Maia Sandu despre reforma sistemului de pensii: Miliardul furat ar fi ajuns pentru primii 3 ani

“Exponenții Partidului Democrat, partid care a fost responsabil de politicile în domeniul asigurărilor sociale în ultimii 6 ani, în sfârșit, au înțeles: pensiile sunt mici, sistemul este inechitabil și, mai ales, acesta riscă să se prăbușească în viitorul apropiat”, a scris pe pagina sa de Facebook liderul PAS Maia Sandu.

Declaraţia survine după ce acum două zile premierul Pavel Filip a anunţat că sistemul actual de pensii din Republica Moldova va fi reformat, procesul de schimbare complex având drept scop principal echitatea socială

Astfel, președintele Partidului Acțiune și Solidaritate Maia Sandu a menţionat că aproximativ 90% din oamenii în vârstă primesc o pensie mai mică decât minimul de subzistență.

Potrivit ei, în cazul procurorilor, judecătorilor și deputaților mărimea pensiei depășește 75% din mărimea salariului, iar în cazul altor categorii de contribuabili, aceasta este de doar 26%. De aici trebuie să înceapă reforma.

„Guvernul mai promite instituirea valorizării venitului asigurat. Bună inițiativă, doar că pentru asta are nevoie de resurse în mărime de 5% din PIB anual. Miliardul furat ar fi ajuns pentru primii 3 ani”, a adăugat aceasta.

Reamintim că premierul Pavel Filip a solicitat Ministerului Muncii Protecției Sociale și Familiei să continue consultările privind conceptul reformei şi legislaţia necesară pentru aplicarea acesteia, astfel încât reforma să poată intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017.

Totodată, premierul a cerut grupului de lucru ca în baza elaborării noii legislații cetăţenilor să le fie garantat dreptul la un trai decent la bătrâneţe şi să fie excluse inechităţile sociale dintre diferite categorii de beneficiari de pensii.

 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.