Connect with us

Economie

Trei situații de avarii! Persoane necunoscute au furat tot uleiul din transformatoare la Ștefan Vodă și Taraclia

Publicat

pe

Trei situații de avarii în reţea, cu posibile riscuri de electrocutare a populației și de deteriorare a aparatelor electrocasnic, au fost înregistrate în sudul țării, după ce hoții au furat tot uleiul din transformatoare în satele Răscăieți, Ștefan Vodă, Orehovca, Taraclia, și în orașul Taraclia.

„Red Union Fenosa” anunță că hoțiile au avut loc succesiv pe 19 mai, 4 iunie și respectiv pe 9 iunie. După ce a fost furat uleiul, transformatoarele de putere au ieșit din funcție, lăsând fără energie electrică sute de consumatori casnici și o unitate agricolă.

Administraţia „Red Union Fenosa” și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu producerea acestor noi ilegalități și neidentificarea făptașilor.

Potrivit acesteia, hoțiile au un impact negativ direct asupra furnizării continue a energiei electrice, conducând la deconectări avariate și prin urmare creează deranjamente consumatorilor care rămân timp îndelungat fără energie.

Iar, în al doilea rând, acestea pot provoca situații de risc major de electrocutare pentru făptași și de incendii pentru populația din apropiere. În același timp. aceste acțiuni afectează funcționalitatea și securitatea instalațiilor electrice, astfel aducând prejudicii materiale considerabile companiei.

De la începutul anului 2018 au avut loc deja 13 asemenea cazuri, iar în 2017 au fost constatate și documentate 18 cazuri de furt al uleiului de transformator, în urma cărora a fost afectat un număr considerabil  de consumatori din mai multe localități ale raioanelor Taraclia, Comrat, Vulcănești,Cahul, Căușeni, Orhei și altele.

Prejudiciul material a constituit 850 mii lei.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Economie

Mărfuri de circa un milion de lei, transportate peste râul Nistru prin contrabandă// FOTO

Publicat

pe

De către

Oamenii legii au reținut trei persoane, învinuite de introducerea în ţară cu ajutorul unei bărci a mărfurilor procurate de le piaţa „KM7” din Odessa şi cea din orașul Cernăuţi.

Suspecții au fost reținuți în flagrant în momentul transportării mărfurilor trecute peste râul Nistru, întregul traseu, de la punctele de aprovizionare și până la cele de depozitare, fiindu-le monitorizat prin intermediul mijloacelor tehnice speciale.

Documentările pe acest caz au durat circa patru luni de zile.

Astfel, în localitatea Codreni din raionul Ocniţa, au fost reţinute trei vehicule, în care au fost descoperite loturile de mărfuri, precum şi ambarcaţiunea utilizată la transportarea acestora.

În colete se aflau articole vestimentare şi de încălţăminte, produse de îngrijire personală şi alte bunuri, pentru care suspecţii nu deţineau niciun act de provenienţă sau posesie.

Valoarea mărfurilor ridicate de la învinuiţi ajunge până la aproximativ un milion de lei.

Membrii grupării, inclusiv liderul acesteia, au fost reţinuţi pentru 72 de ore, iar ulterior, la demersul procurorilor, au fost plasaţi în arest preventiv.

În prezent, activităţile procesuale continuă, în scopul stabilirii implicării învinuiţilor şi în alte cazuri similare.

În caz de condamnare, învinuiţii riscă o pedeapsă cu închisoarea pe un termen de până la 10 ani.

Citește mai departe

Economie

Judecătoria Chișinău a suspendat ordinul ANRE de majorare a prețurilor pentru benzină și motorină

Publicat

pe

De către

Ordinul emis de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică de majorare a prețurilor plafon pentru carburanți a fost suspendat de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, până la emiterea unei hotărâri irevocabile.

Aceasta după ce Ministerul Economiei și Infrastructurii în comun cu Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței au contestat ordinul respectiv în instanța de judecată.

Ordinul ANRE stabilea noi prețuri la carburanți, mai mari cu 34 de bani pentru un litru de benzină și cu 32 de bani pentru un litru de motorină.

Instanța a decis să admită cererea de aplicare a măsurilor de asigurare a acțiunii prin dispunerea suspendării actului administrativ contestat.

