Autoritățile locale și membrii Diasporei pot obține granturi în cadrul programului „DAR 1+3”

PE SCURT

Biroul relații cu diaspora a lansat, astăzi, Apelul de Granturi în cadrul Programului Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3”.

Sunt invitate să aplice la program autoritățile publice locale de nivelul I în comun cu asociațiile/membrii diasporei, asociațiile de băștinași, grupurile de inițiativă ale cetățenilor stabiliți în străinătate sau reveniți, partenerii de dezvoltare/donatorii, pentru a beneficia de susținere financiară nerambursabilă în cadrul Programului „DAR 1+3”.

PE LUNG

Programul este deschis pentru aplicare autorităților publice locale din Moldova, care au rol de Partener lider aplicant (PLA) și poartă răspundere pentru implementarea eficientă și calitativă a proiectului de dezvoltare locală.

Finanțarea proiectelor din cadrul Programului se va efectua în baza formulei „1+3”, având următorii parteneri:

(1) Diaspora;

(2) Guvernul Republicii Moldova;

(3) Autoritățile publice locale;

(4) Partenerii de dezvoltare/donatorii.

Domeniile eligibile pentru finanțarea activităților din Program sunt:

1) infrastructură (apă și canalizare, drumuri, școli, grădinițe, case de cultură);

2) protecția mediului (prevenirea poluării mediului, managementul deșeurilor);

3) economie (dezvoltarea regiunii, investiții, dezvoltarea agriculturii);

4) eficiență energetică (panouri solare, iluminare stradală, izolare termică);

5) cultură (protecția patrimoniului, zone de odihnă, dezvoltarea turismului rural, expoziții și festivaluri);

6) educație (programe pentru copii, sport, inovație, transfer de cunoștințe și know-how);

7) protecție socială (servicii sociale și de sănătate).

Click aici pentru a completa formularul online.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, programul Diaspora Acasă Reușește ”DAR 1+3” urmărește următoarele obiective specifice: stimularea dezvoltării localităților rurale și urbane din Republica Moldova, păstrarea și reanimarea conexiunii dintre cetățenii plecați și localitățile de origine, canalizarea remitențelor, dincolo de consum, spre dezvoltarea social-economică a zonelor rurale din Moldova, sporirea gradului de participare și implicare a diasporei în planificarea și dezvoltarea social-economică la nivel local.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.