În ciuda condițiilor meteorologice nefavorabile, un număr mare de unioniști s-au adunat, pe 29 martie, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău la manifestarea Marea Adunare Tricoloră, pentru a marca 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Participanții au scandat lozinci: ”România nu uita, Basarabia e a ta!”, „ Unire!”, „ Uniți sub Tricolor!” „Trăiască Moldova, Ardealul și Tara Românească!”.

Reprezentanții Platformei Unioniste Acțiunea 2012 au declarat că șansa R. Moldova de a prospera este de a se uni cu România, exact cum s-a întâmplat acum 97 de ani.

Ulterior, participanţii la acţiune au mers la Ambasadele Germaniei, Franței, Statelor Unite și Uniunii Europene de la Chișinău și au solicitat sprijin pentru reîntregirea Țării.

,,Yes, we can”, ,,We have a dream” și ,,United States of Romania” au scris participanții la eveniment pe bannerele afișate în fața ambasadei SUA din Chișinău.

De asemenea, ,,EU integration through Reunification”, ,,Wir sind ein Volk” și ,,Keep calm and unite” au fost mesajele afișate în fața reprezentanței Uniunii Europene, a Germaniei și a Marii Britanii.

În plus, la sediul fiecărei ambasade a fost lăsată o scrisoare deschisă prin care s-a cerut recunoașterea dreptului populației din Republica Moldova de integrare în spațiul european prin unirea cu România.

,,Considerăm că este și în interesul țării dvs. ca Republica Moldova să se unească cu România în contextul în care pericolul izbucnirii unui conflict în zonă este mare, iar statul român ar putea aduce stabilitatea mult dorită la Dunăre și Nistru pentru NATO și UE”, se menționează în declarație.

La Ambasada României la Chişinău, manifestanții au depus un jurământ simbolic, de cinstire a Tricolorului și a Imnului Țării.

Coloana plină de steaguri tricoloare s-a format după ce în piață s-au întins hore, s-au cântat piese patriotice românești și s-au rostit discursuri.

,,Vrem curățenie la Chișinău. Valurile de arestări pentru acte de corupție ale mai multor persoane publice din România, miniștri, foști premieri, directori de instituții, reprezintă un exemplu pe care populația îl așteaptă implementat și în Republica Moldova”, a declarat Elena Podoleanu, de la Acțiunea 2012.

Reprezentantul Mișcării Civice Tinerii Moldovei, Anatol Ursu, a precizat că: ,,Politicienii nu se mai bucură de o imagine credibilă în rândul populației Republicii Moldova, astfel încât este datoria societății să înainteze aliaților săi naturali cererea de recunoaștere a singurei soluții viabile: Unirea cu România”.

Platforma Unionistă Acțiunea 2012, organizatoarea evenimentului, va continua manifestațiile stradale pentru unirea cu România pe 16 mai și 28 iunie.

Reamintim că la 27 martie 1918 Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România. Ulterior au urmat şi celelalte provincii românești – Ardealul, Crișana, Banatul, Maramureșul și Bucovina. Efectele Unirii au fost anulate la 28 iunie 1940, când Rusia a anexat din nou Basarabia, ca urmare a pactului secret Ribbentrop-Molotov.

tricolor10

tricolor9

tricoloe3

tricolor2

maretricoloratricolor5maretricolora

tricolor4