Connect with us

Politică

Limba Rusă și Constituția: soluția CCM

Publicat

pe

Curtea Constituţională s-a pronunţat astăzi asupra constituţionalităţii unor norme conţinute de Legea cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova.

Se sesizarea a a fost depusă  de deputații Partidului Liberal care susțin că includerea limbii ruse în cerințele prevăzute de cele cinci legi contestate ar încălca dreptul la egalitate al tuturor cetățenilor în fața legii, așa cum etnia rusă ar constitui doar 4% din populația Republicii Moldova (conform datelor ultimului recensământ publicat), iar în acest fel obligativitatea utilizării limbii ruse instituie un tratament diferențiat pentru vorbirea celorlalte limbi minoritare.

Asttfel, Curtea a analizat mai întâi Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti. Curtea a notat că însăși denumirea Legii reflectă o realitate depășită (desuetă). Denumirea de „Republică Sovietică Socialistă Moldovenească” nu mai există din 23 mai 1991, când numele statului nostru s-a modificat în Republica Moldova. 

Judecătorii au subliniat că efectele declarării desuetudinii unei legi echivalează cu abrogarea acesteia. În consecință, ea a declarat inadmisibil capătul de sesizare referitor la această Lege.

În continuare, Curtea a trebuit să verifice incidența articolului 13 din Constituție. Potrivit judecătorilor, caracterul oficial al limbii române în Republica Moldova nu exclude traducerea actelor normative adoptate sau emise de către unele autorități centrale ale Republicii Moldova în alte limbi.

Din dispozițiile legale contestate în acest sens, Curtea nu a dedus cum ar fi afectat caracterul oficial al limbii române în Republica Moldova. Curtea a menționat că dacă ar accepta această critică a autorilor sesizării, ar comite o eroare logică formală.

Cu privire la incidența articolului 16 din Constituție, care garantează egalitatea cetățenilor în fața legii și a autorităților publice, Curtea a subliniat importanța respectării de către statul Republica Moldova a prevederilor convențiilor internaționale privind protecția minorităților naționale.

În final, CCM a admis parțial sesizarea depusă de către deputații în Parlament Mihai Ghimpu, Lilian Carp, Petru Cosoi, Valerian Bejan, Roman Boțan, Ion Apostol, Ion Casian, Alina Zotea-Durnea și Ștefan Vlas. Aceasta a declarat neconstituționale articolul 4 alin. (2) din Codul jurisdicţiei constituţionale, adoptat prin Legea nr. 502 din 16 iunie 1995, și articolul 31 alin. (2) din Legea nr. 317 din 13 decembrie 1994 cu privire la Curtea Constituțională.

De asemenea, a constatat desuetudineaLegii nr. 3465 din 1 septembrie 1989 cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti și a declarat inadmisibile celelalte capete ale sesizării.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Cecilia Malstrom: „UE examinează majorarea cotelor la export pentru agenții economici din R.Moldova”

Publicat

pe

De către

Uniunea Europeană examinează majorarea cotelor la export pentru agenții economici din Republica Moldova. Declarația a fost făcută de Comisarul european pentru comerț, Cecilia Malstrom, în cadrul unei întrevederi de lucru la Geneva cu ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi.

Comisarul european, Cecilia Malstrom, a subliniat imperativitatea alinierii amendamentelor legislației naționale în domeniul comerțului la cerințele și principiile sistemului mondial de comerț, stipulate în cadrul acordurilor internaționale ale Organizației Mondiale a Comerțului.

Oficialul european a invitat Republica Moldova să participe în luna septembrie, la Bruxelles, împreuna cu Georgia și Ucraina, la reuniunea de evaluare a prevederilor Acordurilor de Liber Schimb, semnate de către UE cu statele din cadrul Parteneriatului Estic.

„Diversificarea exportului, liberalizarea comerțului  și consolidarea economiei Republicii Moldova va crea premizele necesare dezvoltării climatului investițional al țării noastre, ceea ce va accelera dialogul politic și va asimila alinierea la standardele și valorile Uniunii Europene”, a menționat Ministrul Tudor Ulianovschi.

Ministrul Ulianovschi a pledat pentru majorarea cotelor la exporturile pe piaţa Uniunii Europene a anumitor produse agricole, precum merele, strugurii și diverse produse de origine animalieră.

Totodată, interlocutorii au abordat problematica reformelor în sistemul sanitar și fito-sanitar, eliberarea certificatelor SPS pentru agenții economici ai țării noastre care intenționează să extindă operațiunile de export către statele Uniunii Europene, precum și prevederile cadrului  normativ al reglementării comerțului la nivel național.

Ministrul Ulianovschi a prezentat Comisarului european pentru comerț, elementele revitalizării activității UNCTAD (Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare), precum și rezultatele întrevederilor avute cu înalții oficiali ONU de la New York în contextul sporirii vizibilității acestei organizații internaționale ONU în dezvoltarea politicilor comerciale globale.

Citește mai departe

Politică

Curtea Constituţională a declarat constituțională ultima modificare a Codului Audiovizualului

Publicat

pe

De către

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a declarat astăzi constituțională ultima modificare a Codului audiovizualului, operată în decembrie 2017 de Parlamentul Republicii Moldova. La originea cauzei s-a aflat o sesizare depusă de către președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care a considerat că această modificare a Codului ar contraveni mai multor articole din Constituție, printre care și dreptului la libera exprimare.

Deși președintele Igor Dodon nu a fost de acord cu aceasta, Curtea a spus că modificarea poate contribui la contracararea operațiunilor de informare ostilă împotriva societății Republicii Moldova, precum și la asigurarea informării corecte a cetățenilor săi.

Curtea a constatat că aceste scopuri pot fi subsumate cel puțin următoarelor scopuri legitime generale prevăzute de articolul 54 alin. (2) din Constituție: asigurarea securității naționale și protejarea drepturilor altor persoane.

Reamintim că prin legea de modificare a Codului audiovizualului este permisă transmisia programelor de televiziune şi radio cu conţinut informativ, informativ-analitic, militar şi politic doar din statele care au ratificat Convenţia europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră, dar și din statele Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii și din Canada.

Aceste schimbări au fost introduse în Legea audiovizualului, urmărindu-se realizarea scopului securității informaționale.

Citește mai departe

Politică

Socialiștii protestează în fața Curții Constituționale. Aceștia scandează „Vrem dreptate”, „Moldova-stat de drept”// VIDEO

Publicat

pe

De către

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova organizează o acțiune de protest în fața Curții Constituționale, unde astăzi se va examina o sesizare a șapte deputați ai Partidului Liberal care pretind că obligativitatea utilizării limbii ruse, dar și traducerea documentelor și actelor publice în această limbă ar contraveni Constituției.

Socialiștii scandează „Vrem dreptate”, „Moldova-stat de drept”, numindu-i pe liberali „barbari de dreapta”.

PSRM a declarat că, condamnă inițiativa Partidului Liberal privind legile care reglementează statutul limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică, catalogând-o drept„ o provocare iresponsabilă din partea partidului agonizat al lui Mihai Ghimpu”, se arată într-o declarație a formațiunii.

Potrivit socialiștilor, liberalii încearcă să acapareze atenția datorită răspândirii în societatea noastră „a urii și a intoleranței etnice, provocând conflictele cu tentă etnică”.

„ Statutul limbii moldovenești și statutul limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică este baza unui consens național, a stabilității civile în societatea noastră multietnică. Garanția conservării, dezvoltării și funcționării limbii ruse și a altor limbi în țara noastră este prevăzută în Constituția Republicii Moldova. Orice încercare de a schimba această lege și de a ignora principiile unui consens național va duce la destabilizarea societății, care poate duce la consecințe imprevizibile”, se arată în declarația PSRM.

Partidul Socialiștilor a declarat că susține inviolabilitatea tuturor prevederilor Legii privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv dispoziția privind statutul limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică.De asemenea, socialiștii au făcut un apel către toate forțele politice și civice de a se uni și „de a proteja pacea interetnică”.

De notat că în sesizarea depusă, deputații Partidului Liberal susțin că includerea limbii ruse în cerințele prevăzute de cele cinci legi contestate ar încălca dreptul la egalitate al tuturor cetățenilor în fața legii, așa cum etnia rusă ar constitui doar 4% din populația Republicii Moldova (conform datelor ultimului recensământ publicat), iar în acest fel obligativitatea utilizării limbii ruse instituie un tratament diferențiat pentru vorbirea celorlalte limbi minoritare.

Potrivit autorilor sesizării, „niciun act internațional din domeniul protecției drepturilor persoanelor care aparțin minorităților naționale nu consacră dreptul de a comunica cu autoritățile publice în altă limbă decât cea oficială/oficiale, excepție fiind zonele locuite tradițional sau în număr substanțial de astfel de persoane, unde, în anumite condiții, în relațiile cu autoritățile publice poate fi utilizată limba minoritară”.

De asemenea, deputații liberali semnalează că aceste legi ar încălca dreptul cetățenilor consacrat în Constituție privind păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității lor etnice, culturale și lingvistice.

Citește mai departe