Connect with us

Economie

Carburanții au scos scântei în Parlament. Voronin:„Trebuie să îi mulțumim lui Ghimpu”. Ghimpu: „Nu ați dormit noaptea?”

Publicat

pe

Discuții aprinse și replici acide au avut loc astăzi la începutul ședinței Parlamentului, după ce fracțiunea PL a propus audierea șefului ANRE în Parlament în urma scumpirii considerabile a carburanților.

Astfel, deputata liberală, Alina Zotea, a solicitat audierea șefului ANRE, în urma majorării fără precedent a tarifelor pentru carburanți”. Deputata a explicat că scumpirea benzinei și a motorinei va genera scumpirea în lanț la toate produsele și serviciile, iar agricultorii vor fi cei mai afectați.

„Acest lucru va duce la majorarea în lanț la toate categoriile de produse și servicii. În societate au apărut deja îndemnuri de a organiza acțiuni de protest. Cel mai mult vor fi afectați agricultorii din țară. Aceast lucru va duce la majorarea produselor alimentare”, a argumentat Zotea.

În replică, deputatul PCRM, Vladimir Voronin, a acuzat PL că s-ar face face vinovat de această scumpire. În special, Voronin a spus că președintele PL Mihai Ghimpu, când a exercitat funcția de președinte interimar al țării, ar fi permis ridicarea plafonului de vârstă  la importul automobilelor.

„12 ore a exercitat funcția de președinte și a emis decizia ca să fie scos pragul de import al automobilelor conform limitei de vârstă. Ați făcut din Moldova „metalalom” (n.r fier uzat)”, a menționat Voronin.

Declarația comunistului a fost imediat comentată de președintele PL Mihai Ghimpu, care a spus că nu președintele țării ia o astfel de decizie, ci Parlamentul.

„Ați avut un președinte care habar nu avea ce înseamnă legea. Ceea ce ziceți dvs hotărăște Parlamentul, da nu președintele prin decret. Halal de funcția de opt ani pe care ați avut-o. Toată sala râde de dumneavoastră. Vă referiți la niște aiureli, pe care azi noapte le-ați visat”, i-a spus Ghimpu.

„Nu ați dormit astă noapte? Ce s-a întâmplat cu dvs?”, a întrebat vădit iritat liberalul.

Inițiativa liberalilor a fost susținută de deputații PLDM, dar și cei de ai PSRM, doar că aceștia au cerut și audierea ministrului Economiei.

Astfel, deputații liberal-democrați au menționat că, deși ANRE este un regulator independent, iar Parlamentul nu are dreptul să se implice în activitatea acestuia, discutarea subiectului ar permite să fie făcută o analiză profundă a situației în domeniu, iar în caz de necesitate s-ar putea interveni și cu inițiative legislative de îmbunătățire a cadrului legal în acest sens.

Deputații socialiști au  precizat că scumpirea carburanților are loc aproape în permanență cu începere din luna februarie. Potrivit lor, în această perioadă prețul la benzină și motorină a crescut cu doi lei, iar în acest  caz este necesar de analizat încă o dată componentele principale ce stau la formarea prețurilor plafon la benzină și motorină.

În final, propunerea liberalilor a fost respinsă de majoritatea parlamentară.

De notat că, ulterior, Guvernul a anunțat că premierul Pavel Filip a solicitat astăzi ANRE lămuriri în ceea ce privește evoluția prețurilor la carburanți și ultimele majorări de tarife.

Mai mult, premierul a propus conducerii ANRE să analizeze suspendarea ultimei decizii privind prețurile la carburanți până la clarificarea condițiilor în care aceasta s-a produs.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Economie

Premierul cere lămuriri privind scumpirea carburanților. Pavel Filip propune suspendarea deciziei ANRE

Publicat

pe

De către

Premierul  Pavel Filip a solicitat astăzi ANRE lămuriri în ceea ce privește evoluția prețurilor la carburanți și ultimele majorări de tarife. Mai mult, premierul a propus conducerii ANRE să analizeze suspendarea ultimei decizii privind prețurile la carburanți până la clarificarea condițiilor în care aceasta s-a produs.

„Chiar dacă Guvernul nu are atribuții prin care poate influența în vreun fel formarea preturilor la carburanți, prim-ministrul consideră că este important ca orice majorare de tarife să aibă motivații bine argumentate, iar acestea să fie explicate populației în condiții de maximă transparență”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Premierul Pavel Filip a cerut, totodată, Ministerului Economiei sa vină cu propuneri de îmbunătățire a legislației în ceea ce privește asigurarea unei mai mari transparențe în procesele de formare a prețurilor.

