Connect with us

Politică

Diaspora a lansat nouă propuneri pentru asigurarea drepturilor alegătorilor de peste hotare

Publicat

pe

Reprezentanți ai diasporei au solicitat astăzi autorităților de la Chișinău să modifice prevederile Codului Electoral pentru asigurarea drepturilor politice pentru cei peste un milion de moldoveni care se află peste hotare.

Astfel, printr-un filmuleț video, prezentat la o conferință de presă, reprezentanții diasporei au solicitat  ca în Codul Electoral să apară noțiunea de alegător din diasporă, iar votul în diasporă să aibă loc timp de 2 zile,

De asemenea, cei din diasporă au cerut votarea atât cu pașaportul cât și cu buletinul, introducerea caracterului permanent pentru secțiile de votare de peste hotare, aprobarea de reguli clare pentru deschiderea de secții de votare suplimentare la cererea a cel puțin 300 de alegători sau acolo unde au votat mulți cetățeni la scrutinele trecute.

În plus, în fiecare secție de vot să fie minim 5000 de buletine de vot, iar contestațiile referitoare la încălcările electorale,precum și contestațiile privind asigurarea și solicitarea dreptului la vot să poată fi depuse de alegătorii din diaspora online prin intermediul paginii web a CEC-ului.

Ei au mai solicitat ca să fie respectată recomandarea Comisiei de la Veneția și să fie permisă finanțarea concurenților electorali și a partidelor politice de către cetățeni cu drept de vot din diasporă cu contribuții care să nu depășească 5 salarii medii pe an.

Moldovenii de peste hotare au remarcat și caracterul nereprezentativ și anti-democratic al sistemului electoral mixt într-un singur tur, aceștia au cerut anularea acestui sistem care favorizează Partidul Socialiștilor sau, cel puțin, introducerea turului doi.

Forțele pro-europene au fost îndemnate să se ralieze într-un singur bloc electoral pentru a evita dispersarea de voturi, favorabilă socialiștilor.

Potrivit lor, subiectul votului în diaspora ține de peste 1/3 dintre cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot, care au fost nevoiți să părăsească țara și care asigură supraviețuirea economică a acesteia prin transferuri de peste 1 miliard de dolari.

Fără a crea condiții pentru o participare largă a diasporei, alegerile nu vor fi reprezentative, au spus ei.

La finalul conferinței, avocații diasporei au informat despre mersul dosarului privind neasigurarea accesului la vot în cadrul alegerilor prezidențiale din 2016. Participanții au făcut referință și la concluziile Curții de Conturi care a constatat că în 2016, CEC nu a valorificat 4,9 mln lei, bani care erau mai mult decât suficienți pentru a deschide suficiente secții pentru alegătorii din diasporă.

Având în vedere că banii au fost bugetați, se poate de presupus că secțiile de votare suplimentarea nu au fost deschise intenționat.

Sergiu Gherman, fost consul onorific al Republicii Moldova în SUA, prezent la conferință, a făcut apel către autorități să dea curs inițiativei diasporei, iar către societatea civilă, partide politice și partenerii externi să susțină acest demers.

Valeriu Pașa a declarat că Asociația Comunitatea ”WatchDog.MD” a sintetizat propunerile diasporei într-un draft de proiect de lege, care va fi completat cu propunerile care vor mai veni și va fi publicat pentru consultări, apoi expediat Parlamentului.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Politică

Premierul Filip va propune repetat candidaturile Silviei Radu și Nicolae Ciubuc

Publicat

pe

De către

Premierul Pavel Filip susține că va înainta repetat candidatura Silviei Radu pentru funcția de ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, dar și pe cea a lui Nicolae Ciubuc la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, chiar dacă președintele Igor Dodon a anunțat că nu va semna decretele de numire a acestora, scrie Ziarul Național.

„Vom merge repetat cu aceste candidaturi. Dacă nu vor fi aprobate, atunci ne vom adresa Curții Constituționale. Prin intermediul suspendării, așa cum a mai fost, vom aproba acești miniștri. Îmi pare rău că așa se întâmplă. Ne-am dori o colaborare mai bună între instituțiile statului”, a spus Pavel Filip.

Premierul a subliniat că nu va renunța la cele două candidaturi, despre care Igor Dodon a afirmat că nu ar fi profesioniste.

„Îmi pare rău că s-a ajuns iar la un refuz. Din punctul meu de vedere, președintele trebuia să acționeze mai bine de data aceasta. Dânsul dă dovadă că nu respectă Constituția. Deja devine un exercițiu ridicol, pentru că a neglija prevederile Constituției nu este tocmai cea mai bună metodă”, a declarat astăzi premierul Filip la Bulboaca, unde a asistat la exerciţiul „Scutul de Foc 2018”.

