Connect with us

Politică

Sprijin european în preajma Summit-ului Parteneriatului Estic de la Bruxelles

Publicat

pe

La București se reunește Comisia Comună pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României. Timp de două zile, parlamentarii de la Chișinău și București discută despre proiectele aflate în derulare, precum și noile inițiative ce urmează a fi lansate.

În deschiderea reuniunii, găzduită de Parlamentul României, copereședintele Comisiei din partea Parlamentul Republicii Moldova, George Mocanu, a precizat că, în ultimii șapte ani, relațiile dintre România și Republica Moldova sunt marcate de cea mai intensă și productivă perioadă de colaborare:

”Traversăm perioada cea mai activă din ultimii 75 de ani, indiferent de culoarea politică a guvernelor de la Chișinău și București care s-au succedat. Discuțiile din cadrul reuniunii ne vor ajuta să înaintăm propuneri concrete guvernelor din Republica Moldova și România și să oferim proiecte importante și relevante, în beneficiul cetățenilor”, a declarat George Mocanu.

La rândul său, copreședintele Comisiei din partea Parlamentului României, Bogdan-Ionel Rodeanu și-a exprimat încrederea că discuțiile vor contribui la maximizarea eforturilor parlamentarilor de la Chișinău și București în apropierea de UE și consolidarea relațiilor moldo-române.

”Vom solicita proiecte care să răspundă nevoilor cetățenilor ambelor țări, inclusiv prin accesarea fondurilor europene”, a menționat Bogdan-Ionel Rodeanu.

Președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară, Ion Balan și președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Roman Boțan au mulțumit României pentru sprijinul oferit Republicii Moldova, precizând că sunt multe subiecte comune pe care trebuie avansate discuțiile, România fiind un avocat dezinteresat și un partener economic strategic al Republicii Moldova.

Deputata Alina Zotea a declarat, în cadrul discuțiilor, că este nevoie de identificat o soluție pentru ca studenții moldoveni aflați la studii în România să fie motivați să revină în Republica Moldova, specificând că, în prezent, această rată este de 10%.

Deputatul Marcel Răducan a propus ca membrii Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României să efectueze periodic vizite în teritoriu pentru a evalua gradul de implementare a proiectelor comune și a celor transfrontaliere în raioanele Republicii Moldova și județele României.

Potrivit deputatei Mihaela Spătaru, Republica Moldova nu are prieteni mai buni decât România. În context, parlamentara a propus elaborarea unui plan de comunicare strategică între cele două țări, precum și instituirea unui secretariat permanent al Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României.

În după amiaza-zilei, se desfășoară 3 ședințe comune de tip panel între deputații din comisiile permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și omologii lor din comisiile Camerei Deputaților și Senatului României.

Reuniunea Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României are loc la București, în perioada 20-21 noiembrie 2017. Reuniunea are loc în preajma Summit-ului Parteneriatului Estic de la Bruxelles din 24 noiembrie, precum și în contextul stabilirii priorităților comune pentru perioada în care România va deține Președinția Consiliului Uniunii Europene, la începutul anului 2019.

Parlamentul Republicii Moldova este reprezentat la Reuniunea de la București de către deputații George Mocanu, Mihaela Spătaru, Roman Boțan, Ion Balan, Marcel Răducan, Alina Zotea și Igor Vremea.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Politică

Transmiterea terenului Stadionului Republican pentru construcția Ambasadei SUA – din nou pe agenda Parlamentului

Publicat

pe

De către

Comisia economie, buget și finanțe a reexaminat, astăzi, transmiterea cu titlu oneros a terenului Stadionului Republican din municipiul Chişinău pentru construcția noului sediu al Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

Aceasta după ce proiectul, votat la sfârșitul sesiunii de primăvară, a fost remis spre reexaminare de către șeful statului Igor Dodon.

Membrii Comisiei au susținut proiectul inițial și vor propune plenului Parlamentului menținerea votului exprimat anterior, cu specificarea că prețul negociat de autorități să nu fie mai mic decât cel de piață.

Terenul Stadionului Republican din municipiul Chişinău, din str. Tighina 12, are o suprafaţă de 5,1814 hectare și se află în proprietatea publică a statului.

De asemenea, proiectul prevede că Guvernul, pentru garantarea transmiterii cu titlu oneros a bunului imobil în proprietatea SUA, va asigura determinarea valorii bunului imobil, va negocia prețul și va semna contractul de vânzare-cumpărare a bunului imobil.

Stadionul Republican a fost un stadion multifuncțional din Republica Moldova, deschis în 1952. În 2007, Stadionul Republican a fost demolat, întrucât nu mai corespundea criteriilor de desfășurare a meciurilor.

Proiectul urmează a fi reexaminat în ședința plenară a Parlamentului.

