Peter Michalko despre amnistia fiscală: Așteptăm ca autoritățile din RM să oprească procesul de adoptare a acestei legislații

Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, a criticat legea privind declararea voluntară și stimularea fiscală, adoptată în Parlament. Diplomatul susține că legile privind reforma fiscală au fost adoptate în grabă și în mod netransparent și ar putea duce la încălcarea angajamentelor asumate de R. Moldova față de UE și alți parteneri externi.

Republica Moldova și-a asumat angajamente în ceea ce privește UE, printre altele prin Acordul nostru de Asociere, Agenda de Asociere și Memorandumul de Înțelegere privind Asistența Macrofinanciară, precum și angajamente față de alți parteneri internaționali.

Legislația adoptată astăzi [26.07.2018] într-o manieră grăbită și netransparentă, în cazul aplicării ei, ar putea duce la o încălcare a acestor angajamente și ar putea fi incompatibilă cu reformele în desfășurare care vizează consolidarea statului de drept, combaterea corupției, spălarea banilor și criminalitatea organizată și îmbunătățirea climatului de afaceri.

Ne așteptăm ca autoritățile moldovene să înceteze procesul de adoptare a acestei legislații și să o aducă în conformitate cu standardele internaționale ”, se arată în mesajul lui Peter Michalko.

De notat că ieri seara și Ambasada SUA s-a arătat extrem de dezamăgită„de adoptarea legislaţiei care va diminua capacitatea Moldovei de a combate spălarea banilor”, iar reprezentanța FMI  a declarat că inițiativele fiscale adoptate recent, inclusiv amnistia capitalului, nu sunt în corespundere cu obiectivele programului de finanțare.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.