Connect with us

Politică

Cecilia Malstrom: „UE examinează majorarea cotelor la export pentru agenții economici din R.Moldova”

Publicat

pe

Uniunea Europeană examinează majorarea cotelor la export pentru agenții economici din Republica Moldova. Declarația a fost făcută de Comisarul european pentru comerț, Cecilia Malstrom, în cadrul unei întrevederi de lucru la Geneva cu ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi.

Comisarul european, Cecilia Malstrom, a subliniat imperativitatea alinierii amendamentelor legislației naționale în domeniul comerțului la cerințele și principiile sistemului mondial de comerț, stipulate în cadrul acordurilor internaționale ale Organizației Mondiale a Comerțului.

Oficialul european a invitat Republica Moldova să participe în luna septembrie, la Bruxelles, împreuna cu Georgia și Ucraina, la reuniunea de evaluare a prevederilor Acordurilor de Liber Schimb, semnate de către UE cu statele din cadrul Parteneriatului Estic.

„Diversificarea exportului, liberalizarea comerțului  și consolidarea economiei Republicii Moldova va crea premizele necesare dezvoltării climatului investițional al țării noastre, ceea ce va accelera dialogul politic și va asimila alinierea la standardele și valorile Uniunii Europene”, a menționat Ministrul Tudor Ulianovschi.

Ministrul Ulianovschi a pledat pentru majorarea cotelor la exporturile pe piaţa Uniunii Europene a anumitor produse agricole, precum merele, strugurii și diverse produse de origine animalieră.

Totodată, interlocutorii au abordat problematica reformelor în sistemul sanitar și fito-sanitar, eliberarea certificatelor SPS pentru agenții economici ai țării noastre care intenționează să extindă operațiunile de export către statele Uniunii Europene, precum și prevederile cadrului  normativ al reglementării comerțului la nivel național.

Ministrul Ulianovschi a prezentat Comisarului european pentru comerț, elementele revitalizării activității UNCTAD (Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare), precum și rezultatele întrevederilor avute cu înalții oficiali ONU de la New York în contextul sporirii vizibilității acestei organizații internaționale ONU în dezvoltarea politicilor comerciale globale.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Curtea Constituţională a declarat constituțională ultima modificare a Codului Audiovizualului

Publicat

pe

De către

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a declarat astăzi constituțională ultima modificare a Codului audiovizualului, operată în decembrie 2017 de Parlamentul Republicii Moldova. La originea cauzei s-a aflat o sesizare depusă de către președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care a considerat că această modificare a Codului ar contraveni mai multor articole din Constituție, printre care și dreptului la libera exprimare.

Deși președintele Igor Dodon nu a fost de acord cu aceasta, Curtea a spus că modificarea poate contribui la contracararea operațiunilor de informare ostilă împotriva societății Republicii Moldova, precum și la asigurarea informării corecte a cetățenilor săi.

Curtea a constatat că aceste scopuri pot fi subsumate cel puțin următoarelor scopuri legitime generale prevăzute de articolul 54 alin. (2) din Constituție: asigurarea securității naționale și protejarea drepturilor altor persoane.

Reamintim că prin legea de modificare a Codului audiovizualului este permisă transmisia programelor de televiziune şi radio cu conţinut informativ, informativ-analitic, militar şi politic doar din statele care au ratificat Convenţia europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră, dar și din statele Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii și din Canada.

Aceste schimbări au fost introduse în Legea audiovizualului, urmărindu-se realizarea scopului securității informaționale.

Citește mai departe

Politică

Socialiștii protestează în fața Curții Constituționale. Aceștia scandează „Vrem dreptate”, „Moldova-stat de drept”// VIDEO

Publicat

pe

De către

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova organizează o acțiune de protest în fața Curții Constituționale, unde astăzi se va examina o sesizare a șapte deputați ai Partidului Liberal care pretind că obligativitatea utilizării limbii ruse, dar și traducerea documentelor și actelor publice în această limbă ar contraveni Constituției.

Socialiștii scandează „Vrem dreptate”, „Moldova-stat de drept”, numindu-i pe liberali „barbari de dreapta”.

PSRM a declarat că, condamnă inițiativa Partidului Liberal privind legile care reglementează statutul limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică, catalogând-o drept„ o provocare iresponsabilă din partea partidului agonizat al lui Mihai Ghimpu”, se arată într-o declarație a formațiunii.

Potrivit socialiștilor, liberalii încearcă să acapareze atenția datorită răspândirii în societatea noastră „a urii și a intoleranței etnice, provocând conflictele cu tentă etnică”.

„ Statutul limbii moldovenești și statutul limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică este baza unui consens național, a stabilității civile în societatea noastră multietnică. Garanția conservării, dezvoltării și funcționării limbii ruse și a altor limbi în țara noastră este prevăzută în Constituția Republicii Moldova. Orice încercare de a schimba această lege și de a ignora principiile unui consens național va duce la destabilizarea societății, care poate duce la consecințe imprevizibile”, se arată în declarația PSRM.

