Connect with us

Politică

Votat! Parlamentul va institui o nouă comisie permanentă

Publicat

pe

Parlamentul va institui o comisie permanentă care va examina rapoartele Curții de Conturi. Noua comisie se va numi Comisia de control al finanțelor publice și urmează a fi funcțională din următoarea legislatură parlamentară.

Inițiativa a fost susținută, astăzi, în lectură finală, de 54 de deputați.

Noile prevederi introduc un nou concept, cel de audit extern și presupun că Comisia de control al finanțelor publice va avea atribuții de asigurare a cadrului legal privind auditul public extern și organizarea instituției supreme de audit.

De asemenea, va examina rapoartele anuale și de audit ale Curții de Conturi și ale entităților auditate, va controla examinarea petițiilor și organizarea audienței cetățenilor privind utilizarea patrimoniului public, va examina controlul parlamentar asupra activității autorităților centrale și locale privind întrebuințarea resurselor financiare publice, precum și va executa hotărârile și adresele Curții Constituționale în domeniu.

Noile reglementări mai prevăd că Parlamentul va audia în ședințe plenare raportul anual al Curții de Conturi, prezentat până la 1 mai, și raportul anual asupra administrării și întrebuințării resurselor financiare publice și patrimoniului public, prezentat până la 15 septembrie.

De asemenea, Curtea de Conturi va efectua anual, în mod obligatoriu, auditul rapoartelor Guvernului privind executarea bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat și fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală. Aceste rapoarte vor fi prezentate până la 1 iunie și audiate în ședințele plenare ale Parlamentului.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Limba Rusă și Constituția

Publicat

pe

De către

Curtea Constituțională va examina luni, 4 iunie, sesizarea a șapte deputați PL, care pretind că obligativitatea utilizării limbii ruse, dar și traducerea documentelor și actelor publice în această limbă ar contraveni Constituției.

Sesizarea a fost depusă în ianuarie 2018.

Deputații susțin că includerea limbii ruse în cerințele prevăzute de cele cinci legi contestate ar încălca dreptul la egalitate al tuturor cetățenilor în fața legii, așa cum etnia rusă ar constitui doar 4% din populația Republicii Moldova (conform datelor ultimului recensământ publicat), iar în acest fel obligativitatea utilizării limbii ruse instituie un tratament diferențiat pentru vorbirea celorlalte limbi minoritare.

Potrivit autorilor sesizării, „niciun act internațional din domeniul protecției drepturilor persoanelor care aparțin minorităților naționale nu consacră dreptul de a comunica cu autoritățile publice în altă limbă decât cea oficială/oficiale, excepție fiind zonele locuite tradițional sau în număr substanțial de astfel de persoane, unde, în anumite condiții, în relațiile cu autoritățile publice poate fi utilizată limba minoritară”.

De asemenea, deputații semnalează că aceste legi ar încălca dreptul cetățenilor consacrat în Constituție privind păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității lor etnice, culturale și lingvistice.

De notat că, tot luni, Înalta Curte va examina o altă sesizare depusă de președintelui statului, Igor Dodon, referitoare la modificările aduse Codului audiovizualului. Modificările interzic retransmiterea programelor din exteriorul Republicii Moldova care dezinformează și manipulează.

Potrivit lui Igor Dodon, această modificare a Codului ar contraveni mai multor articole din Constituție, printre care și dreptului la libera exprimare.

Prin această lege de modificare a Codului, este permisă transmisia programelor de televiziune şi radio cu conţinut informativ, informativ-analitic, militar şi politic din statele care au ratificat Convenţia europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră, dar și din statele Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii și din Canada.

Aceste schimbări au fost introduse în legea audiovizualului, urmărindu-se realizarea scopului securității informaționale.

Citește mai departe

Politică

Republica Moldova va încheia un nou acord bilateral cu Marea Britanie

Publicat

pe

De către

Republica Moldova va încheia un nou acord bilateral cu Marea Britanie. Documentul va înlocui Acordul de Asociere Republica Moldova – UE în relațiile bilaterale dintre țara noastră și Marea Britanie după Brexit.

Aspectele ce țin de negocierea acordului au fost discutate de președintele Parlamentului Andrian Candu în cadrul unei întrevederi cu Sarah Croft, negociatorul principal pentru Europa de Est și Asia Centrală, Departamentul pentru Acorduri cu țări terțe, Ministerul britanic al afacerilor externe.

Negocierile noului acord ar putea începe până la finele anului curent. Andrian Candu a precizat că Parlamentul va susține echipa de negociatori din partea Republicii Moldova, iar ulterior va ratifica noul acord.

