Connect with us

Social

Şi-a parcat maşina în faţa casei, dar a găsit-o în Nistru

Publicat

pe

Un bărbat de 56 de ani din Tiraspol şi-a parcat automobilul în faţa blocului de locuit, dar l-a găsi a doua zi “înecat” în râul Nistru. Microbuzul de model Mercedes a fost depistat în preajma localităţii Sucleia.

Potrivit presei de la Tiraspol, microbuzul era scufundat în apropierea satului, între plajă și stația de pompare. Acesta a fost observat de un pescar, care a văzut în apă o parte a maşinii.

Microbuzul furat a fost scos cu ajutorul unor echipamente speciale și a scafandrilor. Procedura a durat pe tot parcursul zilei, fiind îngreunat de precipitaţiile abundente.

Cu toate acestea, vehiculul a fost scos din apă, după care a fost examinat de experți criminalişti locali.

Aşa-zisul comitet de anchetă din stânga Nistrului a anunţat că efectuează cercetări întru identificarea persoanelor implicate în furtul maşinii.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

A fost sechestrat tirajul săptămânalului regional „Cuvântul”. ONG-urile de media cer ministrului de Interne să scoată sechestrul

Publicat

pe

De către

Tirajul de vineri al ziarului regional „Cuvântul” a fost sigilat astăzi de către Poliția din Rezina în timp ce un angajat al tipografiei transporta ziarele de la tipografie la centrul de poştă din Rezina. ONG-urile de media califică acest incident ca un abuz grav din partea poliţiei şi o încercare de intimidare a jurnaliştilor acestui săptămânal.

Cazul a fost inițial sesizat de jurnalista Cornelia Cozonac, care a scris pe o rețea de socializare că mașina personală a unui angajat al tipografiei ziarului de la Rezina, care transporta cele 3800 de exemplare, către Centrul de Poștă Rezina, a fost reținut și arestat de către poliția din Rezina. Mașina a fost sigilată.

“Angajatul reținut spune că i s-ar fi invocat faptul că nu are foaie de parcurs. Mașina era a angajatului, nu a redacției, deci, nu avea cum să aibă foaie de parcurs. Tirajul ziarului trebuia să fie transmis Poștei la ora 15.00, ca să fie distribuit mâine dimineața”, a scris jurnalista.

Ulterior, ONG-urile de media au declarat că sechestrarea tirajelor unor publicaţii este o practică a regimurilor totalitare, reprezentând un derapaj antidemocratic şi un atac grav asupra libertăţii de exprimare.

“Motivul invocat de poliţia din Rezina, şi anume lipsa foii de parcurs a şoferului care transporta tirajul ziarului „Cuvântul” într-un automobil privat în raza oraşului Rezina, este unul ilegal şi reprezintă o încălcare a normelor de transport în vigoare”, se arată în declarația ONG-urilor.

Acestea au cerut ministrului Afacerilor Interne Alexandru Jizdan să iniţieze o anchetă de serviciu şi să dispună de urgenţă scoaterea sechestrului pentru ca tirajul ziarului „Cuvântul” să ajungă la cititori, fără a-i priva de dreptul la informaţie.

De asemenea, ONG-urile au cerut sancţionarea persoanelor care au ordonat aplicarea sechestrului şi excluderea unor astfel de practici antidemocratice din activitatea poliţiei.

Solicităm primului ministru Pavel Filip şi preşedintelui Parlamentului Andrian Candu să intervină pentru a elucida cauzele reale ale producerii acestui incident şi posibilele implicaţii politice. Aducem acest caz scandalos la cunoştinţa Delegaţiei Uniunii Europene şi Ambasadei SUA în Republica Moldova, altor parteneri de dezvoltare, şi solicităm intervenţia lor pentru asigurarea libertăţii editoriale a publicaţiilor independente din Republica Moldova, se mai arată în declarația menționată.

Citește mai departe

Social

Agenţia Naţională Asistenţă Socială va fi reorganizată, două penitenciare – lichidate, iar Cancelaria de Stat a căpătat noi atribuții

Publicat

pe

De către

Agenţia Naţională Asistenţă Socială va fi reorganizată prin absorbţia Fondului Republican de Susţinere Socială a Populaţiei, în scopul asigurării unui management eficient în implementarea politicilor statului în domeniul asistenţei sociale. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi de Cabinetul de miniștri.

Subdiviziunile instituției vizate vor fi restructurate pentru a asigura o gestionare eficientă a resurselor alocate, în special, în ceea ce priveşte finanţarea programelor cu destinaţie specială în domeniul asistenţei sociale şi finanţarea serviciilor sociale incluse în pachetul minim de servicii sociale.

Optimizarea instituțiilor este urmare a reformei Guvernului și va contribui la reducerea cheltuielilor statului pentru întreținerea administrativă a celor două entități, care există în prezent.

De asemenea, Executivul a aprobat Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Astfel, este creat cadrul de reglementare, într-o formulă nouă, a activitatății sistemului penitenciar, în contextul intrării în vigoare, la 16 mai curent, a Legii cu privire la sistemul administraţiei penitenciare.

Principalele modificări în restructurarea sistemului penitenciar țin de desființarea subdiviziunilor „Direcţia trupelor de pază, supraveghere şi escortă” şi „Centrul pentru aprovizionare tehnico-materială”, lichidarea celor două penitenciare de tip deschis și optimizarea personalului în scopul majorării numărului angajaților executori. Efectivul-limită al entității este stabilit în număr de 2960 angajați.

Totodată, În urma modificărilor aprobate astăzi de Guvern, Cancelaria de Stat a căpătat atribuții în domeniul ”asigurării promovării și monitorizării implementării politicii statului în domeniul modernizării serviciilor publice”.

 

Citește mai departe

Social

Igor Dodon: În fața Președinției va fi amenajat un scuar al Domnitorilor Moldovei// FOTO

Publicat

pe

De către

Președintele Igor Dodon a mers astăzi la sediul Președinției, unde se fac lucrări de reparații cu suportul Guvernului Turciei. Potrivit lui, lucrările decurg conform graficului stabilit, iar darea în exploatare a sediului renovat este preconizată pentru 27 august – Ziua Independenței Republicii Moldova.

Totodată, Igor Dodon a anunțat că, la inițiativa sa, în fața Președinției, va fi amenajat un scuar al Domnitorilor Moldovei care va fi inaugurat în anul curent – Anul lui Ștefan cel Mare și Sfânt.

Oficialul a menționat că anume în această clădire a avut loc unul dintre cele mai importante evenimente din istoria Republicii Moldova – semnarea Declarației de Independență a Republicii Moldova. În acest context, el a anunțat că săptămânal vor fi organizate Zilele Ușilor Deschise în sediul renovat al instituției prezidențiale.

În context, Igor Dodon a transmis în mod repetat mulțumiri președintelui turc, Recep Tayyip Erdoğan, pentru faptul că s-a oferit să acopere integral cheltuielile pentru reparația clădirii Președinției.

Clădirea Președinției a fost devastată în urma protestelor din aprilie 2009.

Citește mai departe