Conducerea Moldova-Agroindbank, acuzată de către unul din noii acționari

Unul din noii acţionari ai Băncii Moldova-Agroindbank, compania ”Diarstamia Management Limited” acuză conducerea băncii că-i limitează drepturile şi că a provocat în mod intenţionat scandalul legat de tranzacţiile cu acţiuni din ultima perioadă de timp.

Reprezentantul companiei, Vitali Chebanu, a declarat joi într-o conferinţă de presă că a procurat cele 4,99% din acţiuni de la un grup sloven, iar tranzacţia a fost perfect legală şi transparentă. Cu toate acestea, când s-a prezentat la bancă, nu i s-a permis accesul la documentele financiare, ba mai mult, instituţia a difuzat un comunicat de presă în care a vorbit despre ”un nou atac raider asupra băncii”

”Nu este vorba de niciun atac raider. Există acordul vânzătorului şi al cumpărătorului. Insinuările nu sunt la locul lor. Scopul este să nu permită accesul noului acţionar la documentele financiare, obţinerea de dividente şi să beneficieze de alte drepturi pe care le are conform legii”, a declarat Chebanu,citat de Hotnews.md.

În acest context, atât compania Diarstamia Management Limited”, cât şi alţi acţionari au decis organizarea unei adunări extraordinare a acţionarilor în care va fi discutată inclusiv chestiunea privind schimbarea managerului băncii.

Actuala conducere a reacţionat extrem de negativ la apariţia noilor acţionari şi le-a lezat drepturile, astfel că ei nu au acces nici la un document financiar al băncii şi nu li se permite să participe la dezvoltarea acesteia. În plus, deşi în prezent Moldova-Agroindbank este una din cele mai mari bănci din Moldova, dezvoltarea acesteia a stagnat în ultimii ani, a declarat Chebanu.

El a anunţat că intenţionează să atragă noi investiţii pentru dezvoltarea băncii Moldova-Agroindbank.

Amintim că Moldova-Agroindbank a emis recent un comunicat de presă prin care a anunţat că începînd cu februarie 2013, banca, organele de conducere ale acesteia, precum şi acţionarii băncii, ar fi devenit ţinta unor noi acţiuni frauduloase.

Pe de altă parte, noi acţionari ai băncii au adresat o scrisoare Băncii Naţionale a Moldovei în care îi solicită să intervină imediat în situaţia creată pentru a preveni furturile de la bancă şi devalorizarea acţionară. ”Conducerea MAIB evită să dea explicaţii acţionarilor, ignorând cerinţele legitime de transparenţă în principiile şi metodele de conducere actuale şi strategice. Potrivit informaţiilor noastre, banca este implicată în mod sistematic în acte de spălare de bani în volume destul de mari, fapt ce pune în pericol reputaţia instituţiei şi imaginea sa pe piaţa internaţională”, se menţionează în scrisoare.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.