„Menținerea în continuare a acestui act administrativ ar putea aduce atingerea drepturilor și intereselor unui cerc nelimitat de persoane, care în fapt sunt consumatori finali ai produselor petroliere principale, iar pe cale de consecință ar putea degenera în cauzarea unor pagube economico-financiare iminente presupus a fi neîntemeiat și arbitrat generate de ordinul contestat”, se menționează în Încheierea Judecătoriei Chișinău.

Decizia este executorie din momentul emiterii, însă poate fi contestată cu recurs la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile de la comunicare.

Reamintim că Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a majorat marţi, 12 iunie, prețul plafon la benzină şi motorină.

ANRE a explicat că prețul de 19,49 lei/litru pentru benzină include: 9,23 lei/litru prețul conform cotațiilor, 3,76 lei/litru cota accizului, 3,25 lei/litru marja comercială specifică și 3,25 lei/litru TVA.

Prețul motorinei de 17,41 lei/litru include inclusiv: 9,50 lei/litru prețul conform cotațiilor, 1,76 lei/litru cota accizului, 3,25 lei/litru marja comercială specifică și 2,90 lei/litru TVA.

Citește mai departe

Economie

Important! Ministerul Economiei solicită instanței să anuleze ordinul ANRE de majorare a prețurilor la carburanți

Publicat

pe

De către

Ministerul Economiei și Infrastructurii în comun cu Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței solicită instanței de judecată să examineze anularea ordinului ANRE prin care au fost stabilite noi prețuri la carburanți, mai mari cu 34 de bani pentru un litru de benzină, și cu 32 de bani pentru un litru de motorină.

De asemenea, se solicită suspendarea executării ordinului până la emiterea unei hotărâri irevocabile.

Ministerul Economiei și Infrastructurii este de părere că acest ordin a fost emis contrar prevederilor legale, fără a fi supus consultărilor publice și fără a fi respectat principiului transparenței în procesul decizional și al analizei factorilor care contribuie la scumpirea produselor petroliere.

Conform Legii cu privire la energetică, ședințele Consiliului de administrație al ANRE, în cadrul cărora se examinează proiectele actelor normative de reglementare, cererile privind costurile de bază, privind prețurile reglementate, tarifele reglementate ori hotărâri care pot avea impact asupra piețelor energeticii și asupra obligațiilor de serviciu public, urmează a fi consultate public.

Astfel, revizuirea prețurilor plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale constituie subiect de interes public, aceasta urmând să fie precedată de operațiunea privind consultarea publică.

De asemenea, în scrisoarea de chemare în judecată se menționează că pot fi încălcate drepturile și interesele legitime ale consumatorului.

Mai exact, potrivit Legii privind protecția consumatorilor, orice consumator are dreptul la protecție împotriva riscului de a achiziționa un produs, un serviciu care ar putea să-i prejudicieze drepturile și interesele legitime, acesta având dreptul a informații complete, corecte și precise privind produsele și serviciile achiziționate.

Totodată, conform Legii contenciosului administrativ, orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său, recunoscut de lege, de către o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluționarea în termenul legal a unei cereri este în drept să se adreseze instanței de contencios administrativ pentru a obține anularea actului, recunoașterea dreptului pretins și repararea pagubei pricinuite.

Conform aceleiași legi, cererea prin care se solicită anularea unui act administrativ sau recunoașterea dreptului pretins poate fi înaintată în termen de 30 de zile, iar acest termen începe a curge de la data primirii răspunsului la cererea prealabilă sau data expirării termenului prevăzut de lege pentru soluționarea acesteia.

Reamintim că Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a majorat marţi, 12 iunie, prețul plafon la benzină şi motorină.

ANRE a explicat că prețul de 19,49 lei/litru pentru benzină include: 9,23 lei/litru prețul conform cotațiilor, 3,76 lei/litru cota accizului, 3,25 lei/litru marja comercială specifică și 3,25 lei/litru TVA.

Prețul motorinei de 17,41 lei/litru include inclusiv: 9,50 lei/litru prețul conform cotațiilor, 1,76 lei/litru cota accizului, 3,25 lei/litru marja comercială specifică și 2,90 lei/litru TVA.

Citește mai departe