PDM cere partenerilor externi să intervină pentru a stopa „abuzurile şi presiunile actualei guvernări”

PE SCURT

Partidul Democrat din Moldova (PDM) cere ajutorul partenerilor externi pentru a stopa „abuzurile şi presiunile actualei guvernări”. Potrivit formațiunii, „țara noastră nu a fost niciodată mai captivă intereselor unor politicieni decât este astăzi”.

Într-o scrisoare adresată către Consiliul Europei, Parlamentul European, Comisia Europeană, Delegația UE în Moldova, Departamentul de Stat al SUA și Misiunea OSCE în Moldova, democrații au acuzat actuala guvernare că au încălcat principiului pluralismului politic, au făcut presiuni asupra membrilor PDM, nu respectă statul de drept și separarea puterilor în stat și încearcă să subordoneze presa liberă.

PE LUNG

Astfel, democrații își exprimă îngrijorarea în legătură cu declarațiile recente ale actualei puteri, potrivit cărora Partidul Democrat „trebuie declarat în afara legii”. „Considerăm aceasta o tentativă de eliminare a singurului partid parlamentar de opoziție, o răfuială politică a guvernării”, a menționat PDM.

De asemenea, formațiunea susține că sute de funcționari din țară sunt demiși
din funcție doar pentru motivul că au făcut parte din fosta guvernare și că noul Guvern a concediat ilegal într- o singură zi 65 de funcționari (secretari de stat angajați prin concursuri transparente și publice, dar și șefi ai oficiilor teritoriale ale Cancelariei de Stat).

Potrivit democraților, liderii actualei coaliții au partajat si au subordonat politic instituțiile de forță, de justiție și nu doar: Serviciul de Informații și Securitate, Centrul Național Anticorupție, Procuratura Generală. Mai mult, formațiunea consideră că politicienii de la putere continuă să împartă, în mod netransparent, și funcțiile de la Curtea Constituțională, Curtea Supremă de Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii.

Cât privește libertatea presei, PDM a scris că recent prim-ministra a amenințat cu demisia membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului, care, drept urmare, au demis in corpore Consiliul de Supraveghere al televiziunii publice.

„În acest context, facem apel către partenerii externi și organizațiile internaționale să intervină ferm pentru a stopa toate aceste abuzuri și presiuni ale guvernării. Solicităm, de asemenea, implicarea dvs pentru a convinge politicienii de la putere să revină în câmpul constituțional, inclusiv să respecte pluralismul politic, statul de drept și principiile democratice”, se arată în scrisoarea PDM.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.