Reamintim că președintele Igor Dodon a anunțat că nu va semna decretele de numire în funcție a celor doi candidați la funcțiile de ministru. El a declarat că a expediat o scrisoare premierului Pavel Filip prin care l-a informat că nu acceptă să numească cei doi candidați. Potrivit lui, pe fiecare segment trebuie să activeze persoane care „se pricep în acest domeniu”.

Citește mai departe

Politică

Andrian Candu a avut o întrevedere cu asistentul adjunct al președintelui Statelor Unite

Publicat

pe

De către

Președintele Parlamentului Andrian Candu a avut o întrevedere cu Fiona Hill, asistentul adjunct al președintelui SUA, director pentru Europa și Federația Rusă în Consiliul Național de Securitate.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului, oficialul american a subliniat importanța creșterii economice și a menționat nevoia asigurării unor alegeri libere și corecte în 2019.

Hill a salutat inițiativa instituirii unui Centru strategic de coordonare pentru Moldova, Georgia și Ucraina. În context, ea a punctat că este nevoie să lucrăm împreună pentru a stopa influența rusească în regiunea de Est a Europei.

La rândul său, Andrian Candu a comunicat despre acțiunile întreprinse pentru fortificarea cooperării trilaterale cu Ucraina și Georgia, schimbul de expertiză între cele trei țări pentru implementarea Acordului de Asociere cu UE, precum și despre proiectul legat de Centru Strategic de Coordonare. În context, el a vorbit despre normele din legislația media care vin să oprească propaganda.

De asemenea, președintele Parlamentului a vorbit despre reforma în sectorul financiar-bancar, care a adus stabilitate și vine să crească credibilitatea sistemului bancar.

Referindu-se la securitatea energetică, el a comunicat despre proiectele în derulare pentru diversificarea surselor de energie electrică și gaz. Andrian Candu a vorbit despre agenda de reforme, menționând că anumite elemente ce vizează implementarea nu țin de voința politică, ci de timpul necesar pentru ca normele adoptate să fie traduse în viață.

Președintele Parlamentului Andrian Candu se află într-o vizită în Statele Unite în calitate de vicepreședinte al Partidului Democrat din Moldova. Cheltuielile legate de această vizită nu sunt acoperite din bani publici.

Citește mai departe

Politică

Igor Dodon refuză să semneze decretele de numire a noilor miniștri. Reacția premierului Pavel Filip

Publicat

pe

De către

Președintele Igor Dodon refuză să semneze decretele de numire în funcție a celor doi candidați la funcțiile de ministru al sănătății, muncii și protecției sociale, precum și al agriculturii și industriei alimentare, propuși de Partidul Democrat. Anunțul a fost făcut miercuri seara la postul de televiziune NTV.

Șeful statului a precizat că a expediat o scrisoare premierului Pavel Filip prin care l-a informat că nu acceptă să numească cei doi candidați. Potrivit lui, pe fiecare segment trebuie să activeze persoane care „se pricep în acest domeniu”.

În ceea ce ține de candidatura Silviei Radu la funcția de ministru al Sănătății, Igor Dodon a menționat că deși aceasta are calități manageriale, așa cum spun democrații, ea nu are experiență în acest domeniu.

„Eu cred că fiecare trebuie să se ocupe de ceea ce se pricepe bine. Trebuie să înțelegi ce înseamnă paracetamol și aspirină și diferența dintre ele”, a spus șeful statului.

În ceea ce privește candidatul la funcția de ministru al agriculturii, Nicolae Ciubuc, președintele Dodon a relatat că a aflat de la producătorii agricoli că referitor la această persoană „ar exista probleme serioase legate de integritate”.

„Eu astăzi am refuzat acești doi candidați, dacă premierul va insista asupra acestora, noi ne vom expune poziția imediat, pentru a nu tărăgăna această situație”, a relatat Igor Dodon.

Pe de altă parte, premierul Pavel Filip a declarat pe pagina sa de Facebook că refuzul președintelui Igor Dodon de a accepta cele două candidaturi de miniștri propuse „este o nouă încălcare a Constituției, refuzul este argumentat ridicol și populist”.

„Din păcate, Republica Moldova este condusă de un președinte care încalcă frecvent Constituția, în funcție de interesele sale politicianiste, un președinte care își anulează de unul singur rolul instituțional pe care ar trebui să-l aibă. Ne vom adresa din nou Curții Constituționale pentru a solicita rezolvarea acestui blocaj instituțional pe care șeful statului încearcă să-l provoace”, a precizat premierul.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com