Socialiștii vor să scoată orașul Tvardița din raionul Taraclia

În orașul Tvardița din raionul Taraclia, a apărut un grup de inițiativă care promovează ieșirea orașului din raionul curent și intrarea în raionul Basarabeasca sau Ceadîr-Lunga. Potrivit unor informații primite de către redacția Moldova.ORG, ideea ar fi promovată de Maria Pascova, consilier local din partea Partidului Socialiștilor, care și-ar dori chiar organizarea unui referendum în acest sens. Conform aceleiași surse, deși motivul oficial este distanța mare dintre dintre Tvardița și Taraclia, scopul real ar fi consolidarea geografică a electoratului socialist în raioanele cu pondere mare a minorităților etnice.

Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Andrei Volentir, ne-a explicat că un astfel de referendum nici nu poate fi organizat, întrucât articolul 178, litera i din Codul Electoral stipulează expres că  problemele”privind modificarea subordonării administrativ-teritoriale a localităţilor, cu excepţia cazurilor prevăzute de Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri)” nu pot fi supuse referendumului local.

Contactată de Moldova.ORG, Maria Pascova a declarat că încă nu există o inițiativă formală în acest sens, iar problema nici nu a fost discutată de către autorități fiindcă alegerile abia au avut loc, iar consiliul orășenesc încă nu s-a întrunit în noua componență. E de menționat că PSRM a obținut 9 din 15 mandate în consiliu.

Totodată, Maria Pascova neagă faptul că partidele intrate în consiliu ar avea încă o poziție oficială față de această chestiune și afirmă că inițiativa a venit din rândul cetățenilor. Socialista spune că ideea va fi discutată după prima ședință a consiliului local, care va avea loc pe 7 iulie, pentru a vedea posibilitățile legale de acțiune.

Ea insistă că motivul real este anume distanța orașului Tvardița față de actualul centru raional din Taraclia. Potrivit ei, locuitorii fac 110 km sau jumătate de zi pentru un drum dus-întors și, astfel, infrastructura administrativă și socială, mai ales spitalul, este greu accesibilă pentru locuitorii Tvardiței. Întrebată care ar fi cea mai bună soluție pentru Tvardița, consiliera locală a spus că aceasta ar fi Ceadîr-Lunga, care se află la doar 16 km de oraș, sau Basarabeasca, la 20 km.

Moldova.ORG amintește că o idee asemnătoare a fost promovată în 2009-2010 de către bașkanul Găgăuziei, Mihai Formuzal, care voia să atragă în componența autonomiei localitățile Tvardița, Valea Perjei, Corten și Cairaclia, iar Maria Pascova se număra printre susținătorii acestui proiect. Scopul lui Formuzal era de a promova dreptul UTAG de a deveni subiect al unei federații în cazul soluționării conflictului transnistrean în această formă.

Atunci, proiectul a fost dur criticat de ambasadorul Bulgariei la Chișinău, care a acuzat inițiatorii referendumului că ”au motive interesate, ambiţii politice întârziate şi speculează cu dificultăţile populaţiei din regiune” și a denunțat politizarea problemelor socio-economice ale comunităților bulgărești.

Totodată, este de menționat că Maria Pascova s-a numărat și printre promotorii deciziei recente a Parlamentului de a acorda Taracliei statut special de ”raion național-cultural”. Acest proiect controversat, votat de PCRM, PSRM și PDM, a fost descris de Valeriu Streleț de la PLDM drept ”o cutie a Pandorei”, iar de liberalul Valeriu Munteanu drept acordarea unei ”autonomii mascate”.

Întrebată dacă ieșirea Tvardiței din Taraclia, un raion predominant locuit de bulgari, și intrarea într-un alt raion, în care aceștia ar fi minoritari, nu e o problemă, Maria Pascova a repetat că motivația din spatele inițiativei este strict practică și nu contează dacă raionul în care se alfă Tvardița e unul locuit preponderent de moldoveni, bulgari sau găgăuzi, atât timp cât locuitorii orașului se pot bucura de servicii sociale și infrastructură administrativă decentă.

Ion Prisăcaru, consultant superior în cadrul Direcției relații cu autoritățile administrației publice locale a Cancelariei de Stat, a declarat pentru Moldova.ORG că o decizie în privința trecerii unei localități din subordinea unui raion în subordinea altuia poate fi luată doar de Parlament.

Totodată, el spus că, într-adevăr, inițiativa trebuie să vină din partea cetățenilor prin intermediul consiliului local. Acesta poate înainta un demers către Parlament, iar deputații decid. De asemenea, Guvernul poate aviza pozitiv sau negativ proiectul de lege.

Potrivit lui Ion Prisăcaru, trecerea unui sat dintr-un raion în altul nu este ceva neobișnuit și, de obicei, astfel de schimbări sunt motivate prin argumente ce țin de situația socio-economică a localității – unde muncesc, învață sau plătesc impozite locuitorii. El și-a exprimat îndoiala că inițiativa din Tvardița este motivată electoral fiindcă alegerile au avut deja loc, dar, întrucât procesul este de durată îndelungată, a admis că mișcarea ar putea avea sens în perspectiva viitoarelor alegeri.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.