În scurt timp, turiştii vor putea admira zimbrii de la înălţime şi înnopta în mijlocul naturii.
În Republica Moldova există numeroase locuri atractive atât pentru moldoveni, cât şi pentru turiştii străini. De cele mai multe ori însă, aceste locaţii nu eu oportunităţi de dezvoltare. Rezervaţia naturală „Pădurea Domnească” este una din atracţiile care risca să rămână neexplorată, dacă autorităţile locale şi Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord nu ar fi început implementarea unuia dintre cele mai promiţătoare proiecte pentru dezvoltarea şi promovarea turismului – „Amenajarea traseului ecoturistic Pădurea Domnească”.
Rezervaţia „Pădurea Domnească” se află la aproape 160 km de Chişinău, în raionul Glodeni, fiind cunoscută, în special, pentru zimbrii care vieţuiesc acolo. Anual, rezervaţia este vizitată de 3-4 mii de turişti. Şi asta în lipsa unei infrastructuri bine dezvoltate. În viitorul apropiat însă, ea va deveni un loc nu doar pentru vizite fulger, ci şi de relaxare şi agrement. De asemenea, va aduce un beneficiu enorm pentru economia locală.
„Dezvoltarea turismului, în general, este un prim pas al acestui proiect. Nu ne referim doar la partea care ţine de distracţii, ci şi la cea economică, care ar crea locuri de muncă, venituri suplimentare etc.”, spune preşedintele raionului Glodeni, Valeriu Ţarigradschi, unul dintre autorii proiectului care se bucură de suportul ADR Nord. Astfel, vor fi construite un centru de informare a turiştilor, o parcare şi o terasă-belvedere, de unde turiştii vor admira peisajele pitoreşti şi zimbrii, trei căsuţe pentru popasuri ecoturistice care vor putea găzdui până la 21 de persoane, va fi amenajat un loc pentru camping. „Aceste două locaţii sunt o parte mică din proiectul nostru. În total, el presupune şase locaţii, care urmează să fie realizate, pe rând, în viitor”, precizează V. Ţarigradschi.
Ghenadie Zalevschi, inginerul-şef al rezervaţiei naturale, cel care ştie totul despre „Pădurea Domnească” şi tot ce are tangenţă cu acest loc, spune că proiectul deja a înregistrat primele rezultate: punctul de informare pentru turiști – o casă de vară din lemn unde pot fi organizate și evenimente în aer liber (conferinţe, traininguri, discuţii) şi o belvedere. „Aici poate veni oricine, să admire natura, să respire aer curat. Din păcate, cea mai mare problemă acum este cazarea, iar cu forţele proprii nu am fi putut nerezolva această problemă”, spune Gh. Zalevschi. El se bucură de iniţierea proiectului şi crede că după ce lucrările vor fi duse la bun sfârşit, businessul local nu va întârzia să se dezvolte. „Noi şi aşa avem de oferit multe, însă odată cu construcţia căsuţelor pentru cazare şi a locurilor de parcare, sunt sigur că zona va deveni mult mai atractivă. Ar putea fi amenjate şi alte vile turistice în localităţile megieşe, care să le ofere turiştilor o atmosferă unică”. Vizitatorii vor putea admira nu doar zimbrii. Cu puţin noroc, ei vor putea vedea şi mistreţi sau căprioare, iar în viitor aici ar putea fi aduşi şi cerbi. Flora din rezervaţia naturală de asemenea este bogată în diverse specii rare de copaci. În prezent, la dispoziţia vizitatorilor stau trei ghizi, serviciile cărora costă 250 de lei, în timp ce intrarea pe teritoriul rezervaţiei costă 25 de lei pentru un adult.
Maria Beţişor lucrează la rezervaţie în calitate de pădurar. În ziua când am vizitat „Pădurea Domnească”, ea tocmai îşi lua rămas bun de la nişte rude care au venit să vadă zimbrii. „Este un loc pitoresc, foarte bun pentru ca maturii să uite de rutina din Capitală, iar copiii să admire animalele. Suntem siguri că la primăvară-vară, când natura va reînvia, atmosfera va fi mai veselă”, spun soţii Maria şi Grigore. Oamenii din satul Cuhneşti, localitate din apropierea rezervaţiei naturale, sunt mândri că trăiesc în această regiune cu care Moldova se mândreşte. „Vara vin mulţi oameni. Dacă autorităţile vor face totul aşa cum au promis, ar putea câştiga şi satul din asta”, crede Natalia Bagrin. Soţul ei, Mihail, o completează: „Aici, în raion, sunt multe locuri frumoase, ai ce vedea. Dacă ar fi mai mulţi turişti, şi localnicii ar putea dezvolta idei de afaceri, ca să nu mai fie nevoiţi să plece peste hotare. Natura a fost generoasă cu noi”.
Zimbrăria de pe teritoriul Rezervaţiei Naturale „Pădurea Domnească” constituie un important traseu turistic, informativ şi relaxant pentru cei care vizitează raionul Glodeni. De altfel, acest raion este cunoscut şi pentru cele „100 de movile” – un loc enigmatic, monument natural unic în Europa, dar şi pentru Grota Buteşti – un şir de recifi calcaroşi din zona Prutului.
Valoarea totală a proiectului „Amenajarea traseului ecoturistic Pădurea Domnească” constituie 4 716 700 de lei, bani alocați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională.
de Ion Surdu
Aşa arată punctul de informare pentru turiştii care vor vizita traseul eco-turistic „Pădurea Domnească
Oaspeţii zimbrilor sunt îndemnați să fie grijulii cu animalele