7 sfaturi cum să faci mai puțin gunoi

Cu siguranță, te-ai indignat și tu în nenumărate rânduri atunci când abia ai dus gunoiul și coșul s-a umplut din nou până seara. Să știi că e posibil să minimizezi cantitatea de gunoi în casă. De exemplu, Bea Johnson, o apărătoare activă a mediului, adună timp de un an doar un singur borcan de deșeuri. Femeia spune că nu face nimic deosebit, ci nu mai păstrează lucruri inutile și a renunțat la unele obiceiuri, scrie eushtiu.com.

Iată câteva sfaturi, care te vor ajuta să produci mai puține deșeuri și să contribui la salvarea planetei:

  • Gândește-te bine înainte să cumperi ceva

Atunci când mergi la magazin după produse alimentare, cel mai bine e să-ți faci o listă de cumpărături. Aceasta te va ajuta să nu cumperi nimic în plus sau să cazi în plasa ofertelor promoționale de genul „2+1 gratis”.

Gândește-te bine și înainte de a-ți cumpăra un telefon sau un televizor nou, mai ales dacă încă sunt funcționale. Aceste obiecte aruncate pot elimina multe substanțe toxice dăunatoare planetei.

  • Evită ambalajele

Aproximativ 50-70% din coșul de gunoi este ocupat de ambalaje. Atunci când mergi la cumpărături folosește o geantă specială. Alege produsele care sunt în ambalaje reciclabile. Evită ambalajele cu multe componente.

  • Alege ceea ce poate fi folosit de multe ori

Dacă îți place să bei cafeaua pe drum, ia-ți o cană specială. Paharele de unică folosință nu se reciclează. La fel procedează și cu sticla pentru apă sau vesela pentru picnic. Nu vei fi nevoit să arunci de fiecare dată o droaie de deșeuri.

  • Folosește obiecte multifuncționale

Un exemplu de astfel de obiect este infuzorul pentru ceai. Datorită lui, la gunoi nu vor fi aruncate milioane de pliculețe de ceai. Problema este că cu timpul acestea se transformă în microplastic și devin o hrană fatală pentru vietățile acvatice.

  • Păstrează, repară și refolosește

Ai grijă de lucrurile tale, așa le vei prelungi viața. Atunci când ceva se strică încearcă să repari, iar când ai obosit de unele obiecte, dă-le o nouă viață.

  • Donează lucruri

Dacă ai lucruri bune, de care nu mai ai nevoie, oferă-le celor ce le vor folosi. Există organizații care se ocupă cu distribuirea lucrurilor second hand sau poți să le duci direct la aziluri, case de copii sau de bătrâni. La fel de bine procedezi și când cumperi tu la rândul tău lucruri la mâna a doua.

  • Sortează și reciclează

Să știi că din sticlele de plastic se confecționează ligheane, canistre. Din maculatură  – cutii din carton și hârtie igienică, din sticlă – se fac borcane și alte recipiente. Din deșeurile vegetale poți face compost pentru grădină – este un îngrășământ foarte bun pentru sol.

Amintim că, eurodeputații au decis ca începând cu anul 2021 să interzică comercializarea unor obiecte precum paiele pentru băuturi, tacâmurile și farfuriile sau bețișoarele de urechi din plastic.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.