Connect with us

Economie

Curtea de Conturi: 20,8 MILIARDE lei au fost gestionaţi cu abateri în 2016

Curtea de Conturi a identificat în 2016 abateri și nereguli uriașe, atât în gestionarea fondurilor publice, inclusiv a patrimoniului public, cât și în raportarea financiară, valoarea acestora însumând circa 20,8 miliarde lei, a anunţat joi, 20 aprilie, președintele CCRM, Veaceslav Untila.

Potrivit lui, în anul 2016 Curtea de Conturi a aprobat 38 de rapoarte de audit, fiind cuprinse 575 de entități publice. De asemenea, trei misiuni de audit au fost efectuate la solicitarea Parlamentului și altele opt – urmare a angajamentelor internaționale.

Veaceslav Untila a spus că cele mai mari abateri au fost depistate la Ministerul Finanțelor – 6 miliarde, administrația municipiului Chișinău – 4 miliarde şi în administrația autonomiei găgăuze – 1,6 miliarde.

Curtea de Conturi a înaintat, pe parcursul perioadei de raportare, 1379 de cerințe și recomandări, al căror termen de executare începe, în mare parte, din a doua jumătate a anului 2017 sau în anul 2018.

”Anul trecut, în cadrul misiunilor de audit, s-a pus accentul pe abordarea sistemică a misiunilor de audit,fapt ce a determinat identificarea, la scara întregii țări, a unor abateri și nereguli uriașe, atât în gestionarea fondurilor publice, inclusiv a patrimoniului public, cât și în raportarea financiară, valoarea lor însumând circa 20,8 miliarde lei, dar și majorarea numărului  entităților auditate, de 1,6 ori față de anul 2014”, a spus preşedintele CCRM.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Economie

Coreea intenționează să lanseze în Moldova proiecte în domeniul energiei inteligente şi eficienței energetice

Lansarea unor proiecte în domeniul energiei inteligente, eficienței energetice și tehnologiilor informaționale au fost subiectul discuție în cadrul întrevederii de astăzi a reprezentanților Ministerului Economiei și Infrastructurii cu Yang Goo LEE, ambasador al Republicii Coreea în Republica Moldova, cu reședința la Kiev.

Ambasadorul Yang Goo LEE a apreciat reformele Guvernului Republicii Moldova și rezultatele obținute în scopul creării unui mediul de afaceri favorabil pentru investitorii străini și oamenii de afaceri.

Astfel, a exprimat disponibilitatea părții coreene de a împărtăși experiență sa în domeniul eficienței energetice. În acest sens, a fost discutată oportunitatea lansării unui proiect-pilot în domeniul energiei inteligente (smart grid), precum și alte proiecte comune în domeniul eficienței energetice și tehnologiilor informaționale.

De asemenea, ambasadorul Yang Goo LEE a propus organizarea unui Forum de Afaceri Bilateral în anul 2018 pentru a valorifica oportunitățile oferite de ambele state și facilitarea cooperării între agenți economici din Moldova și Coreea.

În cadrul întrevederii, Alexandra Popa, șef al Direcției Cooperare Economică Internațională, a solicitat suportul Ambasadei Republicii Coreea în Republica Moldova pentru facilitarea negocierilor pe marginea Acordurilor între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Coreea privind cooperarea economică, privind promovarea şi protejarea reciprocă a investițiilor, precum și Convenției pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit şi pe proprietate.

Toate documentele Acordului și Convenției se află la examinare la partea coreeană.

Conform informației prezentate de Camera Înregistrării de Stat, în Republica Moldova activează 7 întreprinderi cu capital coreean, cu investiții în valoare de 506,6 mii lei.

Volumul comerțului exterior între Republica Moldova și Republica Coreea în ianuarie – august 2017 s-a majorat cu 15,53% și a însumat 17 mil. USD, urmare creșterii importului de mărfuri din Coreea. Exportul în perioada menționată a scăzut cu 9 % și a constituit 235 mii dolari SUA. Importul de mărfuri a înregistrat 16,73 mil. dolari SUA și s-a majorat cu 16 la sută față perioada similară din 2016.

Citește mai departe

Economie

Benzina şi motorina se scumpesc!

