Curtea de Conturi a identificat în 2016 abateri și nereguli uriașe, atât în gestionarea fondurilor publice, inclusiv a patrimoniului public, cât și în raportarea financiară, valoarea acestora însumând circa 20,8 miliarde lei, a anunţat joi, 20 aprilie, președintele CCRM, Veaceslav Untila.

Potrivit lui, în anul 2016 Curtea de Conturi a aprobat 38 de rapoarte de audit, fiind cuprinse 575 de entități publice. De asemenea, trei misiuni de audit au fost efectuate la solicitarea Parlamentului și altele opt – urmare a angajamentelor internaționale.

Veaceslav Untila a spus că cele mai mari abateri au fost depistate la Ministerul Finanțelor – 6 miliarde, administrația municipiului Chișinău – 4 miliarde şi în administrația autonomiei găgăuze – 1,6 miliarde.

Curtea de Conturi a înaintat, pe parcursul perioadei de raportare, 1379 de cerințe și recomandări, al căror termen de executare începe, în mare parte, din a doua jumătate a anului 2017 sau în anul 2018.

”Anul trecut, în cadrul misiunilor de audit, s-a pus accentul pe abordarea sistemică a misiunilor de audit,fapt ce a determinat identificarea, la scara întregii țări, a unor abateri și nereguli uriașe, atât în gestionarea fondurilor publice, inclusiv a patrimoniului public, cât și în raportarea financiară, valoarea lor însumând circa 20,8 miliarde lei, dar și majorarea numărului  entităților auditate, de 1,6 ori față de anul 2014”, a spus preşedintele CCRM.