SAHARNA: amprente sfinte şi locuri de poveste (FOTO)

Saharna, aflată la 110 km de Chişinău, este printre cele mai căutate destinaţii turistice basarabene. Unii vin pentru a admira frumuseţile locului, alţii – pentru a se ruga la cea mai de seamă lavră de pe malului Nistrului – Mănăstirea „Sfânta Treime”.

Impresionantele stânci bucură ochii vizitatorilor. Toţi, însă, îşi doresc să ajungă la locul numit „Grimidon”. Aici există o amprentă a tălpii Maicii Domnului. Până mai ieri, pe Stânca Sfântă a Saharnei urcau doar temerarii, deoarece era cam greu de escaladat. Acum, o mulţime de scări duc spre locul plin de divinitate şi mister. Se spune că aici, pe stânca Grimidon, monahului Bartolomeu, întemeietorul Mănăstirii Saharna, după 40 de zile de post şi rugăciune, pentru ca Cel de Sus să-l ajute în alegerea unui loc potrivit pentru construcţia sfântului lăcaş, i s-a arătat Preacurata Fecioară, care era înconjurată de foc ceresc şi i-a spus unde să zidească locaşul monahal închinat Sfintei Treimi. Această talpă a Maicii Domnului este una din relicvele cele mai de preţ de la Mănăstirii Saharna, aflată mai aproape de Cer, cred că a binecuvântat ca la poalele Sfintei Stânci să presoare bijuterii divine – Icoane făcătoare de minuni, un izvor dătător de tămăduire şi moaşte unicat în Basarabia (cele ale Cuviosului Macarie).

Saharna, atrage zi de zi, precum un magnet, sute de turişti, şi prin faptul că aici râuleţul cu acelaşi nume (15 km) formează 22 de cascade. Cea mai mare are patru metri, iar pe locul căderii apei formează o adâncitură de circa 10 metri, numită „Groapa voinicului”. În preajma râului este şi un schit rupestru – „Buna Vestire”.
Drum bun!
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.