Connect with us

Politică

Referendumul pentru revocarea din funcție a primarului general Dorin Chirtoacă nu a trecut

Publicat

pe

Referendumul pentru revocarea din funcție a primarului general al Capitalei nu a trecut, din cauza prezenţei joase la urnele de vot. Astfel, la ora 21.00, atunci când s-au închis toate secțiile de votare, și-au exprimat votul 17,54% din cei 33,3% de votanți necesari pentru validarea referendumului.

Pentru ca referendumul să fie declarat valabil era nevoie ca la urne să participe minim o treime din alegătorii cu drept de vot. În total, au fost tipărite 632 104 buletine de vot, dintre care 413 282 – în limba română și 218 822 – în limba rusă. Comisia Electorală Centrală a stabilit deschiderea a 307 secții de votare,

Astfel, din totalul de 628.683 de alegători înscriși, 209.561 trebuiau să participe la plebiscit pentru ca acesta să fie validat de către Comisia Electorală Centrală.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Politică

Liberala Alina Zotea solicită Procuraturii ridicarea imunității deputaților socialiști Grigore Novac și Ghenadi Mitriuc

Publicat

pe

De către

Deputata Partidului Liberal Alina Zotea a solicitat astăzi Procuraturii Generale ridicarea imunității colegilor săi din Parlament, deputaților socialiști Grigore Novac și Ghenadi Mitriuc.

De asemenea, ea a solicitat investigarea faptelor de agresiune asupra lui Ionel Pușcaș, care este ofițer de presă al PL, ce au avut loc astăzi  în jurul orei 11:45, și care ar fi fost săvârșite de către Grigore Novac și Ghenadi Mitriuc.

Alina Zotea a declarat că incidentul s-a produs la intersecția străzilor A. Șciusev cu N. Iorga, „în momentul în care cetățeanul, Ionel Pușcaș a protestat față de blocarea trotuarului pentru pietoni de către un grup de deputați și consilieri municipali ai PSRM”.

Astfel, astăzi, deputatul PSRM Vlad Bătrâncea, a susținut o conferință de presă la sediul Partidului Liberal. El a explicat că a ales această locație pentru că sediul liberalilor se află „într-o clădire municipală reparată și restaurată din banii publici ai chișinăuienilor și care se află în posesia PL”.

În acest context, socialistul Bătrâncea a spus că și sediul PPDA se află într-o clădire „monument istoric și arhitectură, acaparată ilegal și abuziv de frații Năstase”.

 „Vrem să spune că s-a produs unirea, S-au unit hoții, acei care au comis mai multe fărădelegi în ultimul timp. S-au unit Năstase, Chirtoacă, Ghimpu, Șalaru, Leancă, PLDM și toți acei care se fac vinovați de fărădelegi din ultimii 10 ani”, a declarat Vlad Bătrâncea.

Totodată, el a spus că președintele PPDA și candidatul la funcția de primar, Andrei Năstase, „s-a unit cu corupții, hoții și slugile lui Plahotniuc.”

De notat că deputați și consilieri PSRM în acest timp țineau fotografiilor oponenților în mâini.

Pe toată durata conferinței de presă, liberalul Ionel Pușcaș a protestat împotriva acțiunii socialiștilor, scandând la un megafon „Jos socialiștii” și „Socialiștii la pușcărie”. Ulterior, după finalizarea evenimentului, Pușcaș a declarat că va depune o plângere pentru că  Grigore Novac i-ar fi rupt nasturii de la cămașă, l-a agresat fizic și i-a deteriorat megafonul.

Într-un comentariu către Alina Zotea pe Facebook, Grigore Novac a declarat că chiar ar vrea ca această să meargă„ cu acest individ să treacă o expertiză să vedem dacă are măcar o vânătaie, nemaivorbind de ceva mai grav”.

Citește mai departe

Justiție

Sinteza: Ce se știe despre cazul tânărului de 30 de ani care ar fi fost omorât de sportivi K1

Publicat

pe

Un tânăr de 30 de ani a murit în spital după ce ar fi fost bătut crunt de către niște sportivi K1.

Totul a început pe 19 mai când cuplul a fost invitat la o petrecere din Capitală. Pentru că era obosită, soția a refuzat, însă soțul, Serghei Bejenari, a decis să onoreze omagiatul cu prezența.

Potrivit spuselor Alisei Ceraniova, soția decedatului, sportivul a hărțuit o fată din local, iar soțul ei și un prieten au încercat să îi ia apărarea. De aici s-a iscat bătaia dintre hărțuitorii fetei și cei care i-au luat apărarea. Cel care a avut de suferit cel mai mult a fost soțul Alisei. „O perioadă el nu putea respira din cauza traumelor și sângelui pe care îl vomita, din cauza a zeci de lovituri cu picioarele în corp și în cap”, a povestit Alisa publicat pe Facebook de către Curaj.TV.

Serghei a fost transportat la Spitalul de Urgență unde a fost operat imediat. „Starea lui era atât de gravă și atât de proastă… S-au format cheaguri de sânge în cap. Era vânăt, umflat de sânge și lovituri, coaste rupte, iar plămânii au refuzat după câteva ore. Țesuturile și oasele faciale – distruse complet de sportivii naționali, care nu au mai lăsat o șansă omului să respire”, povestește femeia.

