ZdG: „Finpar Invest”, firmă controlată de Vladimir Plahotniuc, a vândut cafeneaua „Guguță” din centrul capitalei

„Finpar Invest”, companie controlată prin intermediari de politicianul Vladimir Plahotniuc, a vândut recent cafeneaua „Guguță” situată în parcul „Ștefan cel Mare și Sfânt” din capitală, scrie ZdG.

Guguță a ajuns în proprietatea firmei „Regata Imobiliare” SRL, care aparține unei alte firme, „Biotehnos” SRL, fondată de omul de afaceri Ceslav Ciuhrii.

Firma „Regata Imobiliare” este și proprietara a două terenuri în sectorul Ciocana, mun. Chișinău, pe care urmează a fi construită o zonă comercială care va găzdui inclusiv primul magazin Kaufland din R. Moldova.

Potrivit sursei citate, prin tranzacția din iunie curent „Regata Imobiliare” a cumpărat de la „Finpar Invest” doar cele 4 clădiri ale fostei cafenele. Terenul de 22 de ari pe care sunt amplasate acestea aparțin în continuare primăriei municipiului Chișinău, dar este dat în arendă către „Finpar Invest” până în anul 2039.

Din ianuarie 2017 terenul se află sub sechestru și nu poate fi înstrăinat sau schimbat titularul dreptului de arendă.

Fosta cafenea „Guguță” se află în mijlocul unui litigiu de mai mulți ani. În 2010 imobilul a intrat în posesia firmei „Finpar Invest”, care ulterior și-a manifestat intenția de a privatiza terenul, proprietate municipală, și de a construi un hotel.

Primăria mun. Chișinău s-a opus privatizării terenului și construcției hotelului și, astfel, s-a ajuns în instanță. Dosarul nu are deocamdată o finalitate, în iunie 2017 fiind trimis la rejudecare.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.