„Este important să continuăm și dezvoltăm relațiile cu Marea Britanie, în special la nivel economic și comercial. Republica Moldova va continua să creeze oportunități pentru mediul de afaceri astfel încât inclusiv oamenii de afaceri britanici să investească în țara noastră”, a menționat președintele Parlamentului.

La rândul său, Sarah Croft a precizat că Marea Britanie dorește continuitate și dezvoltare în relațiile cu Republica Moldova. Oficialul britanic și-a exprimat încrederea că noul acord va fi semnat până în 2020 și a încurajat Republica Moldova să continue implementarea reformelor.

Citește mai departe

Politică

„De ce contracandidatul dvs NU merită să fie votat?” Ce au răspuns Andrei Năstase și Ion Ceban

Publicat

pe

De către

Candidații la funcția de primar al capitalei, liderul PPDA Andrei Năstase și socialistul Ion Ceban, care s-au duelat miercuri seara la postul de televiziune TV8, au fost întrebați „De ce contracandidatul dvs NU merită să fie votat?”. Întrebarea a provocat o adevărată confruntare verbală, în care Andrei Năstase a declarat că „acest oraș trebuie iubit și nu stăpânit așa cum înțelege contracandidatul său”, iar Ion Ceban a declarat că Andrei Năstase că vrea să utilizeze Primăria ca o pistă pentru alegerile parlamentare.

Astfel, Andrei Năstase, candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, a menționat că Ion Ceban a putut să-și demonstreze abilitățile de a ajuta oamenii în toată durata, cât s-a aflat în cadrul acestui sistem, „sistem care a adus la situația când oamenii noștri în proporție de 56 la sută să vrea să plece din țară”.

„A fost și consilier la Președinție, a fost deputat, viceministru, este șeful celei mai mari fracțiuni municipale, ar fi putut să demonstreze mult mai bine tot ce știe și cunoaște. Nu doar să facă demersuri, să învețe pe de rost cifre, spuse la televizor, care și pe acelea le încurcă.  Un primar trebuie să aibă echipă, viziune, un program bazat pe prioritățile oamenilor, pe perspectivele acestui oraș  și nu pe planurile clanurilor mafiote, pe care le-a patronat de-a lungul timpului”, a declarat Andrei Năstase.

În acest context, liderul PPDA a invocat Planul Urbanistic al orașului, care ar putut fi actualizat, în acest timp în care Ion Ceban este consilier municipal, și care acum declară că vrea să-l actualizeze. Întrebarea este de ce nu până acum?

„Eu consider că dl Ceban nu trebuie să fie votat, pentru câ dânsul își închipuie cumva că acest oraș poate să-i aparțină. Or, acest oraș aparține cetățenilor, acest oraș trebuie iubit și nu stăpânit așa cum înțelege dl Ceban s-o facă și patronii săi Plahotniuc și Dodon. Avem nevoie de un alt fel de management, calitativ eficient și onest, ceea ce el nu poate oferi”, a adăugat Andrei Năstase.

Candidatul Partidului Socialiștilor Ion Ceban a declarat, la rândul său, că el a renunțat la mandatul de deputat pentru a veni la Primărie și a soluționa problemele orășenilor. Mai mult, acesta a spus că, spre deosebire de Andrei Năstase, el are experiență și o echipă profesionistă.

„Dl Năstase știe foarte bine că până în septembrie 2016 am protestat împreună împotriva acestui sistem, respectiv, am avut aceleași angajamente față de cetățeni. Spre deosebire de dl Năstase, eu am plecat din Parlament, ca să ajung în Primărie. Eu am experiență de peste 5 ani de muncă foarte insistentă”, a spus Ion Ceban.

Potrivit lui, dacă Năstase va deveni primar, acesta se va certa cu toată lumea, va face politică. iar „orașul pur și simplu se va scufunda”.

„Eu cred că dlui așa cum are experiență se va certa cu toată lumea.  Face politică și are nevoie de pistă pentru Parlament, orașul pur și simplu se va scufunda. Deci marea diferență între noi, eu am plecat din Parlament la Primărie și nu vreau să merg din Primărie înapoi în Parlament, Aceasta este marea diferență între noi, Eu am o echipă foarte mare și cu experiență, eu am un program, singur realist, care poate fi realizat. Și eu chiar nu am nevoie să fac politică la Primărie. Am studiile necesare, experiență și echipa foarte bună și un program”. a mai spus Ion Ceban.

Reamintim că în turul doi al alegerilor pentru funcția de primar al mun. Chișinău, care va avea loc pe 3 iunie, în buletinele de vot vor fi înscriși doi candidați: Ion Ceban din partea Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și Andrei Năstase din partea Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr.

Citește mai departe