După operație, victima a intrat în comă pentru o săptămână. Trei zile în urmă, acesta s-a stins. Alisa Ceraniova spune că soțul ei, împreună cu alți doi prieteni, au fost bătuți de către 15 oameni, printre care erau și câțiva sportivi K1. Unul dintre acești sportivi ar fi Aurel Ignat. Iar atât timp cât Serghei Bejenari a fost în comă, organele de poliție nu s-au adresat soției sau medicilor pentru a investiga cazul.

Cine este Aurel Ignat

Campion al Republicii Moldova, Aurel Ignat, a câştigat piramida la Gala KOK World Grand Prix în 2016. Sportivul a primit în decembrie 2016 centura de campion mondial, la categoria de 85 de kg de la Constantin Țuțu, care a renunțat șa ea pentru politică. Potrivit antrenorului sportivului, care a fost și antrenor deputatului Constantin Țuțu, Nicanor Trocin, a declarat pentru Ziarul de Gardă că informațiile apărute în spațiul public sunt niște „aberații”. „Nu pot decât să fac trimitere la legile democratice din țară. Există prezumția nevinovăției. Urmează ca organele competente să stabilească cine și ce a făcut acolo. Să spună cineva că Ignat a lovit și de la asta a survenit moartea este prematur și anormal. Să lăsăm organele competente să-și facă munca. Ele, probabil, vor veni cu un mesaj referitor la incidentul dat”, a declarat antrenorul.

Duminică, 27 mai, sportivul de 22 de ani s-a predat polițiștilor și a fost reținut. Totuși, el pledează a fi nevinovat. Marți, 30 mai, procurorii urmează să ceară mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele lui.

Un suspect – în arest pentru 30 de zile la Penitenciarul Nr. 13 din Capitală

Un alt suspect în dosarul morții bărbatului de 30 de ani este Mihai Pârgaru.

Potrivit CrimeMoldova, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, au admis în totalitate demersul procurorilor și Mihai a fost plasat în arest pentru 30 de zile în Penitenciarul Nr. 13 din Capitală.
Astăzi, soția lui Serghei Bejenari, bărbatul de 30 de ani, a publicat un alt mesaj pe Facebook în care se arată indignată de mersul dosarului. „Ignat si prietenii lui nu erau de vină, că ei s-au apărat. Serios? De ce după imediata întâmplare, nu erau niciunul la fața locului?”, se întreabă femeia.

Scrisoarea care nu va ajunge niciodata la destinatar…Pling, apoi iar pling in ore intregi,fiindca realizez faptul ca…

Geplaatst door Alisa Ceraniova op zondag 27 mei 2018

Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele riscă până la 15 ani de închisoare.

Citește mai departe

Politică

Curtea de Apel a respins contestația PAS privind anularea alegerilor din Jora de Mijloc. Ce va face PAS

Publicat

pe

De către

Curtea  de Apel Chișinău a lăsat astăzi în vigoare hotărârea Judecătoriei Orhei prin care reprezentanta partidului Șor, Marina Tauber, a fost validată ca primar al comunei Jora de Mijloc, raionul Orhei.

Decizia a fost luată pe fondul unei acțiuni de protest, organizată de susținătorii Partidului Șor, în fața Curții de Apel, împotriva contestației depuse de PAS privind anularea alegerilor din Jora de Mijloc.

Susținătorii partidului Șor și locuitori ai comune și-au declarat susținerea față de vicepreședintele partidului, Marina Tauber, care a fost ales primar în primul tur al alegerilor locale.

La acțiune a fost prezent și președintele formațiunii, Ilan Șor, care după pronunțarea deciziei Curții de Apel și-a felicitat susținătorii și a declarat că toate promisiunile electorale ale Marinei Tauber vor fi realizate.

La rândul său, Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, a calificat decizia Curții de Apel drept una regretabilă. Formațiunea a declarat că își rezervă dreptul de a o contesta la Curtea Supremă de Justiție.

Contestația noastră nu este împotriva votului oamenilor din Jora de Mijloc, dar împotriva faptului că legea nu este egală pentru toți, a precizat formațiunea.

Potrivit PAS, în acest caz, atât instanțele judecătorești, cât și alte organe – Comisia Electorală Centrală, procuratura etc. – nu își îndeplinesc atribuțiile în conformitate cu legea și se fac a nu vedea încălcările evidente comise în cadrul alegerilor din comuna Jora de Mijloc.

PAS a declarat că, contrar prevederilor legale, partidul Șor a cheltuit în cadrul campaniei electorale, conform estimărilor Promo-Lex, 294 de mii de lei, adică de 3 ori mai mult decât plafonul maxim stabilit de CEC (93 de mii de lei).

Cu toate că guvernarea dă asigurări mincinoase că alegerile din toamnă vor fi libere și corecte, decizia de astăzi arată că unii concurenți electorali cu bani vor fi favorizați în detrimentul celorlalți, a adăugat PAS.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, la alegerile din 20 mai Marina Tauber a obținut 61,07%, acumulând 1048 de voturi.

Foto: Bizlaw.md

 

Citește mai departe