Igor Dodon: Există o probabilitate de 60 % că vor fi alegeri parlamentare anticipate

PE SCURT

Președintele Igor Dodon susține că există o probabilitate de 60 % că partidele ce au acces în Parlament nu vor  reuși să formeze o coaliție de guvernare și că vor fi alegeri parlamentare anticipate.

„Nu pot să spun că totul e pierdut, dar rămân la părerea că posibilitatea unor alegeri anticipate constituie nu mai puțin de 60 la sută. Aceasta reieșind din declarațiile partidelor politice de până acum”, a menționat șeful statului la postul de televiziune NTV Moldova.

Potrivit lui, odată cu apropierea datei limită când Parlamentul ar putea fi dizolvat, formațiunile politice vor deveni mai conciliante, iar formațiunile de drepta vor înțelege că în urma unor anticipate vor avea de pierdut.

PE LUNG

Igor Dodon a precizat că dacă până la mijlocul lunii iunie, adică timp de trei luni, în Legislativ nu va fi adoptată nicio lege și dacă nu va fi  ales un președinte de Parlament, atunci la expirarea acestor trei luni el va putea să dizolve Parlamentul.

Cât privește poziția PSRM, șeful statului a spus că nu crede că Partidul Socialiștilor va forma o coaliție cu vreo formațiune. „În baza a ceea ce văd, șansele sunt egale cu zero”, a spus Igor Dodon.

Președintele s-a arătat convins că cei care au votat pentru socialiști, „cu siguranță nu doresc ca la putere să rămână Partidul Democrat”, dar, de asemenea, nu doresc ca „socialiștii să cedeze totul naționaliștilor de dreapta”.

„Ei au primit 20% din voturi și doresc să li se acorde posturile de președinte al Parlamentului, prim-ministru, să fie votate toate legile propuse de ei, dar ca socialiștii să rămână în opoziție.

Pentru a dori acest lucru, trebuie să aveți o majoritate, pe care „dreapta” nu a avut-o niciodată. Noi, socialiștii, vom avea o majoritate – la următoarele alegeri sau în alegerile anticipate”, a menționat șeful statului făcând referire la propunerea Blocului ACUM de a-l numi pe Andrei Năstase în funcția de președinte al Parlamentului și pe Maia Sandu în fruntea unui guvern minoritar.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.