La 9 august, președintele Igor Dodon a anunțat pe pagina sa de Facebook că a refuzat să promulge legea prin care Stadionul Republican din Capitală urma să fie transmis Ambasadei SUA.

„La fel ca și majoritatea cetățenilor Republicii Moldova, consider că pe terenul respectiv trebuie să fie amenajat un parc sau edificat un centru cultural de care să beneficieze toți locuitorii țării”, a declarat șeful statului.

Read more: https://sputnik.md/politics/20180809/21103628/dodon-refuzat-promulge-legea-stadionul-republican.html

Potrivit art. 93 din Constituție, preşedintele Republicii Moldova este în drept, în cazul în care are obiecţii asupra unei legi, să o trimită, în termen de cel mult două săptămâni, spre reexaminare Parlamentului.

În cazul în care Parlamentul îşi menţine hotărârea adoptată anterior, preşedintele promulgă legea.

Citește mai departe

Politică

Noul ambasador al R.Moldova în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a prezentat copiile scrisorilor de acreditare

Publicat

pe

De către

Ambasadorul agreat al Republicii Moldova în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Angela Ponomariov, a prezentat copiile scrisorilor de acreditare directorului Protocolului Diplomatic,vicemareșalul Corpului Diplomatic, Neil Holland.

În cadrul ceremoniei de prezentare a copiilor scrisorilor de acreditare, Angela Ponomariov și Neil Holland au discutat subiecte privind dezvoltarea dialogului politic moldo-britanic la diverse niveluri, intensificarea schimburilor comerciale, precum și necesitatea asigurării cadrului juridic bilateral adecvat după ieșirea Marii Britanii din UE.

Ambasadorul agreat s-a referit la prioritățile mandatului său, evidențiind importanța aprofundării în continuare a cooperării multidimensionale între Republica Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, a promovării agendei europene a țării noastre, dar și a protejării drepturilor cetățenilor moldoveni aflați pe teritoriul Marii Britanii.

La rândul său, directorul Protocolului Diplomatic, vicemareșalul Corpului Diplomatic, Neil Holland, a salutat noul Ambasador al Republicii Moldova la Londra, urându-i succes în misiunea sa și asigurându-l de întreg sprijinul ministerului de externe britanic.

Citește mai departe

Politică

Mareșalul Senatului Poloniei, în vizită în Republica Moldova

Publicat

pe

De către

Mareșalul Senatului Poloniei Stanislaw Karczewski va efectua o vizită în Republica Moldova, la invitația președintelui Parlamentului Andrian Candu. Vizita va avea loc în perioada 4-6 octombrie 2018.

Programul vizitei include întrevederi cu conducerea țării: președintele Parlamentului Andrian Candu, președintele Igor Dodon și premierul Pavel Filip.

Mareșalul Senatului Poloniei va discuta cu reprezentanții tuturor fracțiunilor parlamentare, va vizita sala de ședințe plenare și va înscrie un mesaj în Cartea de onoare a Parlamentului. Stanislaw Karczewski va mai avea o întrevedere cu Episcopul de Chișinău al Bisericii Romano-Catolice, Anton Coșa.

Pe parcursul vizitei la Chișinău, Stanislaw Karczewski va avea o întâlnire cu diaspora poloneză și va participa la concertul festiv dedicat Centenarului Recuceririi Independenței Poloniei. De asemenea, Mareșalul Senatului Poloniei va vizita Institutul de Neurologie și Neurochirurgie și va participa la conferința „Noutăți în medicină”, organizată cu ocazia a 20 de ani de la fondarea Asociației Organizațiilor Medicilor Polonezi din Moldova.

Delegația poloneză va mai depune flori la Placa comemorativă a jertfelor catastrofei de lângă Smolensk și la bustul Mareșalului J. Pilsudski.

Sâmbătă, 6 octombrie, Mareșalul Senatului Poloniei se va afla în nordul țării: va discuta cu diaspora poloneză din Bălți, va vizita Biserica și cimitirul catolic, muzeul și Casa Poloneză din satul Stârcea, raionul Glodeni.

Din componența delegației poloneze vor mai face parte senatorii Ryszard Bonisławski și Konstanty Radziwiłł, Vicedirectoarea Biroului pentru Diaspora Poloneză, Anna Kaczmarczyk, Președintele Asociației Comunității Poloneze, Dariusz Piotr Bonisławski.

Republica Moldova este o ţară prioritară pentru asistenţa poloneză. Ţara noastră a beneficiat de un suport real pentru continuarea reformelor de modernizare sub formă de sprijin financiar acordat în cadrul Programului Polonez de Asistenţă pentru Dezvoltare.

În Republica Moldova sunt implementate, cu susținere poloneză, proiecte de bună guvernare/dezvoltare regională, precum și agricultură sustenabilă și dezvoltare rurală.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com