Connect with us

Politică

PDM: Rezultatele referendumului indică un semnal că populismul nu prinde la cetățenii capitalei

Publicat

pe

Partidul Democrat din Moldova consideră că rezultatele referendumului pentru demiterea primarului general al Chișinăului nu reprezintă o victorie pentru nimeni, dar indică o uriașă înfrângere pentru partidele de stânga, în special pentru PSRM, care a inițiat referendumul, un semnal că populismul nu prinde la cetățenii capitalei.

“Chiar dacă cetățenii sunt nemulțumiți de situația din Chișinău, pe bună dreptate, ei au demonstrat astăzi că nu doresc să participe la jocul politic declanșat de socialiști și partenerii lor, PCRM și PN”, se arată într-o declaraţie a formaţiunii.

PDM le-a mulțumit cetățenilor pentru că au dat dovadă de înțelepciune și nu s-au lăsat atrași în capcana PSRM și a celorlalte partide de stânga.

“Felicităm partidele pro europene care au boicotat referendumul, pentru atitudinea politică matură, fermă și consecventă, manifestată împotriva unei inițiative care avea ca scop preluarea pe căi incorecte de către socialiști a Primăriei Chișinău”, se mai arată în declaraţia democraţilor.

Totodată, PDM a precizat că, în calitate de principal partid de guvernare, este gata să se implice și să sprijine conducerea Primăriei Chișinău, indiferent dacă este una interimară sau va lua sfârșit acest interimat.

În plus, formaţiunea a făcut un apel către Consiliul Municipal Chișinău să-și reia neîntârziat activitatea, să activeze în beneficiul oamenilor, să lase la o parte luptele politice și să elaboreze un plan rapid de scoatere a Primăriei Chișinău din criza în care se află de mai multe luni.

Precizăm că referendumul privind revocarea din funcție a primarului general al Capitalei Dorin Chirtoacă a eşuat, din cauza prezenței joase la urnele de vot.

Astfel, la ora 21.00, doar 111.0000 de alegători și-au exprimat votul, ceea ce constituie mai puţin de 18% din cei 33,3% de alegători necesari pentru validarea referendumului.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Politică

Igor Dodon la Moscova: Relațiile cu Rusia sunt prioritare pe agenda politicii externe a președintelui R.Moldova

Publicat

pe

De către

Președintele Igor Dodon aflat într-o vizită la Moscova a declarat că relațiile cu Rusia sunt prioritare  pe agenda sa, acest lucru fiind „solicitat de majoritatea populației care are încredere în șeful statului”. Declarația a fost făcută în cadrul unei întrevederi cu vicepremierul rus Alexei Gordeev.

Totodată, președintele Dodon a pledat pentru o dezvoltare ascendentă a cooperării comerciale și economice cu Federația Rusă, în special pentru creșterea livrărilor producției agricole din Moldova pe piața rusă.

„Am reiterat că relațiile cu Federația Rusă sînt prioritare în agenda politicii externe a Președintelui Republicii Moldova, ceea ce este solicitat de majoritatea populației care are încredere în șeful statului”, a spus Dodon într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Șeful statului a subliniat că sarcina de bază a părții moldovenești este deblocarea completă a exportului mărfurilor agro-industriale moldovenești cu scopul restabilirii nivelului care fusese înaintea crizei.

„Am mai accentuat că anume datorită acordurilor anterioare cu Președintele Rusiei se observă dinamica pozitivă a creșterii exportului legumelor și fructelor din Moldova pe piața uriașă a Rusiei. De exemplu, livrarea merelor în 2015 a căzut brusc de 9 ori în comparație cu 2013, dar în 2017 a crescut de 11 ori în comparație cu 2015. Volumul exportului legumelor în 2016 s-a micșorat de 24 de ori în comparație cu 2013, dar în 2017 a crescut de 11,5 ori.

Totodată, în 2014 s-a micșorat exportul vinului, iar peste un an a fost inregistrata o creștere cu 6,6%, în 2016 – cu 42,5%, în 2017 – cu 15,4%. Livrarea strugurilor din țara noastră în 2015 a căzut de 1,9 ori, dar în 2016 a crescut cu 65%, în timp ce în 2017 – deja aproape de două ori”, a menționat Dodon.

