PE SCURT
Din 2010 s-a dezvoltat mult industria vinului, astfel încât s-au creat opt vinării, iar exportul vinurilor noastre crește an de an.
Minis Terrios, Unicorn Winery, Vinăria DAC, Vinăria Timbrus, Atu Winery, Chateau Cristi, Granovia Wines, Carpe Diem au fost născute, în unele cazuri, din tradiție, altele din pasiune, cu idei din SUA, Franța, Spania sau de la sudul Moldovei.
PE LUNG
1. Minis Terrios
Crama Minis Terrios și-a început activitatea în 2013 după ce unul dintre fondatori, Dan Prisăcaru, s-a întors de la studii în domeniul vinificației din Dijon, Franța. Este o vinărie de familie. Proiectul a fost gândit spontan împreună cu soția acestuia și în trei luni pus în aplicare. Capacitatea de producţie a acesteia constituie 10 000 sticle pe an.
2. Unicorn Winery
Vinăria a fost înființată în 2014 în satul Saca, Strășeni. Unicorn Estate deține podgorii în 2 regiuni ale Moldovei. În centrul țării sunt 10 hectare de viță, unde se cultivă în special vița-de-vie de soiuri albe și 5 hectare în sudul Moldovei, situate în regiunea vitivinicolă Purcari, satul Olănești, pe Valea Sinodrei, care are un terroir unic, cu un sol nisipos şi bogat în minerale.
Fiece sticlă de vin este creată sub controlul vinificatorului şi fondatorului Unicorn Estate, Sergiu Gălușca. După ce a studiat în Franța și a lucrat împreună cu vinificatorii francezi, a lucrat într-o regiune vinicolă faimoasă din SUA, Napa Valley. S-a întors acasă și a lansat propriul proiect. Sergiu crede că cea mai importantă parte a creării vinului este solul şi viță-de-vie şi el doar ajută la dezvoltarea acestei comori.
Enlarge

3. Vinăria DAC
Vinăria DAC a fost fondată în anul 2013 în nordul țării. Proprietarii spun că denumirea vinăriei este inspirată de amplasarea geografică a cramei și este legată de momentul în care Ștefan cel Mare a hotărât să construiască cetate pe malul râului Nistru la o distanță aproximativă de 20 km de or. Soroca în s. Racovăț.
„Vinăria Dac” produce vinuri seci de calitate superioară din soiuri nobile de struguri recoltați de pe podgoriile unui pământ bogat, combinând metodele tradiționale cu metodele inovative și tehnologiile performante europene, scrie observatorul.md.
4. Vinăria Timbrus
Vinăria Timbrus a fost înființată în 2013. Denumirea provine de la cuvântul «timbru» – fiscal sau poştal, care este un simbol al scrisorii, înmânate personal destinatarului. Potrivit proprietarului, Timbrus este un mesaj personal al vinificatorului.
Vinurile Timbrus sunt create de faimosul enolog spaniol Manuel Vicente Ortiz Martinez. Un specialist experimentat în domeniul viticulturii şi enologiei, Manuel Vicente Ortiz Martinez a creat vinuri în Spania, a condus departamente de tehnologie la mai multe întreprinderi vinicole.
Enologul participă la elaborarea vinurilor de la etapa sădirii viţei de vie până la producerea şi îmbutelierea vinurilor. El încearcă să demonstreze că și în Moldova sunt create vinuri rafinate de clasă mondială.
5. Atu Winery
ATU Winery este prima vinărie urbană din Moldova. Este situată în Chișinău cu ciclul complet de producere. Vinurile ATU sunt produse în ediții foarte mici, 1000-3000 de sticle, ceea ce le permite să atragem atenție maximă fiecărui strop de vin. Toate vinurile sunt produse manual, de la cules până la etichetat.
6. Chateau Cristi
În 2015 apare Chateau Cristi. Podgoriile Chateau Cristi se găsesc în sudul Moldovei, în zona geografică Valul lui Traian.
Vladimir Cristi a fost un politician și oenolog din Basarabia. Actualii proprietari sunt moștenitorii acestei figuri, de unde vine și denumirea vinăriei.
7. Granovia Wines
La moment, sub marca Granovia Wines sunt produse 10 vinuri din soiuri indigene şi internaţionale.
Brandul Granovia Wines a fost lansat de omul de afaceri american Alvin Granoff, fost legislator american. Alvin Granoff a activat între 1983 – 1995 în Camera Reprezentanților din Dallas (Texas, SUA), iar după încheierea carierei politice, a dezvoltat afaceri în agricultură, juridică și industria hotelieră.
Compania Granovia Wines a reușit accederea pe piața vinurilor din Olanda. Un prim export de 30 000 sticle a fost făcut în luna iunie 2019.
Enlarge

Citește și: Top 10 vinării mai puțin cunoscute din Moldova
8. Carpe Diem
Timp de patru generații, familia Luca s-a dedicat vinurilor. Cu toate acestea, primii vinificatori ai familiei Luca au îndurat multe obstacole în viață pentru ca visul de a-și face o vinărie privată să devină realitate.
În 1949, în cadrul regimului Uniunii Sovietice care interzicea orice proprietate privată, podgoriile familiei Luca, împreună cu restul proprietății, au fost naționalizate și întreaga familie a fost deportată într-un lagăr de muncă din Siberia. După ani grei de deportare, o parte a familiei a reușit să se întoarcă la ocupația principală a familiei: vinificația.
În 2011 familia Luca a prezentat pentru prima dată Carpe Diem Wines. Astăzi, Ion Luca este vinificatorul și administratorul imobiliar care supraveghează toate ciclurile afacerii familiei.
În primele 9 luni ale anului 2019, exportul Vinului Moldovei înregistrează cel mai înalt nivel nivel din ultimii 5 ani
Potrivit datelor ONVV, în primele 9 luni ale anului 2019, Republica Moldova a exportat 113,8 milioane litri de vin, în creștere cu 4,3% față de aceeași perioadă a anului trecut. Țara noastră a exportat vin în 67 de țări ale lumii în sumă de 2,182 mlrd. lei, cu 5% mai mult decât în primele 9 luni ale lui 2018.
Exporturile de vinuri pe piețele continentului european și asiatic sunt în creștere. Și în primele 9 luni ale anului, România continuă să fie o piață strategică și se află pe primul loc după volum încasărilor în topul țărilor de export al Vinului Moldovei. Topul cuprinde țări precum:
România cu 161 milioane de lei
China cu 154 milioane lei
Federația Rusă cu 110 milioane lei
Cehia cu 100 milioane lei
Ucraina cu 48 milioane lei
Kazahstan cu 56 milioane lei
Canada cu 36 milioane lei
Belarus cu 31 milioane lei
SUA cu 20 milioane lei
În perioada ianuarie-septembrie, vinurile moldovenești au ajuns în 67 de țări ale lumii, unele dintre ele fiind cucerite în premieră: Afganistan, Siria, Togo, Guam. Totodată, după o pauză de câțiva ani, Vinul Moldovei a ajuns din nou pe masa consumatorilor din Australia, Norvegia și Libia.
Articol asemănător: Top 10 vinării mai puțin cunoscute din Moldova