Ampla manifestare de Ziua Europei la Chisinau

Moldova.ORG – Partidul Naţional Liberal (PNL) din R. Moldova a reunit de Ziua Europei, 9 mai 2008, sub drapelul Uniunii Europene (UE), mai multe formaţiuni politice de orientare proeuropeană şi uniuni de creaţie. Manifestarea, care s-a desfăşurat în scuarul Operei Naţionale, a debutat cu imnul UE şi cel al PNL – piesa „Liberta”. Cei aproximativ 2000 de manifestanţi au purtat însemne disctinctive naţionale şi europene – panglici tricolor, drapele ale UE şi ale statelor membre ale UE şi NATO, elemente ale atributicii partidelor prezente la manifestare: Alianţa Moldova Noastră (AMN), Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Mişcarea Acţiunea Europeană (MAE).

În cuvântul de inaugurare a acţiunii, moderatorii Diana Crudu şi Vadim Cheptănaru, reprezentanţii organizaţiei de tineret a PNL, au salutat prezenţa AMN, PLDM, MAE, Forul Democrat al Românilor, Uniunea Jurnaliştilor. „Noi, românii şi alogenii din R.Moldova, vrem să fim egali în drepturi cu cetăţenii europeni, cu românii din România, cu bulgarii din Bulgaria, cu ungurii din Ungaria, cu letonii, estonii şi lituanienii, cu care am pornit împreuna pe acelaşi drum spre Europa în anul 1991. Pentru ca să edificăm un stat de drept, să ne dobândim libertatea şi independenţa, pentru a ne primi în familia europeană!”, şi-au exprimat crezul tinerii naţional liberali.

Veteranii de război, ai Armatei Române şi ai Armatei Sovietice, Igor Burca şi Valerian Gurschi, solidari cu opţiunile europene ale manifestanţilor, şi-au exprimat speranţa ca basarabenii-participanţi la război să fie trataţi în mod egal de autorităţile statului. În opinia veteranilor, un lucru este cert: viitorul nostru este în Uniunea Europeană.

Referindu-se la semnificaţia Zilei Europei, Vitalia Pavlicenco, preşedintele PNL, iniţiatorul şi organizatorul manifestării de astăzi, a declatar că după cel de-al doilea război mondial, actuala R. Moldova şi România, au rămas aproape jumatate de secol sub regim comunist. „Astăzi, România e membru al NATO şi al UE. R. Moldova ar putea deveni – prin opţiunea populaţiei în favoarea politicienilor de orientare proeuropeană – un stat prosper şi stabil care, ajutat, în primul rând de România, şi-ar realiza mai repede vocaţia de stat european”.

„Europa ne-a unit şi ne va uni şi în continuare pentru a instraura democraţia în R.Moldova şi a ne integra în Uniunea Europenă” – acest deziderat s-a făcut auzit şi în alocuţiunile reprezentantilor PLDM – Vladimir Filat, MAE – Anatol Petrencu, AMN – Vasile Cosarciuc, Forul Românilor – Nicolae Dabija şi Andrei Vartic, UJM – Valeriu Saharneanu.

Manifestarea dedicată Zilei Europei a fost însoţită şi de un recital susţinut de tinerii interpreţi Ştefănel Roşcovan şi Laura Jitariuc (Grigoriopol), ansamblul folcloric din Durleşti, corul de băieţi de la liceul „Prometeu” şi îndrăgita interpretă de muzică populară, Maria Sarabas. În final, s-a dat citirii o declaraţie comună în vederea necesităţii unificării forţelor de orientare proeuropeană. Participanţii la manifestare au încins, în mod simbolic, „Hora Unirii”. – Moldova.ORG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.