Moldova Electro Maraton: Nouă automobile electrice de diferite mărci şi modele vor parcurge o distanță totală de circa 1 000 km

PE SCURT

Prima expediţie de automobile electrice a luat startul astăzi. 9 automobile de diferite mărci şi modele, dar cu propulsie 100% electrică, vor parcurge în următoarele 5 zile o distanță totală de cca 1.000 km fiecare.

Expediţia va parcurge oraşe precum Chişinău, Orhei, Şoldăneşti, Floreşti, Bălţi, Călăraşi, Lăpuşna, Hânceşti, Cimişlia, Comrat, Căuşeni şi Anenii-Noi. Automobilele electrice vor fi încărcate pe parcursul expediţiei la primele prize publice pentru încărcarea automobilelor, care au fost între timp instalate pe mai multe trasee naţionale ale Moldovei.

PE LUNG

Scopul maratonului este de a promova mobilitatea prietenoasă mediului, de a demonstra capacitatea automobilelor electrice și de a prezenta realizările din sectorul transportului electric în R. Moldova.

Parte a flotei expediţiei va fi şi automobilul electric al Proiectului „Oraşe Verzi Durabile”, finanţat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF) şi implementat de PNUD Moldova, în parteneriat cu Primăria mun. Chişinău.

De asemenea, maratonul va anticipa mult-aşteptata extindere a rețelei existente cu alte 20 noi staţii de încărcare, care urmează a fi instalate în acest an graţie parteneriatului dintre PNUD și Ministerul Economiei şi Infrastructurii.

„Este prima mea maşină şi am optat să fie electrică. Economie, rapiditate, inovaţie, ecologie – acestea sunt argumentele ce m-au convins să aleg o maşină electrică. Îmi plac experiențele noi, de asta și m-am înscris în concursul de participare la maraton. Mă bucur mult că voi fi parte a acestei expediții ce mă va îmbogăți cu experiențe noi și emoții pozitive”, spune Adelina Iucal, participantă la maraton.

Organizatorii expediţiei şi-au dorit să reflecte în coloana de automobile întreg spectrul actual de automobile electrice disponibile pe piaţa din R. Moldova.

„Avem în flotă o varietate mare de automobile – de la cele mai proaspete şi performante modele, cu autonomie mare, până la cele mai accesibile modele, care pot fi achiziţionate şi pe piaţa vehiculelor la mâna a doua, astfel încât această gamă diversă de automobile să inspire cât mai multă lume în a trece la mobilitatea electrică”, spune Ilie Toma, organizator şi participant în Electro-Maraton.

Echipajele expediţionale, formate deopotrivă din bărbați și femei, vor descrie în timp real publicului larg experienţa lor cu automobilele electrice din maraton.

Coloana de automobile va reveni în Piaţa Marii Adunări Naţionale duminică, 7 iulie. Automobilele participante vor fi expuse publicului larg, iar participanţii la expediţie își vor împărtăşi impresiile proaspete.

Moldova Electro Maraton este organizat de PiataAuto.md, în parteneriat cu Proiectul PNUD-GEF „Oraşe Verzi Durabile”, Kaufland, Orange Moldova, Mastercard, EWA Motors, cu suportul Renault, BMW, Jaguar, Nissan.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare