Igor Dodon vrea să se adreseze către UE, OSCE şi Rusia după garanţii de securitate şi stabilitate

Preşedintele Igor Dodon a anunţat că se gândeşte să se adreseze către conducerea Uniunii Europene, președintele Rusiei și, eventual, la actualul președinte al OSCE, cu o cerere de a contribui în comun la consolidarea elementelor de stabilitate și securitate în Republica Moldova, inclusiv acordând o atenție deosebită soluționării problemei transnistrene.

“Luând în considerare recentele decizii luate de unele instituții de stat: Curtea Constituțională, majoritatea parlamentară și Guvernul, devine clar faptul că unele forțe politice au pus, într-o anumită măsură, sub semnul întrebării o serie de prevederi ale actualei Constituții a Republicii Moldova, inclusiv statutul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova“, se arată în alocuţiunea preşedintelui prilejuită de Ziua Independenţei.

Şeful statului a spus că a dat indicaţii unui grup de specialiști, care în colaborare cu experți internaționali, vor dezvolta conceptul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova pentru discuțiile publice ulterioare și aprobarea Parlamentului. “Cred că acest document va deveni piatra de temelie în menținerea pe termen lung a stabilității și securității în Republica Moldova, pentru dobândirea integrității teritoriale și consolidarea statalității țării“, a mai spus el.

Igor Dodon a menţionat că R.Moldova trebuie să transmită un mesaj clar vecinilor: Europei și lumii întregi că este un stat miltant pentru pace, care încearcă să ocupe un loc demn în țările moderne democratice.

Dar nu suntem pregătiți și nu vrem să fim parte a unor coaliții geopolitice și să participăm la confruntarea unor țări împotriva altora. Nu avem nevoie de un astfel de patronaj obsesiv și de o astfel de geopolitică“, a adăugat Igor Dodon.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.