Norul de cenuşă, produs de erupţia vulcanului din Islanda, a ajuns deasupra Republicii Moldova. La acest moment, acesta se menţine la o altitudine de peste 5,6 mii de metri. Informația a fost confirmată, pentru Jurnal TV, de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat.
Șefa secţiei Prognoze meteo, Elena Pleșca, susține că substanţele din compoziţia norului nu vor afecta starea mediului şi sănătatea oamenilor atât timp cât se va menţine la aceeaşi altitudine. „La acest moment, concentraţiile din nor nu sunt atât de periculoase, pentru că emisiile sunt de origine naturală, nu antropogenă”, spune Pleșca.
Totuşi, specialiştii averizează că în cazul în care norul va ajunge în straturile inferioare ale atmosferei, ar putea cădea ploi acide, cauzate de cenuşă. Aceste ploi afectează calitatea solului, poluează apele şi au efecte negative asupra sănătăţii, cauzând boli ale plămânilor.
Norul de cenuşă vulcanică a ajuns în Moldova după ce a traversat zona Germaniei, Poloniei, și a României. Acesta a apărut miercuri, în urma unei erupţii vulcanice în Islanda. În legătură cu norul de cenușă, traficul aerian din multe țări a fost dat peste cap, sute de zboruri fiind anulate.