Connect with us

Politică

Republica Moldova va încheia un nou acord bilateral cu Marea Britanie

Publicat

pe

Republica Moldova va încheia un nou acord bilateral cu Marea Britanie. Documentul va înlocui Acordul de Asociere Republica Moldova – UE în relațiile bilaterale dintre țara noastră și Marea Britanie după Brexit.

Aspectele ce țin de negocierea acordului au fost discutate de președintele Parlamentului Andrian Candu în cadrul unei întrevederi cu Sarah Croft, negociatorul principal pentru Europa de Est și Asia Centrală, Departamentul pentru Acorduri cu țări terțe, Ministerul britanic al afacerilor externe.

Negocierile noului acord ar putea începe până la finele anului curent. Andrian Candu a precizat că Parlamentul va susține echipa de negociatori din partea Republicii Moldova, iar ulterior va ratifica noul acord.

„Este important să continuăm și dezvoltăm relațiile cu Marea Britanie, în special la nivel economic și comercial. Republica Moldova va continua să creeze oportunități pentru mediul de afaceri astfel încât inclusiv oamenii de afaceri britanici să investească în țara noastră”, a menționat președintele Parlamentului.

La rândul său, Sarah Croft a precizat că Marea Britanie dorește continuitate și dezvoltare în relațiile cu Republica Moldova. Oficialul britanic și-a exprimat încrederea că noul acord va fi semnat până în 2020 și a încurajat Republica Moldova să continue implementarea reformelor.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

„De ce contracandidatul dvs NU merită să fie votat?” Ce au răspuns Andrei Năstase și Ion Ceban

Publicat

pe

De către

Candidații la funcția de primar al capitalei, liderul PPDA Andrei Năstase și socialistul Ion Ceban, care s-au duelat miercuri seara la postul de televiziune TV8, au fost întrebați „De ce contracandidatul dvs NU merită să fie votat?”. Întrebarea a provocat o adevărată confruntare verbală, în care Andrei Năstase a declarat că „acest oraș trebuie iubit și nu stăpânit așa cum înțelege contracandidatul său”, iar Ion Ceban a declarat că Andrei Năstase că vrea să utilizeze Primăria ca o pistă pentru alegerile parlamentare.

Astfel, Andrei Năstase, candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, a menționat că Ion Ceban a putut să-și demonstreze abilitățile de a ajuta oamenii în toată durata, cât s-a aflat în cadrul acestui sistem, „sistem care a adus la situația când oamenii noștri în proporție de 56 la sută să vrea să plece din țară”.

„A fost și consilier la Președinție, a fost deputat, viceministru, este șeful celei mai mari fracțiuni municipale, ar fi putut să demonstreze mult mai bine tot ce știe și cunoaște. Nu doar să facă demersuri, să învețe pe de rost cifre, spuse la televizor, care și pe acelea le încurcă.  Un primar trebuie să aibă echipă, viziune, un program bazat pe prioritățile oamenilor, pe perspectivele acestui oraș  și nu pe planurile clanurilor mafiote, pe care le-a patronat de-a lungul timpului”, a declarat Andrei Năstase.

În acest context, liderul PPDA a invocat Planul Urbanistic al orașului, care ar putut fi actualizat, în acest timp în care Ion Ceban este consilier municipal, și care acum declară că vrea să-l actualizeze. Întrebarea este de ce nu până acum?

„Eu consider că dl Ceban nu trebuie să fie votat, pentru câ dânsul își închipuie cumva că acest oraș poate să-i aparțină. Or, acest oraș aparține cetățenilor, acest oraș trebuie iubit și nu stăpânit așa cum înțelege dl Ceban s-o facă și patronii săi Plahotniuc și Dodon. Avem nevoie de un alt fel de management, calitativ eficient și onest, ceea ce el nu poate oferi”, a adăugat Andrei Năstase.

Candidatul Partidului Socialiștilor Ion Ceban a declarat, la rândul său, că el a renunțat la mandatul de deputat pentru a veni la Primărie și a soluționa problemele orășenilor. Mai mult, acesta a spus că, spre deosebire de Andrei Năstase, el are experiență și o echipă profesionistă.

„Dl Năstase știe foarte bine că până în septembrie 2016 am protestat împreună împotriva acestui sistem, respectiv, am avut aceleași angajamente față de cetățeni. Spre deosebire de dl Năstase, eu am plecat din Parlament, ca să ajung în Primărie. Eu am experiență de peste 5 ani de muncă foarte insistentă”, a spus Ion Ceban.

Potrivit lui, dacă Năstase va deveni primar, acesta se va certa cu toată lumea, va face politică. iar „orașul pur și simplu se va scufunda”.

