investigație clinică la pacienții în stare de gravitate moderat-severă. Ambele studii clinice se desfășoară în cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.

Un călugăr de la mănăstirea „Noul Neamț” din Chițcani a decedat din cauza COVID-19

Un călugăr de la mănăstirea „Noul Neamț” din Chițcani a decedat din cauza COVID-19. Anunțul a fost făcut de postul de televiziune de la Tiraspol. Călugărul avea 38 de ani se afla de pe 8 iulie la terapie intensivă, iar pe 17 iulie a fost conectat la aparatul de respirație asistată. Acesta este al doilea deces în rândul slujitorilor de la mănăstirea „Noul Neamț” din Chițcani. Pe 9 iulie a decedat un călugăr de 66 de ani. Anterior, presa locală a scris că, după înregistrarea primul caz de infectare în mănăstire, toate persoanele aflate aici au fost testate, fiind înregistrate 17 cazuri de infecție.

435 de pacienți sunt în stare gravă, 38 sunt conectați la aparate de respirație asistată

435 de pacienți cu COVID-19 sunt în stare gravă, dintre care 38 sunt conectați la aparate de respirație asistată.  1075 de bolnavi sunt în stare de gravitate medie, a anunțat Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 din Chișinău, au fost internate 117 persoane cu suspecție la COVID-19. Alte 308 persoane s-au tratat de COVID-19. Până la ziua de azi, 16462  persoane s-au vindecat.

Totodată, ministerul a informat despre înregistrarea altor trei decese provocate de COVID-19. Bilanțul victimelor a ajuns la 751.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.