Connect with us

Politică

Diaspora a lansat nouă propuneri pentru asigurarea drepturilor alegătorilor de peste hotare

Publicat

pe

Reprezentanți ai diasporei au solicitat astăzi autorităților de la Chișinău să modifice prevederile Codului Electoral pentru asigurarea drepturilor politice pentru cei peste un milion de moldoveni care se află peste hotare.

Astfel, printr-un filmuleț video, prezentat la o conferință de presă, reprezentanții diasporei au solicitat  ca în Codul Electoral să apară noțiunea de alegător din diasporă, iar votul în diasporă să aibă loc timp de 2 zile,

De asemenea, cei din diasporă au cerut votarea atât cu pașaportul cât și cu buletinul, introducerea caracterului permanent pentru secțiile de votare de peste hotare, aprobarea de reguli clare pentru deschiderea de secții de votare suplimentare la cererea a cel puțin 300 de alegători sau acolo unde au votat mulți cetățeni la scrutinele trecute.

În plus, în fiecare secție de vot să fie minim 5000 de buletine de vot, iar contestațiile referitoare la încălcările electorale,precum și contestațiile privind asigurarea și solicitarea dreptului la vot să poată fi depuse de alegătorii din diaspora online prin intermediul paginii web a CEC-ului.

Ei au mai solicitat ca să fie respectată recomandarea Comisiei de la Veneția și să fie permisă finanțarea concurenților electorali și a partidelor politice de către cetățeni cu drept de vot din diasporă cu contribuții care să nu depășească 5 salarii medii pe an.

Moldovenii de peste hotare au remarcat și caracterul nereprezentativ și anti-democratic al sistemului electoral mixt într-un singur tur, aceștia au cerut anularea acestui sistem care favorizează Partidul Socialiștilor sau, cel puțin, introducerea turului doi.

Forțele pro-europene au fost îndemnate să se ralieze într-un singur bloc electoral pentru a evita dispersarea de voturi, favorabilă socialiștilor.

Potrivit lor, subiectul votului în diaspora ține de peste 1/3 dintre cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot, care au fost nevoiți să părăsească țara și care asigură supraviețuirea economică a acesteia prin transferuri de peste 1 miliard de dolari.

Fără a crea condiții pentru o participare largă a diasporei, alegerile nu vor fi reprezentative, au spus ei.

La finalul conferinței, avocații diasporei au informat despre mersul dosarului privind neasigurarea accesului la vot în cadrul alegerilor prezidențiale din 2016. Participanții au făcut referință și la concluziile Curții de Conturi care a constatat că în 2016, CEC nu a valorificat 4,9 mln lei, bani care erau mai mult decât suficienți pentru a deschide suficiente secții pentru alegătorii din diasporă.

Având în vedere că banii au fost bugetați, se poate de presupus că secțiile de votare suplimentarea nu au fost deschise intenționat.

Sergiu Gherman, fost consul onorific al Republicii Moldova în SUA, prezent la conferință, a făcut apel către autorități să dea curs inițiativei diasporei, iar către societatea civilă, partide politice și partenerii externi să susțină acest demers.

Valeriu Pașa a declarat că Asociația Comunitatea ”WatchDog.MD” a sintetizat propunerile diasporei într-un draft de proiect de lege, care va fi completat cu propunerile care vor mai veni și va fi publicat pentru consultări, apoi expediat Parlamentului.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Ministrul de Externe al Finlandei:„Susținem Republica Moldova și vrem să reușiți”

Publicat

pe

De către

Președintele Parlamentului Andrian Candu a avut astăzi o întrevedere cu Timo Soini, ministrul Afacerilor Externe al Finlandei, aflat în țara noastră într-o vizită de lucru.

Andrian Candu a subliniat că anul electoral în care suntem nu va avea impact asupra ritmului de implementare a schimbărilor promise oamenilor, iar consolidarea statului de drept, a sistemului democratic și continuarea luptei cu corupția rămân priorități în acțiunile planificate de guvernare pentru 2018.

La rândul său, Timo Soini a salutat cooperarea și munca în echipă a Parlamentului și Guvernului, fapt care în opinia lui a generat rezultate bune pentru țară în ultimii ani.

Potrivit ministrului Afacerilor Externe al Finlandei, calea aleasă de Republica Moldova nu este ușoară, dar continuarea reformelor va aduce beneficii țării.

