Moldova si Polonia vor extinde cooperarea economica

Ministrul Economiei al Poloniei, Jacek Piechota, s-a pronuntat in favoarea extinderii relatiilor comerciale moldo-poloneze si patrunderii capitalului polonez pe piata moldoveneasca.

Piechota a declarat, in cadrul conferintei de presa prilejuite de inaugurarea la Chisinau a expozitiei poloneze „Polexport 2005” ca aprofundarea relatiilor economice cu Republica Moldova este prevazuta in programul Guvernului polonez de extindere a comertului si colaborarii cu pietele statelor Europei de Est.

Totodata, oficialul polonez a declarat ca Polonia va fi avocatul Republicii Moldova in procesul de aderare la Uniunea Europeana si va oferi autoritatilor de la Chisinau informatii referitoare la experienta poloneza de promovare a productiei pe pietele straine.

La rindul sau, ministrul Economiei si Comertului al Republica Moldova, Valeriu Lazar, a declarat ca se impune o crestere calitativa si cantitativa a exporturilor moldovenesti pe piata poloneza. Ministrul s-a referit, in special, la productia vinicola si textilele.

Polonia se afla printre primii zece parteneri economici externi ai Republicii Moldova. Potrivit datelor statistice poloneze, in anul 2004, schimburile comerciale intre Polonia si Republica Moldova au atins 118 milioane USD, din care 93 milioane USD (peste 78 la suta) au revenit operatiunilor de export poloneze. in primul semestru al anului curent, volumul comertului moldo-polon a constituit 63 milioane USD, 48,4 milioane USD revenind exporturilor poloneze. / Mircea Zatu // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.