Igor Dodon: Nu exclud că în scurt timp, Procuratura va veni în Parlament pentru a cere ridicarea imunității unor deputați

PE SCURT

Președintele Igor Dodon susține că, după demisia procurorului general Eduard Harunjen, investigarea furtului miliardului din sistemul bancar se va mișca, iar toți cei care se fac responsabili vor fi identificați și pedepsiți. Șeful statului s-a arătat sigur că în timpul apropiat Procuratura va veni în Parlament, pentru a cere ridicarea imunității unor deputați.

El a menționat că, marți, Procuratura a efectuat deja percheziții la aeroport și în alte instituții, iar acestea vizează deputați din Parlament. Igor Dodon a făcut aceste declarații la Accent TV, fiind întrebat de raportul Kroll 2 ce vizează „furtul miliardului”.

PE LUNG

„Știu că astăzi deja Procuratura a efectuat percheziții și la aeroport, și la alte instituții, iar acestea vizează deputați din Parlament. Respectiv, nu exclud că în următoarea perioadă de timp, potrivit informațiilor pe care le dețin, Procuratura va veni în Parlament, pentru a cere ridicarea imunității unor deputați. Cred că se va întâmpla. Acest lucru trebuia să se întâmple cu câțiva ani în urmă. Nu sunt de acord că „mai bine mai târziu, decât niciodată”. Tocmai este mai bine să fie făcut la timp, pentru ca unii dintre ei să nu părăsească Moldova. Dar referitor la faptul că, în timpul apropiat, vom vedea inițiativa procurorilor de a ridica imunitatea mai multor deputați, sunt sigur”, a menționat oficialul.

Igor Dodon nu a dat nume de deputați. „ Cred că banca acuzațiilor este destul de lungă”, a spus Igor Dodon.

Totdată, el a precizat că raportul Kroll 2 așa și nu a fost prezentat oficial conducerii de vârf a țării de către „cei care ar fi trebuit să-l prezinte”. Aceasta pentru că acest raport trebuia prezentat președintelui, speakerului, premierului, dar și comisiei de anchetă fie chiar de compania Kroll, fie de Banca Națională.

De notat că în istoria Parlamentului a fost înregistrat doar un singur caz, când procurorii au venit în forul legislativ ca să ceară ridicarea imunității. Aceasta s-a întâmplat la 15 octombrie 2015 când procurorul general Corneliu Gurin a solicitat de la tribuna Parlamentului ridicarea imunității fostului premier Vlad Filat.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.