Uriaşii ce păzesc comoara lui Decebal (VIDEO)

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Munţii Apuseni răsună de legende şi taine. Una dintre aceste multiple legende istoriseşte soarta unei familii de uriaşi care a fost pusă de către Decebal, regele dacilor, în peştera Focul Viu să-i păzească comorile.

Intr-o zi, oamenii care au venit să fure comoara l-au momit pe mezinul familiei cu mâncare otrăvită. Băiatul a murit, dar nici prădătorii nu au avut o soartă mai bună, găsindu-şi sfârşitul sub bolovanii care s-au prăvălit peste ei atunci când au intrat în peşteră. De durere ca şi-a pierdut copilul, bătrânul uriaş a început să răscolească pământul şi aşa s-au format toate văile, dealurile şi peşterile din zonă.

Peştera în care Decebal ar fi pus uriaşii era Peştera Focul Viu din Munţii Apuseni, peştera care este deţinătoarea celui de-al treilea gheţar după mărime din România.

Focul viu şi gheţar s-ar părea că aceste două cuvinte nu sunt deloc compatibile. Dar iată că în peştera din munţii Apuseni acest lucru este posibil. Dar pentru a vă da seama de acest lucru trebuie să vizitaţi peştera în timpul amiezii când printr-o gaură din tavanul peşterii se reflectă în gheaţă, dând impresia unui foc imens, foc viu.

Este o peşteră micuţă, alcătuită din două săli, prima şi cea mai mare fiind ocupată de imensul bloc de gheaţă (25.000 m cubi). Tavanul acesteia este spart de o fereastră de mari dimensiuni prin care au căzut înăuntru buşteni, frunze precum şi zăpadă din exterior, care au format o movilă mare. Prin tavanul peşterii pătrunde suficientă lumină pentru a dezvălui grupurile de stalagmite de gheaţa aflate în partea opusă intrării în peşteră.

Explicaţia existenţei blocului de gheaţă în peşteră este dată de două elemente: fereastra din tavan favorizează acumularea aerului rece, iar lipsa ventilării în peşteră menţine aerul rece captiv tot timpul anului. Astfel că gheţarul poate fi admirat şi vara.

Înaintarea în peşteră este permisă doar până la balustrada de lemn amenajată la intrare, de unde cu uşurinţă se poate vedea Focul Viu din gheaţă.

Distanţa de la Chişinău până la Peştera Focul Viu este de circa 700 km.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.