De notat că, potrivit datelor prezentate de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, anul trecut, exportul de fructe, legume şi cereale din R.Moldova a depăşit un miliard de dolari.  Ţara noastră a vândut în peste 16 ţări aproape 180 de mii de tone de mere.

Citește mai departe

Politică

PLDM are un nou vicepreședinte

Publicat

pe

De către

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) are un nou vicepreședinte. Este vorba despre purtătorul de cuvânt al formațiunii, Ion Terguță.

Anunțul a fost făcut pe pagina sa de Facebook. Ion Terguță a menționat că este o onoare pentru el ca să fie parte a acestei „echipe extrem de mult încercată și blamată pe nedrept”, iar timpul este cel mai bun medic, dar și cel mai bine știe să le așeze pe toate la locul lor.

El a menționat că unul din obiectivele formațiunii sale va recuperarea miliardului din mâinile coordonatorilor de azi, asta pentru ca să nu se obosească unii să ne amintească de acest furt.

„Le mulțumesc colegilor mei din PLDM pentru încrederea enormă pe care mi-au acordat-o prin alegerea mea în funcția de vicepreședinte al partidului. Este o onoare să fiu parte a acestei echipe extrem de mult încercată și blamată pe nedrept. Timpul este cel mai bun medic, dar și cel mai bine știe să le așeze pe toate la locul lor. Avem încă multe de spus și avem multe de realizat împreună. În primul rând să recuperăm miliardul din mâinile coordonatorilor de azi. (asta pentru ca să nu se obosească unii să ne amintească de acest furt). Puterea e în Libertate și Democrație. Noi le vom readuce înapoi în Moldova. Și … nu uitați – „stejarul crește doar unde-i locul bun, buruienile cresc pretutindeni„. Nu am spus eu. A zis-o Eminescu. Și punctum”, a afirmat Ion Terguță.

PLDM îi are în calitate de vicepreședinți pe Maria Ciobanu, Tudor Deliu, Liliana Palihovici, Pistrinciuc Vadim și Alexandru Bujorean.

Citește mai departe

Politică

Fostul premier Vlad Filat are un nou avocat

Publicat

pe

De către

Fostul premier Vlad Filat, condamnat la 9 ani de închisoare pentru trafic de influență și corupere pasivă, a anunțat astăzi că va avea un nou avocat, care îi va reprezenta drepturile și interesele legale în plan extern (CEDO) și va coordona activitatea avocaților care îl vor reprezenta în plan intern. Este vorba despre avocatul Victor Munteanu.

Mesajul a fost  publicat astăzi pe pagina sa de Facebook prin intermediul avocaților.

Mulțumesc echipei de avocați care mi-a asigurat apărarea până în prezent. În continuare, țin sa vă comunic ca apărarea îmi va fi asigurată de dl. avocat Victor Munteanu, care îmi va reprezenta drepturile și interesele legale în plan extern (CtEDO) și va coordona activitatea avocaților care mă vor reprezenta în plan intern”, a anunțat fostul lider al liberal-democraților.

Vlad Filat a fost reprezentat în intanțele de judecată din republică de avocații Biroului Asociat de avocați „Popa & Asociații”.

Vlad Filat a fost reținut pe 15 octombrie 2015, în urma autodenunțului omului de afaceri Ilan Șor. Acesta a declarat ca i-a dat în ultimii ani bani şi bunuri în valoare de 250 de milioane de dolari. Filat a negat în repetate rânduri acuzaţiile, declarând că este victima unei răfuieli politice.

La 27 iunie 2016, Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare în penitenciar de tip închis. Instanţa a decis ca fostul premier va rămâne fără Ordinul Republicii, va fi obligat să plătească amendă în valoare de 3.000 de unităţi convenţionale (60.000 de lei) şi nu va putea ocupa funcţii publice timp de cinci ani. Instanţa a decis confiscarea averii politicianului inclusiv case, terenuri şi maşini.

La începutul anului curent, procurorul general Eduar Harunjen a declarat că Vlad Filat este vizat într-un al doilea dosar care este legat tot de frauda bancară, însă fără să ofere detalii în acest sens. “Este legat tot de frauda bancară. Asta e tot ce pot să vă spun”, a declarat procurorul general într-un interviu pentru Ziarul de Gardă.

Citește mai departe