Octavian Calmîc: „Datoriile din dreapta și din stânga Nistrului sunt separate pe factura Gazpromului”

Evidența la datoriile agenților economici din Moldova și datoria administrației de la Tiraspol pentru factura la gazele naturale rusești este dusă de concernul rus Gazprom, separat. Datoria de 5,8 miliarde de dolari pentru raioanele de est a țării este a companiei-fiice a Moldovagaz, Tiraspoltransgaz, acțiunile căreia au fost transmise prin procură către Gazprom, costul acestora fiind suficient pentru acoperirea datoriei din stânga Nistrului. Cel puțin asta susține ministrul Economiei, Octavian Calmîc, care a oferit un interviu portalului Deschide.md.

Săptămâna trecută a avut loc o ședință ordinară a Consiliului de administrare al Moldovagaz, al cărui preşedinte este vicepreşedintele Gazprom. Ministrul Octavian Calmîc a menționat că agenda a fost una cu mai multe subiecte, iar partea moldovenească a insistat să includă în ordinea de zi reeșalonarea datoriei pe care o au agenții economici din R. Moldova față de Moldovagaz, întreaga datorie a cărora se însumează la 750 de milioane de dolari.

„E o datorie istorică: vine din anii ’90 încoace. Sunt doar penalități aplicate la datorie vechi. Strategia noastră este formată pe diferite elemente. Pe de o parte, să revedem penalitățile, pe de altă parte, să venim cu niște instrumente financiare din partea Băncii Mondiale. Căci ne dorim să răscumpărăm sau să reeșalonăm această datorie”, a menționat ministrul Economiei.

Ce ține de autoritățile din stânga Nistrului, potrivit lui Octavian Calmîc, acesta „este un subiect care figurează pe toate facturile pe care noi le primim de la Gazprom și această evidență separată se duce de mult timp și nicidecum nu a fost un subiect de negociere și nici nu a fost un subiect de discuții”. „Sigur că aceste datorii, mă refer la ambele părți, reprezintă niște riscuri pentru Republica Moldova, însă ele sunt minore”, a opinat ministrul.

Octavian Calmîc a vorbit și despre restructurarea pachetului de companii care cad sub incidența Moldovagaz: „Avem întreprindere-„mamă”, cu un șir de companii-„fiice”, stabilite regional, lucru care urmează să fie reorganizat pe alte principii. Pe de altă parte, trebuie revăzută și forma de reflectare în datele contabile a acestei datorii a raioanelor de est a Republicii Moldova. Subiectul acesta va fi discutat și pe parcursul anului 2017. Până la urmă este o datorie care este recunoscută de autorități, dar ea urmează să fie reflectată corect din punct de vedere contabil”.

Înterbat dacă soluția ar putea fi transmiterea acțiunilor Tiraspoltransgaz în gestiunea Moldovagaz, Octavian Calmîc a menționat: „Mandatul acestor acțiuni este deja a Gazpromului. Ei au eliberat o astfel de procură pentru Gazprom, ca să gestioneze cele 14% din acțiuni în numele lor. Costul acestor acțiuni este insuficient pentru a le acoperi datoriile. Oricum, evidența se ţine separat: datoria agenților economici din R. Moldova și datoria adminsitrației de la Tiraspol. Datoria, de fapt, este a unei companii-„fiice” a Moldovagaz — Tiraspoltransgaz, în valoare de aproximativ 5,8 miliarde dolari”.

Cât ține de numirea lui Vasile Botnari în funcția de președinte al Consiliului de Adrministrare „Moldovagaz”, potrivit lui Octavian Calmîc, aceasta este „o candidatură de compromis pentru ambele părți”. „Moldovagaz are nevoie de comunicare atât cu instituțiile statului, cu societatea civilă, cu regulatorii, cât și cu partenerii acționari, printre care și administrația de la Tiraspol. El trebuie să asigure acest echilibru”, a mai spus ministrul Economiei.

Sursa: diez.md

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.