Moody’s a menținut ratingul Moldovei la nivelul B3, dar i-a retrogradat perspectiva de la stabil la negativ

Agenția Internațională de Rating Financiar Moody’s anunţă că a menținut ratingul Moldovei la nivelul B3, dar a retrogradat perspectiva acestuia de la stabil la negativ. Potrivit Moody’s principalii factori ce au influenţat această decizie sunt riscurile sporite pentru lichiditățile statului în contextul provocărilor politice, dar și incertitudinea din jurul implicării crizei din sectorul bancar asupra bunurilor administrate de stat.

„Menţinerea ratingului B3 pentru Republica Moldova reflectă o serie de factori de credit pozitive, în ciuda unor indicatori care justifică perspectivele negative. Moody’s a ţinut cont de faptul că Moldova beneficiază de poziția fiscală puternică de la sfârșitul anului 2014, iar în conformitate cu cele mai recente date de la Ministerul Finanțelor, cota datoriei publice în PIB este de 24,8%, în comparaţie cu media de 48% la colegii din zona de rating B”, se arată în nota Moody’s.

În plus, Moody’s constată o îmbunătăţire a capacităţii instituționale a Republicii Moldova, deși de la un nivel foarte scăzut, după cum reiese din World Bank Worldwide Governance Indicators din 2011.

Potrivit Moody, semnarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană (UE) în 2014 va sprijini instituțional reforme și, prin oportunități de export și investiții, va ajuta la creşterea puterii economice scăzută a Republicii Moldova pe termen mediu.

Totodată, Moody’s a redus valoarea maximă a depozitelor în lei moldovenești la B2 de la Ba2. Plafonul de obligațiuni în valută este B2, în timp ce cel al depozitelor în valută este la nivelul Caa1.

Conform Moody’s, situația politică incertă, caracterizată prin schimbarea frecventă a componenței și conducerii Guvernului, a dus la întârzierea semnării unui nou acord cu FMI, care la rândul său a determinat creditorii să își suspende asistența financiară pentru Republica Moldova.

Moody’s prognozează o creștere economică în Republica Moldova cu 1%, iar deficitul fiscal se așteaptă să se majoreze până la 5,3% din PIB.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.