Schimb de replici în Parlament!

Şedinţa de astăzi a Parlamentului s-a caracterizat printr-un şir de apropouri bătute de deputaţii liberali (PL) în adresa colegilor liberal-democraţi (PLDM) şi democraţi (PDM) privind colaborarea acestora cu PCRM.

Iniţial, liderul liberal Mihai Ghimpu, a ţinut să ia cuvântul la chestiunea privind proiectul de modernizare a sistemului termoenergetic de la Bălţi. Asta imediat după ce a vorbit liderul liberal-democrat Vlad Filat.

„ Nu înţeleg de ce noi la verde trebuie să aşteptăm, iar la roşu să vorbim? Mă uitam când vorbea la dl Filat şi mă întrebam: Ce are dl Filat cu roşu?”, a întrebat retoric Mihai Ghimpu, făcând referire la sistemul electronic ce anunţă includerea microfoanelor.

Preşedintele Parlamentului Andrian Candu a înţeles ironia colegului liberal şi a precizat la fel de ironic că „va pune această chestiune pe agenda Parlamentului”.

Ulterior, în cadrul aceleiaşi ședințe, deputații au aprobat componența comisiei de anchetă pentru elucidarea situaţiei de pe piaţa valutară, cazul BEM, Banca Socială și Unibank. Şi aici a avut loc un schimb de replici dintre deputaţi.

Astfel, deputatul PL, Valeriu Munteanu, a propus ca pentru această comisie să fie adus un procuror din Europa, care să supravegheze lucrările comisiei.

„Având în vedere că coaliția PLDM, PCRM și PDM și-au împărțit funcțiile de președinte, vicepreședinte și secretar al comisiei, avem o propunere ca să aducem un procuror din UE ca să supravegheze, să fie un observator în acest proces, în speranța că procesul va fi unul mult mai dinamic. Dar pentru ca să-i asigurăm traducerea vom aduce unul de la DNA din România și veți fi sigur că lucrurile vor arăta altfel la încheierea acestui exercițiu de lucru”, a spus Munteanu.

Iarăşi președintele Parlamentului, Adrian Candu, a intervenit pentru a face o remarcă.

„Ştiţi bine, dle Munteanu, că potrivit regulamentului Parlamentului, membrii comisiei pot fi doar deputați. Dar pentru viitor acel procuror din UE puteți să-l includeți pe lista deputaților”, a menționat Candu.

Totodată, preşedintele fracţiunii PDM, Marian Lupu, a adăugat că se miră de o propunere „aşa slăbuţă” venită din partea liberalilor.

„Mă miram de ce așa slăbuță propunere. Mă miram că doar de la DNA, eu mă așteptam să fie de la Serviciul Român de Informații, din alte structuri. Dar totul e înainte.”, a zis Marian Lupu.

Reamintim că în Parlamentul de legislatura a XX-a a acces trei formaţiuni pro-europene PLDM, PDM şi PL, dar care nu au putut forma o coaliţie de guvernare. Drept urmare, PLDM şi PDM au iniţiat o colaborare cu PCRM pentru învestirea Guvernului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.