De asemenea, premierul intenționează să convoace pentru zilele următoare o întâlnire cu operatorii din piața de carburanți.

Reamintim căAgenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a majorat marţi, 29 mai, prețul plafon la benzină şi motorină. Începând de miercuri, 30 mai, prețul benzinei s-a majorat cu 64 de bani, iar al motorinei cu 66 de bani.

Astfel, pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 a fost stabilit preţul maxim de 19,79 lei, cu 64 bani mai mult decât cel stabilit anterior. Motorina va costa cel mult 17,75 lei, comparativ cu 17,09 lei până acum.

Citește mai departe

Economie

Noi scumpiri! Prețurile la benzină și motorină se majorează

Publicat

pe

De către

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a majorat marţi, 29 mai, prețul plafon la benzină şi motorină. Prețul plafon la carburanți a fost stabilit pentru următoarele două săptămâni.

Astfel, pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 a fost stabilit preţul maxim de 19,79 lei, cu 64 bani mai mult decât cel stabilit anterior. Motorina va costa cel mult 17,75 lei, comparativ cu 17,09 lei până acum.

Începând de miercuri, 30 mai, prețul benzinei se va majora cu 64 de bani, iar al motorinei cu 66 de bani.

Prețurile plafon intră în vigoare de miercuri, 30 mai, și vor fi valabile până pe 12 iunie.

Potrivit Metodologiei ANRE, la fiecare 14 zile calendaristice, în ziua de marți, stabilește prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat și le publică pe pagina sa web până la ora 13.00.

Prețurile plafon au la bază patru componente principale: cotațiile medii Platts pentru benzină; costurile de tranzacționare aferente operațiunii de import, inclusiv costurile de transport și de asigurare; cota accizelor și cota taxei pe valoarea adăugată, aplicate în conformitate cu Codul Fiscal al Republicii Moldova, și marja comercială specifică care cuprinde valoarea cheltuielilor și profitul companiilor petroliere

Citește mai departe

Economie

Ministrul Gaburici a călătorit cu microbuzul spre Logănești. A scos din birouri pe șefi ai instituțiilor de transport

Publicat

pe

De către

Ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici, a vizitat raionul Hîncești, unde a verificat cum decurg lucrările de renovare a drumurilor în cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova”. Mai exact, ministrul a inspectat câteva porțiuni de drum din municipiul Hîncești, dar și drumul local din Logănești, care se află în proces de reabilitare.

„Se muncește pe întreg teritoriul țării. Astăzi avem 22 de tronsoane finalizate și peste 70 în lucru. Procesul de reabilitare a drumurilor este monitorizat cu atenție, astfel încât să fie respectați termenii stabiliți, asigurând în același timp calitatea lucrărilor. Cetățenii așteaptă drumuri bune”, a punctat ministrul Gaburici.

Împreună cu șefii instituțiilor responsabile de transport, Chiril Gaburici a inspectat Gara auto din Hîncești, a călătorit cu microbuzul spre localitatea Logănești și a discutat cu pasagerii.

„Cel mai bine problemele se văd în proces. Nu am venit singur nici de data aceasta. Am scos din birouri pe șeful Gărilor și Stațiilor Auto, șeful Agenției Naționale Transport Auto și funcționarii din cadrul ministerului Economiei și Infrastructurii și instituțiilor subordonate, responsabili de transport. Urmează ca până la sfârșitul lunii iulie să fie create condiții bune în autogară, inclusiv grupuri sanitare”, a menționat ministrul Economiei și Infrastructurii.

El a cerut șefilor ANTA și GSA să verifice stațiile auto și rutele la peron, cum decurge procesul de vânzare a biletelor, dar și siguranța pasagerilor în transport.

De asemenea, ministrul Economiei și Infrastructurii a vizitat hala industrială Hîncești, cu o suprafață de 13 mii m2, unde vor fi create o mie de locuri de muncă.

Chiril Gaburici a mers și la centrul regional de materiale de construcție – KSK Grup Company, care are o suprafață de 7 mii m2 și circa 200 de locuri de muncă. Investiția este de peste 4 milioane de dolari.

Ministrul a discutat cu conducerea companiei despre reformele promovate de Guvern pentru crearea unui mediu de afaceri atractiv și acțiunile care urmează a fi întreprinse pentru a facilita activitatea agenților economici. Totodată, ministrul i-a încurajat pe investitorii locali să vină cu propuneri și soluții la dificultățile pe care le întâmpină, pentru a fi discutate la minister și soluționate.

Citește mai departe