ANRE va elabora noua redactie a Regulamentului pentru furnizarea si utilizarea gazelor naturale

Moldova.ORG — Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) intenţionează să încheie, în primul semestru al anului curent, procedura de adoptare a noii redacţii a Regulamentului pentru furnizarea şi utilizarea gazelor naturale şi a Metodologiei de calcul a tarifelor pentru serviciile auxiliare prestate de întreprinderile de distribuţie a gazelor.

Potrivit unui comunicat al serviciului de presă al ANRE, acest fapt se menţionează în raportul ANRE privind activitatea Agenţiei evoluţia pieţelor din sectoarele reglementate de ea în anul 2006, raport prezentat la finele săptămanii trecute pentru informare în Parlamentul şi Guvernul ţării.

Documentul cuprinde o sinteză a activităţilor ANRE privind reglementarea relaţiilor dintre participanţii la pieţele de resurse energetice, politica tarifară şi protecţia consumatorilor, precum şi analiza evoluţiilor ce s-au produs în 2006 pe aceste pieţe.

Potrivit raportului, lista de priorităţi ale ANRE pentru 2007 include încă două acte de reglementare a sectorului de gaze naturale. Este vorba de definitivarea şi aprobarea proiectului de regulament privind măsurarea gazelor naturale în scopuri comerciale şi a metodologiei privind stabilirea tarifelor diferenţiate de livrarea gazelor în funcţie de nivel de presiune a gazoductelor, la care sunt conectaţi consumatorii finali.

ANRE intenţionează, de asemenea, să finalizeze anul curent procedura de adoptare a unei noi redacţii a Regulamentului cu privire la indicatorii de calitate a energiei electrice şi a proiectului Metodologiei de calcul a tarifelor la energia electrică, livrată de întreprinderile de distribuţie privatizate.

Responsabili din cadrul ANRE au relatat că elaborarea actelor normative susmenţionate va fi efectuată în corespundere cu obiectivele Planului de Acţiuni R. Moldova – Uniunea Europeană, obiective care prevăd alinierea treptată a cadrului naţional de reglementare în domeniul energetic la principiile pieţelor interne de energie electrică şi gaze naturale din UE.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare