La depozitul central al Întreprinderii de Stat Stațiunea Experimentală „Chetrosu”, din satul Todirești, raionul Criuleni, se produceau clandestin semințe de porumb, care ulterior erau comercializate sub marca comercială a Institutului de Fitotehnie „Porumbeni”.

Linia clandestină de contrafacere a semințelor de porumb a fost depistată în cadrul unei  inspecţii realizate la câmpurile, aflate în gestiunea întreprinderilor de stat, subordonate ministerului. De notat că agentul economic respectiv se află în proces de insolvabilitate, iar bunurile statului sunt gestionate prin intermediul unui administrator autorizat.

Astfel, în prima fază a încercării de a inspecta, accesul funcţionarilor Ministerului Agriculturii a fost restricționat de către angajații stațiunii. Ulterior, după sesizarea și intervenția poliției, funcţionarii au purces la control. În urma verificărilor, s-a depistat o linie clandestină de contrafacere a semințelor de porumb, care ulterior erau comercializate sub marca comercială a Institutului de Fitotehnie „Porumbeni”.

Mai mult ca atât, semințele realizate ilicit erau tratate cu produse fitosanitare cu termenul de valabilitate expirat.

Ministerul Agriculturii precizează că din discuțiile cu angajații de la depozit s-a stabilit că semințele de porumb erau comercializate prin intermediul unui punct comercial situat la altă întreprindere de stat. Aceea era, de asemenea, în proces de insolvabilitate și eracondusă de același administrator autorizat, fapt constatat și documentat de către membrii Comisiei și Inspectoratului de Poliție Criuleni.

Ulterior, aproximativ două tone, comercializate în magazinul specializat al Stațiunii Didactico—Experimentală „Chetrosu”, a fost confiscată de poliție. Organele de urmărire penală urmează să se expună asupra acestui fapt.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare avertizează producătorii agricoli să fie atenți atunci când procură semințe de porumb.