Pavel Filip: Apreciem că ONU și-a concentrat atenția asupra retragerii trupelor ruse din R. Moldova

Premierul Pavel Filip și Secretarul General ONU António Guterres au discutat astăzi despre reformarea arhitecturii ONU de menţinere a păcii, cu accent pe prevenirea conflictelor. Premierul a apreciat faptul că în ianuarie 2018 aceste conflicte, inclusiv conflictul transnistrean, au fost incluse în lista de priorități ONU.

În iunie curent, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție prin care a calificat ca fiind contrare dreptului internațional și neutralității constituționale a Republicii Moldova, atât prezența militară străină, cât și impunerea de condiții politice pentru retragerea completă a trupelor ruse

. Săptămâna trecută a fost înscris un punct nou în agenda actualei sesiuni privind „Retragerea forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”.

Pavel Filip a menționat că retragerea forțelor militare din regiunea de est a țării va favoriza soluționarea problemei transnistrene: „Vom aprecia sprijinul Dvs. în fixarea atenției ONU pe conflictul transnistrean și pe chestiunea retragerii trupelor străine pentru prevenirea conflictelor și menținerea păcii”.

Secretarul General a spus că ONU înțelege preocuparea Republicii Moldova pentru reglementarea conflictului transnistrean și retragerea trupelor străine de pe teritoriul țării și va susține eforturile care se fac în această direcție.

Totodată, António Guterres a apreciat pozitiv parteneriatul dintre ONU și Republica Moldova și a exprimat mulțumiri pentru susținerea reformelor inițiate în cadrul Organizației.

La finalul întrevederii, Pavel Filip l-a invitat pe Secretarul General ONU să viziteze țara noastră, în contextul unei vizite în regiune.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.