Sărbătoare la Orhei

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Astăzi, 8 noiembrie, Sfântul Dumitru este sărbătorit cu mare fast la Orhei. E zi de sărbătoare la Orhei şi de aceea dacă aveţi prieteni din Orhei pe care nu i-aţi întâlnit de mult timp aveţi ocazia să o faceţi fiindcă toţi orheienii, pe unde n-or fi ei, sunt cu sufletul astăzi acasă.

Orheiul îşi sărbătoreşte astăzi cea de 613 aniversare, fiind astfel unul dintre cele mai vechi oraşe de pe teritoriul Moldovei.

Sfântului Dumitru, ce a trăit pe timpurile împăraţilor Diocliţian şi Maximian şi fiind originar din Tesalonic, i s-au închinat biserici pe tot cuprinsul creştinesc al globului pământesc. Vasile Lupu a zidit între anii 1632-1636 o biserică la Orhei închinată Sfântului Dumitru. De atunci Sfântul Dumitru este şi ocrotitorul orheienilor.

Catedrala „Sfântul Dumitru” se află pe un promontoriu de la marginea de sud-vest a oraşului şi reprezintă un pseudotrilob cu absidele laterale înscrise în grosimea pereţilor, întăriţi în exterior prin rezalite înguste sub formă de contraforţi. Naosul şi pronaosul, pătrate în plan sunt acoperite cu calote semisferice ridicate pe pandantivi. Prezenţa lui Vasile Lupu se face şi în interiorul bisericii unde găsim o pictură murală cu înfăţişarea ilustrului domnitor. Înconjurat de un impunător cor bisericesc, el ţine în mâini ctitoria sa, biserica Sf. Dumitru.

Hramul oraşului Orhei este în fiecare an prilej de veselie şi de bună voie pentru localnici. Ca şi în fiecare an, ziua se începe prin săvârşirea slujbei divine în incinta Catedralei „Sfântul Dumitru”, la care sunt prezenţi atât edilii oraşului, cât şi invitaţii.

Vasile Lupu nu numai că a dăruit Orheiului o capodoperă arhitectonică, dar şi veghează asupra bunei desfăşurări a sărbătorii în fiecare an. Scena pe care vor urca astăzi diferite colective folclorice de amatori şi profesionişti din localitatea şi din raion, este instalată chiar în faţa monumentului domnitorului.

Sunt aşteptaţi astăzi la Orhei oaspeţi din România, mai exact din Piatra Neamţ, care este şi oraşul înfrăţit cu Orheiul.

Veselia, cântecele populare, expoziţiile de artizanat şi ale meşterilor populare toate acestea ale puteţi găsi astăzi la Orhei.

Cine vrea să se distreze astăzi să meargă la Orhei.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.