28 de producători agricoli vor primi 7,2 milioane lei pentru compensarea investițiilor în utilajul agricol

Aproape 7,2 milioane de lei vor fi acordate unui număr de 28 de producători agricoli din Republica Moldova, selectați spre finanțare, ca urmare a celui de-al șaptelea apel al Programului de Granturi post-investiționale destinate Managementului Durabil al Terenurilor (MDT).

Acestora le vor fi compensate investițiile efectuate în procurarea de semănători No-Till, stropitori, combine, tocătoare precum și pentru înființarea unui bazin de captare a apelor pluviale.

Suprafaţa totală pe care vor fi aplicate tehnologiile şi practicile de MDT finanţate în cadrul acestui apel de granturi este de peste 6,5 mii ha.

În perioada 2014-2018, Proiectul MAC-P a lansat șapte apeluri în cadrul Programului de granturi post-investiționale destinate MDT, în urma cărora 192 de producători agricoli din cei 253 care au depus dosare, au primit suport financiar. De remarcat că 15,6% dintre beneficiari sunt femei.

Astfel, au fost compensate cheltuielile pentru investiții efectuate în procurarea a 234 utilaje (semănători – 96, stropitori – 47, tocătoare (cositori) – 43, combinatoare – 18), cât și pentru aplicarea practicilor de MDT (construcția a 3 iazuri antierozionale, 2 bazine de captare a apei pluviale și înierbarea cu lucrarea solului în jurul pomilor, în livezi).

În total, prin intermediul Programului de Granturi post-investiționale destinate MDT, Proiectul MAC-P a oferit producătorilor agricoli din Republica Moldova sprijin financiar în valoare de peste 45,6 milioane lei, echivalentul a 2,4 milioane dolari,

Valoarea medie a unui grant obținut de agricultori reprezintă 237,5 mii lei.

Cei mai mulți beneficiari ai programului provin din nordul republicii.

În această regiune sunt amplasați 108 producători care au beneficiat de compensarea investițiilor efectuate în tehnologii și practici MDT. În regiunea de sud, proiectul MAC-P a oferit sprijin financiar pentru 53 de producători, iar din centrul republicii sunt 31 de agricultori.

Programul de granturi post-investiționale „Managementul durabil al terenurilor” (MDT) a fost lansat în 2014 şi este parte componentă a proiectului MAC-P (Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova), finanţat din fondurile Băncii Mondiale, Guvernului Suediei, Facilităţii Globale de Mediu și Guvernului Republicii Moldova.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.