Situaţia economică din R.Moldova este mai proastă faţă de cea acum un an, iar lucrurile merg într-o direcţie greşită, consideră majoritatea respondenţilor la sondajul Barometrul de opinie publică din noiembrie 2007, lansat de către Institutul de Politici Publice.
Potrivit sondajului, 36,9% dintre participanţii la sondaj califică situaţia economică din ţară mai proastă şi mult mai proastă decât acum un an, mai bine de un sfert dintre moldoveni constată aceeaşi situaţie economică, iar 28,7% – consideră că situaţia este ceva mai bună. De situaţia economică sunt nemulţumiţi 52 la sută din respondenţi.
În general, direcţia în care merg lucrurile în ţară pare a fi greşită în opinia a 56,2% dintre participanţii la sondaj. Alţii 31,5% consideră că direcţia este bună, în timp ce circa 13% nu ştiu sau nu au răspuns la această întrebare.
Totodată, 40,8% din cei chestionaţi consideră că veniturile actuale ale familiei sunt suficiente doar pentru strictul necesar, iar 28,5 procente declară că veniturile nu le ajung pentru strictul necesar. 22,1 la sută dintre moldoveni cred că au un trai decent, iar 1,1 la sută declară că nu se limitează în nimic.
De sărăcie sunt îngrijoraţi în primul rând 32 la sută dintre moldoveni, 25,3% le este frică de creşterea preţurilor, 13,6 procente sunt îngrijoraţi de viitorul copiilor, 8,7 la sută – de şomaj, iar 6,9 procente – de coruţie.
Întrebaţi "Ce ar trebui întreprins pentru a îmbunătăţi situaţia social-economică din ţară?" – 28,2 procente dintre participanţii la chestionare cred că trebuie îmbunătăţit mecanismul de funcţionare a legilor, 10 la sută sunt de părerea cţ ar trebui schimbată conducerea, 8,6% – mărit rolul statului în dirijarea economiei, în timp ce câte 8,4 procente dintre respondenţi cred că trebuie de dezvoltat întreprinderile sociale, sprijinirea sectorului agrar şi atragerea mai multor investiţii străine.
Barometrul de opinie publică a fost efectuat între 29 octombrie şi 5 noiembrie 2007, pe un eşantion de 1415 persoane din 86 localităţi, reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova (cu excepţia regiunii transnistrene). Marja de eroare este de circa 2,6 la sută. Sondajul a fost realizat de Institutul de Sondaje IMAS-INC Chişinău la comanda Institutului de Politici Publice cu sprijinul fundaţiei Soros Moldova. // BASA-Press