„Eu cred că dlui așa cum are experiență se va certa cu toată lumea.  Face politică și are nevoie de pistă pentru Parlament, orașul pur și simplu se va scufunda. Deci marea diferență între noi, eu am plecat din Parlament la Primărie și nu vreau să merg din Primărie înapoi în Parlament, Aceasta este marea diferență între noi, Eu am o echipă foarte mare și cu experiență, eu am un program, singur realist, care poate fi realizat. Și eu chiar nu am nevoie să fac politică la Primărie. Am studiile necesare, experiență și echipa foarte bună și un program”. a mai spus Ion Ceban.

Reamintim că în turul doi al alegerilor pentru funcția de primar al mun. Chișinău, care va avea loc pe 3 iunie, în buletinele de vot vor fi înscriși doi candidați: Ion Ceban din partea Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și Andrei Năstase din partea Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr.

Citește mai departe

Politică

Andrei Năstase: De un lucru pot să vă asigur, nimeni nu va mai putea atenta la patrimoniul nostru istoric și architectural

Publicat

pe

De către

Candidatul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr la funcția de primar, Andrei Năstase, a anunțat astăzi mai multe soluții pentru protejarea patrimoniului istoric și arhitectural al capitalei, care vor întoarce orașului farmecul de altă dată.

Astfel, la o conferință de presă susținută în fața fostei Sinagogi cu Azil, Andrei Năstase a promis crearea unei direcții municipale care se va ocupa nemijlocit de protecția, restructurarea și punerea în valoare a patrimoniului istoric și arhitectural și arheologic.

„De la proclamarea Independenței până în prezent nu avem o strategie de conservare și restaurare a monumentelor istorice din municipiul Chișinău, lucru de care a profitat mafia imobiliară, ajutată în unele cazuri de autoritățile publice ale capitalei care au autorizat demolarea mai multor clădiri de importanță istorică”, a spus Andrei Năstase.

De asemenea, președintele PPDA a precizat că, în cazul alegerii sale în calitate de primar, el va dispune revizuirea registrului municipal al monumentelor istorice, promițând totodată și facilități fiscale pentru cei care au în proprietate sau în gestiune o clădire istorică.

„În mai multe state europene, deținătorii de imobile au mai multe obligații, dar și înlesniri și scutiri fiscale, dacă investesc în restaurarea imobilelor istorice. Acesta este modelul nostru – modelul european”, a precizat Andrei Năstase”, a menționat el.

Andrei Năstase a declarat că urmează a fi ajustat și Planul General de Urbanism la cerințele și practicile Consiliului Europei și UNESCO.

„De un lucru pot să vă asigur – nimeni nu va mai putea atenta la patrimoniul nostru istoric și architectural, deoarece acesta e parte componentă a memoriei noastre istorice, iar cei care vor vizita orașul nostru ar trebui să poată spune cu admirație că municipiul Chișinăul are un trecut glorios proiectat pe luminile prezentului și ale viitorului!”, a adăugat Andrei Năstase.

De notat că la aceeași conferință de presă, liderul Platformei DA a făcut referire și la cazul demolării peste noapte a  Conacului Teodosiu din centrul capitalei, care a avut loc în 2005., la indicația președintelui de atunci, Vladimir Voronin.  Andrei Năstase a amintit că în acea perioadă contracandidatul său la funcția de primar Ion Ceban era consilierul șefului statului, precizând că acesta „un caz cu implicarea celor care astăzi se află la putere de decenii”.

Citește mai departe

Politică

În cadrul Parlamentului elveţian a fost instituit Grupul de prietenie cu Republica Moldova

Publicat

pe

De către

La Berna a avut loc ceremonia de instituire a Grupului de prietenie cu Republica Moldova în cadrul Asambleei Federale a Confederaţiei Elveţiene.

Grupul este condus de Christa Markwalder, ex-preşedinte al Consiliului Naţional al Confederaţiei Elveţiene, și reuneşte deputaţi din ambele camere ale legislativului elveţian, care şi-au exprimat interesul de a dezvolta relaţiile de cooperare cu ţara noastră.

La evenimentul organizat în cadrul Parlamentului federal au participat reprezentanții Ambasadei Republicii Moldova în Confederația Elvețiană, membrii Grupului de prietenie nou-creat, precum și alți deputați și reprezentanți ai legislativului elvețian.

Participanţii la ceremonie şi-au exprimat convingerea că grupul de prietenie va constitui o nouă platformă de consolidarea dialogului politic între Republica Moldova şi Confederaţia Elveţiană şi de dezvoltare a relaţiilor bilaterale în diverse domenii de interes.

Cu ocazia instituirii Grupului de prietenie, Ambasada Republicii Moldova în Elveția a organizat o degustare de vinuri autohtone care au fost înalt apreciate de membrii Parlamentului elvețian.

Citește mai departe