6 recorduri și un fun-fact despre alegerile prezidențiale din 2020

Scrutinul de ieri, turul II al alegerilor prezidențiale din 2020, a înregistrat mai multe recorduri și premiere. În primul rând, este vorba de faptul că pentru prima dată în istoria Moldovei, la funcția de președinte a țării a fost aleasă o femeie. Iată și alte recorduri stabilite pe 15 noiembrie 2020. 

#1 Prezență masivă a Diasporei

Diaspora Republicii Moldova s-a prezentat într-un număr mare la turul II, depășind recordul stabilit cu două săptămâni în urmă. La scrutin au participat în total un număr de 262.739 de cetățeni. De menționat aici că în mai multe secții de vot de peste hotare nu au ajuns buletine de vot, fiind atins pe parcursul zilei plafonul de 5000 de alegători. 

La primele alegeri în care au fost organizate secții în diaspora, în 2005, la alegerile Parlamentare, numărul alegătorilor a fost de puțin peste 17 mii. 

#2 Cel mai mare număr de voturi obținut de un candidat electoral la un scrutin național

Maia Sandu este candidatul care a obținut cele mai multe voturi din istoria Republicii Moldova la un scrutin național. Aceasta a depășit recordul de 919 mii deținut anterior de Petru Lucinschi în 1996, obținând 943,5 mii de voturi. 

#3 Cea mai mare prezență a celor din regiunea transnistreană la un scrutin prezidențial

Record de participare și în rândul cetățenilor care locuiesc în regiunea transnistreană. Într-o zi a alegerilor, marcată de incidente la Varnița și transport ilicit de alegători, au votat în secțiile destinate cetățenilor din regiune 31 de mii. Este ceva mai puțin față de Parlamentarele din 2019 când alegătorii din Transnistria, mobilizați cu mai multe autobuze au votat în număr masiv pentru doi deputați independenți în cadrul acelui scrutin. 

#4 Dodon a pierdut 144 mii de voturi; Maia Sandu a mai câștigat 167.000

Igor Dodon nu a fost capabil să mobilizeze nici măcar alegătorii care l-au votat în 2016. Dodon a luat cu 144 de mii de voturi mai puțin față de turul II din acel an. Spre deosebire de el, Maia Sandu a reușit să-și mobilizeze electoratul din 2016, adăugând alți 167 de alegători. 

#5 Record de voturi pentru un candidat de dreapta în Chișinău. Dodon pierde și  Botanica

206 mii de voturi a luat Maia Sandu în acest an în Chișinău. Scorul este aproape dublu față de Andrei Năstase în 2019 la primărie. Scorul Maiei Sandu îl întrece și pe a lui Chirtoacă, 187 de mii în 2011, tot al funcția de primar.

Poate cel mai surprinzător lucru pentru toți este faptul că Dodon a fost depășit chiar și în sectoarele Botanica și Râșcani, unde, tradițional votul este pentru candidații de stânga. 

#6 Maia Sandu și-a mărit scorul în Găgăuzia de 5 ori

Candidata PAS a reușit la aceste alegeri să-și îmbunătățească pozițiile în mai multe raioane, unde, chiar dacă a pierdut, a fost la o diferență mult mai mică decât în 2016. În Găgăuzia, unde în 2016 Maia Sandu obținuse 792 de voturi, patru ani mai târziu aceasta și-a mărit de 5 ori scorul, ce e drept, tot la un modest scor de 3.689 de voturi, sau 5% din populație. 

În mare parte, Maia Sandu a reușit să obțină cu 16,5% mai multe în Bălți față de 2016, Creșteri de peste 15% a avut în raioane ca Rîșcani și Fălești unde domină partidul lui Renato Usatîi, Dubăsari unde încă mai are o prezență bună Partidul Comuniștilor și raionul Cantemir. 

Cele mai mici evoluții le-a avut în raioane ca Ialoveni, unde a obținut scoruri de peste 80% în ambele scrutinuri.

#Un fun-fact: Voronin rămâne singurul președinte cu două mandate

Cel puțin tehnic. Mircea Snegur a fost ales de Parlament președinte în 1992, dar a pierdut alegerile în 1996 în fața lui Petru Lucinschi. Petru Lucinschi, a condus țara doar în 2000, dar nu și-a mai dorit un nou mandat, după ce deputații au modificat Constituția pentru ca Parlamentul să poată alege Președintele. În 2001, președinte devine Voronin. 

Voronin a fost reales în 2005, dar de Parlament. În 2012, președinte al țării, tot ales de Parlament, devine Nicolae Timofti. Ultimul nu a mai dorit al doilea mandat în 2016, când și s-a modificat din nou Constituția pentru a alege președintele de popor. 

Respectiv, teoretic, nici un președinte al Moldovei nu a fost reales de către cetățeni. 

Scrie despre politică într-un mod unic în Moldova - neserios, serios! Nu-i prea scapă nimic din actualitate și știe să o explice pe limba tuturor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.