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a majorat marţi, 31 octombrie, prețul plafon la benzină şi la motorină. Prețul plafon la carburanți a fost stabilit pentru următoarele două săptămâni.

Astfel, pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 a fost stabilit preţul maxim de 17,13 lei în comparaţie cu preţul actual de 16,97 lei. Un litru de motorină va costa 15,26 lei comparativ cu 15,18 lei din ultimele două săptămâni.

În comparație cu ultimele două săptămâni, prețul pentru un litru de benzină va crește cu 16 bani, iar pentru motorină – cu 8 bani.

Prețurile plafon intră în vigoare de miercuri, , 1 noiembrie, și vor fi valabile până pe 14 noiembrie.

Potrivit Metodologiei ANRE, la fiecare 14 zile calendaristice, în ziua de marți, stabilește prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat și le publică pe pagina sa web până la ora 13.00.

Prețurile plafon au la bază patru componente principale: cotațiile medii Platts pentru benzină; costurile de tranzacționare aferente operațiunii de import, inclusiv costurile de transport și de asigurare; cota accizelor și cota taxei pe valoarea adăugată, aplicate în conformitate cu Codul Fiscal al Republicii Moldova, și marja comercială specifică care cuprinde valoarea cheltuielilor și profitul companiilor petroliere.

Citește mai departe

Economie

Fact Check: Pe cine avantajează subvenționarea fiecărui loc nou de muncă?

Cine va beneficia de noua iniţiativă a Guvernului: întreprinderile mari sau cele mici şi mijlocii?

Începând cu anul 2018, fiecare loc de muncă nou creat va fi subvenționat cu 40 de mii de lei. Ministrul Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmîc spune că astfel va crește competitivitatea la nivel de țară.

Pe de altă parte, fostul ministrul al Finanţelor Veaceslav Negruţă declară că de noua iniţiativă vor beneficia reţelele de supermarketuri sau rezidenţii din zonele cu regim fiscal special, şi nu întreprinderile mici şi mijlocii care mai au curajul să activeze acasă.

Încurajează sau nu acest proiect întreprinderile mici și mijlocii sau este încă o lege care facilitează dezvoltarea celor mari?

Citește mai departe

Ultimile Știri

Externe16 minute în urmă

Sergiu Lucinschi a fost condamnat la 3 ani închisoare cu suspendare

Sergiu Lucinschi, fiul fostului președinte al Republicii Moldova, a fost condamnat de Curtea de Apel București la 3 ani închisoare...

Politică2 ore în urmă

Unioniștii îndeamnă chișinăuienii să nu participe la referendumul anti-Chirtoacă din 19 noiembrie

Unioniștii de la Asociația „UNIREA – ODIP” îndeamnă chișinăuienii să nu participe la referendumul local din 19 noiembrie pentru demiterea...

Social2 ore în urmă

Înainta spre linia de frontieră. Un moldovean cu interdicție de intrare în Ucraina, prins în zona de frontieră

Un cetățean al R. Moldova este documentat de polițiștii de frontieră din Giurgiulești pentru tentativa trecerii ilegale a frontierei moldo-ucrainene.

Social2 ore în urmă

Patru reţinuţi: un fost şi un actual poliţist, un avocat şi o contabilă, cercetaţi într-un dosar de trafic de influenţă

Patru persoane au fost reţinute de procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA în cadrul unui dosar de trafic de influenţă. Este...

Diverse4 ore în urmă

A fost lansat un site dedicat referendumului din 19 noiembrie

La Chișinău a fost lansat astăzi un site special dedicat referendumului din 19 noiembrie de demitere a Primarului capitalei –...

Social4 ore în urmă

Impact surprins de camerele de supraveghere: un tânăr- lovit de un microbuz pe trecerea de pietoni

Un şofer de microbuz este cercetat penal pentru tamponarea unui tânăr pe trecerea de pietoni.

Externe5 ore în urmă

O bancă a virat din greşeală 25 milioane de dolari în contul unei avocate. Ce a făcut femeia

O avocată din Australia a avut o surpriză de 25 de milioane de dolari, atunci când şi-a verificat contul. Femeia...

Advertisement

Opinii