Ministerul Economiei a eliberat certificatul de urbanism pentru proiectarea gazoductului Ungheni – Chișinău

Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) a eliberat Întreprinderii de Stat ”Vestmoldtransgaz” certificatul de urbanism pentru proiectarea  lucrărilor de construcție a conductei de transport gaze naturale pe direcția Ungheni – Chișinău.

Documentul certifică elaborarea documentației de proiect pentru lucrările de utilitate publică de interes național a construcție a conductei de transport gaze naturale pe direcția Ungheni – Chișinău, planificate pe teritoriul raioanelor Ungheni, Nisporeni, Călărași, Strășeni și municipiul Chișinău.

Lucrările de construcție a conductei de transport de gaze pe direcția Ungheni – Chișinău vor demara în viitorul apropiat şi urmează a fi finalizate în anul 2019.

Noul gazoduct va finaliza conectarea sistemelor de transport de gaze din România şi Republica Moldova, fiind o continuitate a primei părți de conexiune Iași – Ungheni, dată în exploatare în 2014. Gazoductul Iași-Ungheni are o lungime de 43 km din care 10,4 km pe teritoriul Republicii Moldov, investiția fiind de 26,5 milioane euro, circa 80% din cost fiind acoperit de partea română și UE, iar restul de Moldova.

Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI) oferă un pachet de finanțare de 92 milioane de euro pentru construirea gazoductului pe direcția Ungheni – Chișinău. BEI şi BERD acordă câte un împrumut de €41 milioane fiecare, iar UE – un grant de €10 milioane.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.