Partidul Socialiștilor a declarat că susține inviolabilitatea tuturor prevederilor Legii privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv dispoziția privind statutul limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică.De asemenea, socialiștii au făcut un apel către toate forțele politice și civice de a se uni și „de a proteja pacea interetnică”.

De notat că în sesizarea depusă, deputații Partidului Liberal susțin că includerea limbii ruse în cerințele prevăzute de cele cinci legi contestate ar încălca dreptul la egalitate al tuturor cetățenilor în fața legii, așa cum etnia rusă ar constitui doar 4% din populația Republicii Moldova (conform datelor ultimului recensământ publicat), iar în acest fel obligativitatea utilizării limbii ruse instituie un tratament diferențiat pentru vorbirea celorlalte limbi minoritare.

Potrivit autorilor sesizării, „niciun act internațional din domeniul protecției drepturilor persoanelor care aparțin minorităților naționale nu consacră dreptul de a comunica cu autoritățile publice în altă limbă decât cea oficială/oficiale, excepție fiind zonele locuite tradițional sau în număr substanțial de astfel de persoane, unde, în anumite condiții, în relațiile cu autoritățile publice poate fi utilizată limba minoritară”.

De asemenea, deputații liberali semnalează că aceste legi ar încălca dreptul cetățenilor consacrat în Constituție privind păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității lor etnice, culturale și lingvistice.

Citește mai departe

Politică

ZdG: Cu ce avere vine Andrei Năstase la Primărie

Publicat

pe

De către

Andrei Năstase, noul primar ales al municipiului Chişinău, locuiește într-un imobil de lux din or. Codru, mun. Chișinău. Oficial, conform actelor cadastrale, imobilul aparţine mamei sale pensionare. Politicianul spune că a înscris casa pe numele mamei sale pentru a se proteja de „regimul” cu care luptă, scrie Ziarul de Gardă.

Potrivit declarației de avere depusă recent la Comisia Electorală Centrală (CEC), Năstase declară că, în 2017, nu a obţinut niciun venit din activitatea profesională. În schimb, acesta a obţinut 35 de mii de euro din vânzarea unui automobil, iar soţia şi copiii săi, care locuiesc în Germania, au adunat, în 2017, alte 77 de mii de euro din salariu și indemnizații.

Cele „10 case” ale lui Năstase

Noul primar ales, Andrei Năstase, locuieşte într-un imobil din orașul Codru, din componența municipiului Chişinău. Oficial, conform datelor cadastrale, imobilul valorează 2,23 milioane de lei şi are o suprafaţă de 156 m.p., fiind dată în exploatare în 2014. Casa este însă înregistrată pe numele mamei sale, Anna, de 79 de ani, care locuieşte în satul ei de baştină, Mândreşti, Teleneşti.

„Când am început să-mi construiesc casa, era o perioadă foarte tulbure, când m-am luat la luptă cu acest regim care, pe de o parte, îşi zicea pro-european, iar pe de altă parte, jefuia oamenii, îi deposeda de afaceri. Atunci am zis că, dacă ies în spaţiul public şi mă bat cu ei, atunci trebuie să mă protejez. N-am făcut nimic altceva decât să mă protejez şi mi-am protejat ceea ce aveam mai scump – casa familiei mele”, explică Năstase de ce a înscris casa pe numele mamei sale pensionare.

Deşi în declaraţia cu privire la venituri şi proprietate depusă în 2016 la Comisia Electorală Centrală (CEC) liderul PPDA indica 10 construcţii la categoria „case de locuit”, în realitate, Năstase este proprietarul sau co-proprietarul a doar 3 case, celelalte 7 fiind construcţii accesorii şi anexe.

Astfel, pe lângă casa de la Codru, în care locuieşte, Năstase este şi proprietarul casei părinteşti de la Mândreşti, care i-a fost lăsată drept moştenire cu toate anexele sale.

De asemenea, familia lui Năstase a primit drept moştenire și 2/3 din casa părinţilor soţiei sale, din Bubuieci, mun. Chişinău.

Veniturile familiei Năstase în 2017

Conform declaraţiei de avere şi interese personale depusă la CEC pe 3 aprilie 2018, Andrei Năstase nu a avut niciun venit de la locul de muncă în 2017, acesta declarând anterior că, odată cu intrarea în politică, şi-a suspendat licenţa de avocat. În schimb, Năstase declară că a obţinut 35 de mii de euro din vânzarea unui Mercedes pe care-l avea în proprietate. Totodată, soţia acestuia, Angela, care locuieşte împreună cu copiii familiei Năstase în Germania, a avut, în 2017, un venit anual de 63 584 de euro de la o companie germană.

Textul integral al investigației poate fi citit AICI.

Citește mai departe