Dodon: Guvernul va încerca re-blocarea exporturilor către Rusia

Liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat astăzi că ridicarea embargoului rus pentru 10 producători de mere din Moldova este meritul exclusiv al socialiștilor. ”Acesta e rezultatul mai multor acțiuni întreprinse de PSRM. În decembrie, imediat după încheierea campaniei electorale, am trimis o scrisoare din numele meu instituțiilor din Rusia și am cerut să fie deblocate exporturile pentru 10 întreprinderi”, a declarat Dodon. Potrivit lui, au urmat mai multe întâlniri ale socialiștilor cu președintele Dumei de Stat, Serghei Narîșkin, și cu directorul Rosselhoznadzor, în cadrul cărora au negociat reluarea exporturilor.

Întrebat dacă acesta nu este și meritul Ministerului Agriculturii, Dodon a provocat autoritățile să demonstreze că pot debloca exporturile adăugând măcar o singură companie la lista celor 10. Mai mult decât atât, socialistul afirmă ca Guvernul va încerca să blocheze exporturile acestor 10 companii și nu le va elibera certificatele fitosanitare necesare.

Totodată, Dodon a avertizat cei 10 producători să respecte toate criteriile de calitate pentru a nu rata această șansă. ”Fiți foarte precauți în ceea ce ține de calitate. Dvs. v-ați adresat la noi să vă ajutăm, să deblocăm exportul, noi am obținut acest rezultat. Fiți atenți la calitate. Nu încălcați legislația, normele fitosanitare. Nu vă jucați cu focul și Doamne ferește să aud că  încercați re-exporturi”, a spus Dodon.

Liderul socialiștilor a declarat că acum negociază deblocarea exporturilor pentru câteva companii de conserve în martie și speră ca în aprilie va reuși același lucru și pentru producătorii de carne. Întrebat cum au fost selectați cei 10 producători, Dodon a explicat că ei au fost selectați după ce Comisia parlamentară agricultură și industrie alimentară, condusă de socialiști, a examinat dosarele mai multor agenți economici care s-au adresat PSRM-ului sau direct Comisiei.

Radu Mudreac, șeful Comisiei parlamentare, a declarat că toți agenții economici care-și doresc reluarea exporturilor în Federația Rusă se pot adresa la Comisie, care se află în clădirea Ministerului Agriculturii, biroul 317.

Dodon a reiterat cu această ocazie cererea să fie anulat Acordul de Liber Schimb cu UE. ”Încercarea de diversificare a piețelor pentru producătorii moldovei a eșuat”, a declarat deputatul. Potrivit lui, piața europeană nu poate absorbi exporturile moldovenești fiindcă are propriii producători: mere din Polonia, vinuri din Franța și Spania, etc., și din acest motiv Moldova are nevoie de piața rusească. Socialistul a ținut să specifice că este necesară anularea anume a Acordului de Liber Schimb, care are un caracter economic, iar Acordul de Asociere, care e un document mai curând politic, poate aștepta.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.