АО Ciment a obtinut anul trecut un profit de 19 mln lei …

Cel mai mare producator de ciment din Moldova – АО Ciment – a obtinut anul trecut un profit de 19 mln lei ($1,52 млн.) in comparatie cu 8,12 mln in 2003. Despre aceasta a declarat marti in cadrul unei conferinte de presa reprezentantul grupului Lafarge in Moldova Ovidiu Crisu.

Potrivit lui, uzina din Rezina a produs 430 mii t de ciment in valoare totala de 231,69 mln lei ($18,53 mln). in 2003 acesti indicatori au constituit, respectiv, 261,4 mii t si 133 mln lei. Platile la buget a constituit circa 29 mln lei. Salariul mediu a crescut pina la 2471 lei.

Dupa cum transmite INFOTAG, Ovidiu Crisu a mentionat ca din momentul procurarii uzinei in 1999 Lafarge a investit in dezvoltarea productiei 132 mln lei ($10,6 mln), inclusiv 21 mln anul trecut. Lafarge a procurat 52% din actiunile uzinei contra $200 mii si s-a obligat sa investeasca in dezvoltarea productiei $10 mln.

Reprezentantul companiei a specificat ca in 2005 volumul investitiilor va constitui circa $2 mln.

El a mentionat tendintele pozitive in ceea ce priveste consumul de ciment in Moldova. Daca anterior acest indicator constituia 140 kg pe an pentru o persoana, atunci in 2004 a crescut pina la 200 kg.

Ovidiu Crisu prognozeaza o majorare a volumului de constructii in Moldova, legind acest fapt de edificarea orasului satelit al Chisinaului, a portului din Giurgiulesti si a retelei de magazine METRO. El a declarat ca uzina poate satisface integral cererea de ciment din republica si chiar intentioneaza sa-l exporte in Ucraina.

Crisui a refuzat sa raspunda la intrebarea corespondentului INFOTAG despre faptul cine livreaza intreprinderii energie electrica si la ce pret.

in anul trecut de aceasta se ocupa compania "Energoexport", care a fost lichidata prin decizia guvernului. Cota cheltuielilor pentru energie in costul de productie la uzina depaseste 65%.

INFOTAG precizeaza: in 2004 intreprinderea pentru prima data a platit dividende actionarilor – cite 37 de bani pentru o actiune cu nominalul de 10 lei. Lafarge detine 71,4% din actiunile uzinei, departamentul privatizarii – 4,5%, iar celelalte apartin fondurilor de investitii si persoanelor fizice.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.