„Finlanda susține Republica Moldova și vrem să reușiți”, a spus Timo Soini.

Părțile au discutat despre reformele derulate în Republica Moldova, proiectele care urmează să fie adoptat până la alegerile parlamentare și despre Asambleea parlamentară Moldova-Georgia-Ucraina, proiect ce vine să fortifice poziția celor trei state asociate UE în raport cu aspirațiile exprimate și amenințările cu care se confruntă.

Finlanda va prelua președinția UE în a doua jumătate a anului 2019, precum și a Consiliului de Miniștri ai Consiliului Europei în perioada noiembrie 2018 – mai 2019.

Citește mai departe

Politică

Ambasadorul agreat, Cristina Balan, a prezentat copiile scrisorilor de acreditare la Departamentul de Stat SUA

Publicat

pe

De către

Cristina Balan a prezentat copiile scrisorilor de acreditare în calitate de ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar agreat al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii şefului adjunct al Protocolului din cadrul Departamentului de Stat SUA, Katherine Henderson.

La întrevedere a participat Jorgan Andrews, asistentul adjunct a.i. al Secretarului de Stat pentru Europa şi Eurasia.

 În cadrul discuţiilor, au fost abordate subiecte ce vizează stadiul actual şi perspectivele dezvoltării relaţiilor bilaterale moldo-americane, fiind reconfirmat angajamentul comun pentru aprofundarea Dialogului Strategic RM – SUA şi a cooperării pe toate filierele.

Ambasadorul agreat al Republicii Moldova a prezentat acţiunile care sunt planificate pentru perioada următoare în cooperarea cu SUA şi a asigurat Departamentul de Stat de întreaga sa determinare şi a Ambasadei Republicii Moldova la Washington de a contribui la dinamizarea relaţiilor moldo-americane, exprimând speranţa într-o bună colaborare cu Administraţia SUA.

Katherine Henderson şi Jorgan Andrews i-au urat succes ambasadorului agreat Cristina Balan în exercitarea mandatului şi au asigurat-o de sprijinul deplin al părţii americane în realizarea obiectivelor orientate spre consolidarea cooperării bilaterale.

Citește mai departe

Politică

Republica Moldova și Canada au semnat Acordul privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor

Publicat

pe

De către

Republica Moldova și Canada au semnat Acordul privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor (FIPA). Documentul a fost semnat la Ottawa de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, și ministrul canadian pentru Comerț Internațional, François-Philippe Champagne.

Potrivit lui Tudor Ulianovschi, semnarea Acordului FIPA este o realizare semnificativă în relațiile moldo-canadiene și reprezintă un semnal puternic pentru mediul de afaceri din ambele țări privind deschiderea noilor oportunități pentru inițierea și realizarea proiectelor investiționale, utilizând platformele economice existente în Republica Moldova și Canada.

Pe parcursul ultimilor ani Guvernul Republicii Moldova a implementat un set de strategii, care au permis crearea unui mediu atractiv pentru  investitori, în special zonele economice libere, parcurile industriale și IT, care a permis realizarea cu succes a proiectelor. Consider că Acordul FIPA este o undă verde pentru companiile din Canada, pentru a fi prezenți pe piața moldovenească și a dezvolta afaceri”, a subliniat Tudor Ulianovschi.

Semnarea Acordului privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor a fost salutată și de ministrul canadian, François-Philippe Champagne, care a accentuat că acest document transmite un semnal puternic atât Republicii Moldova, cât și întregii regiuni despre deschiderea Canadei pentru cooperare.

Astăzi, când cooperarea bilaterală între cele două țări a cunoscut o dezvoltare avansată, Canada și Republica Moldova manifestă, astfel, dorința de a-și uni eforturile pentru promovarea unui comerț bilateral în baza principiilor mondiale de comerț”, a declarat ministrul Champagne.

Tudor Ulianovschi și François-Philippe Champagne au discutat posibilitățile extinderii colaborării comercial-economice între două state, valorificând oportunitățile Acordului de liber schimb semnat între Canada și UE, precum și de Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător Republica Moldova – Uniunea Europeană.

La finalul discuției, ministrul Champagne a acceptat invitația lui Tudor Ulianovschi de a efectua o vizită de lucru în Republica Moldova.

Citește mai departe